Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Hamulce
Bigpawlo - 06-03-2011, 13:20 Temat postu: [Cari 1.6] Hamulce Witam
Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Chodzi o siłę hamowania. Jadąc sobie "setką" naciskam hamulec żeby zwolnić dość szybko do powiedzmy 60km/h, przez jakiś czas pedał jest twardszy a za chwile trochę mięknie i cari hamuje mocniej. Dodam, że dzieje się to bez zmiany siły nacisku na pedał. Latem klima potrafi czynić takie numery, ale zimą takie zachowanie nie ma uzasadnienia.
Dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam
EleKtrOmaX - 06-03-2011, 20:52
Sprawdź przewód podciśnieniowy podłączony do serwa. Możliwe, że jest gdzieś sparciały, albo przytkany. Kolejna sprawa. Być może masz zapowietrzoną pewną cześć układu hamulcowego i stad takie objawy. Przy odpowietrzaniu bardzo uważaj na odpowietrzniki przy zaciskach hamulcowych, są one bardzo łamliwe. Przed odkręcaniem spryskaj je wd-40 albo płynem hamulcowym. Płyn standardowo DOT-4
Bigpawlo - 07-03-2011, 17:49
Dzieki za odpowiedź. Powierzyłem temat policyjnemu mechanikowi i zasugerowałem mu to o czym pisałeś. Już wiem, że przewód jest w doskonałym stanie. Jutro odbieram auto wiec się okaże czy odpowietrzenie coś dało. Napisze co i jak.
koniu - 23-07-2012, 10:33
No i na czym staneło ? Ja mam podobny problem pedał hamulca mięknie ale także na ostatnim badaniu technicznym magik powiedział że siła hamowania tylnej osi jest o połowę za słaba względem tego co powinno być, w czym dzieło ?
Bigpawlo - 23-07-2012, 11:53
Stanęło na tym że odpowietrzniki nie nadawały się do odkręcenia, po prostu mogłyby tego nie wytrzymać. W efekcie jeżdżę tak jak jeździłem. Na ścieżce siła hamowania u mnie jest dobra.
|
|
|