To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS GDI] Sterownik przepustnicy

mls - 05-03-2011, 17:01
Temat postu: [MSS GDI] Sterownik przepustnicy
Witajcie,

Mógłby mi ktoś napisać, jakie były oznaczenia sterowników przepustnicy w silnikach 1.8 GDI montowanych w MSS? Rozumiem, że dany sterownik pasuje tylko do określonego rodzaju przepustnicy, więc gdyby istniała konieczność jego wymiany należy znaleźć identyczny model. Borykam się z problemami z przepustnicą już od jakiegoś czasu (błędy 91 i 92). Wg mechaników przepustnica jest mechanicznie i elektrycznie sprawna, otwiera się i zamyka jak należy (choć przy zamykaniu wydaje dość dziwny dźwięk) i całą winę za problemy zrzucają właśnie na sterownik (który, wg nich był dość awaryjny). Przy okazji wymiany linki hamulca spisali mi również oznaczenie komputerka i wg nich to MD362724. Z tego co zdążyłem się rozeznać, nie było modelu o takim oznaczeniu (z cyfrą 4 na końcu). Za to np. na Allegro można znaleźć kilka MD362727. Pytanie moje, czy to właśnie o taki model chodzi do mojego MSS-a? Gdyby to miało znaczenie, to jest to 1.8 GDI z 1999 roku, rzekomo wersja GLX. Choć może na zdjęciu nie wygląda na model z '99, ale to zasługa któregoś z poprzednich właścicieli który zapewne po jakiejś stłuczce wymienił przedni zderzak na model poliftowy.

Oczywiście, istnieje taka możliwość, że to wcale nie wina sterownika i wadliwa jest sama przepustnica (jak choćby niejednokrotnie tu opisywane odklejone magnesy). Ale sam raczej grzebać w tym nie będę, bo ani nie wiem jak, ani gdzie, ani też nie mam za bardzo gdzie tego robić. Techniczny jestem, ale w nieco innej technice po prostu, za auto wolę się sam nie brać ;)

futrzany - 06-03-2011, 09:36

Nie spotkałem się z usterką sterownika w każdym z moich przypadków było odklejenie się magnesu na przepustnicy którego nie jesteś w stanie sam przykleić
mls - 06-03-2011, 14:26

futrzany napisał/a:
którego nie jesteś w stanie sam przykleić

Nie jestem w stanie, bo się nie da, czy dlatego, że sobie z tym nie poradzę? :)