Forum ogólne - Trzęsienie ziemi w Japonii
szpala85 - 14-03-2011, 19:51
jak oglądam te filmy na Youtube to mam wrażenie że to kolejna część filmu "Pojutrze" ..... a to kurde na prawdę się dzieje .......
zobaczcie ten film ....... normalnie jak scena z filmu
http://www.youtube.com/wa...&feature=relmfu
majsakra
Owczar - 15-03-2011, 00:21
http://moto.onet.pl/16397...kul.html?node=6
yalook - 15-03-2011, 12:18
MITSUBISHI_WRC napisał/a: | trzęsienie ziemi ma poważniejsze skutki. Przesunęła się na mapie jedna z japońskich wysp i oś obrotu naszej planety. |
A jakie to ma skutki dla nas ?? Że dzień się skrócił o ileś milionowych sekundy ? Nikt tego nie odczuje
wg mnie najpoważniejszym skutkiem trzęsienia Ziemii w Japonii mogą być problemy ekonomiczne (giełdy już zaczęły wariować, tak samo waluty)
Seichan - 15-03-2011, 12:38
http://www.nytimes.com/in...er-tsunami.html
Przesuwajcie suwakiem umieszczonym na środku zdjęcia.
gulgulq - 15-03-2011, 15:30
Cytat: | wg mnie najpoważniejszym skutkiem trzęsienia Ziemii w Japonii mogą być problemy ekonomiczne (giełdy już zaczęły wariować, tak samo waluty) |
ekonomia - mówiąc brutalnie - da se rade -> ktoś zyska ktoś traci
oczywiście nastąpi wahniecie zanim rynek nadgoni dziurę produkcyjna z Japonii - ale też za tydzień, dwa jak sytuacja się uspokoi Japonia stanie się gigantycznym miejscem inwestycyjnym: porządki,odbudowa infrastruktury, domów, fabryk, pomoc społeczna, dostawa towarów, być moż nowe inwestycje w elektrownie konwencjonalne
prawdziwym problemem jest skażenie promieniotwórcze
chmura obecnie przemieszcza się nad Ocean Spokojny i jak wiatry zachowają swoje kierunki - w ciągu kilku dni dotrze do wybrzeży Ameryki Północnej - praktycznie cały ocean dostanie dawkę promieniotwórczą, dodając do tego skażenie Atlantyku po wycieku ropy w zatoce meksykańskiej - niedługo jedzenie rybek będzie bardzo niezdrowe
dla ciekawych:
http://www.ustream.tv/channel/geiger-counter-chiba
widok online licznika Geigera w prefekturze Chiba - 200 km od Fukushima, 10 km od Tokio
obecnie poziom 0.15 μSv/h - bezpieczny
rano jak patrzyłem było koło 0.5
jakoś uspokajające komunikaty na onecie i wp mnie nie uspakajają
cabaniarz - 16-03-2011, 15:41
I MMC się włączył, pięknie
Mitsubishi wspiera ofiary trzęsienia ziemi
Źródło: Mitsubishi
16/03/2011 14:22
Grupa MMC w Japonii przekazała 30 milionów jenów dla ofiar tragedii. Dodatkowo MMC dostarczy samochody, które pomogą w pracy służbom ratowniczym i przedstawicielom lokalnych władz.
W porozumieniu z dystrybutorami i partnerami biznesowymi MMC z całego świata, firma opracowuje optymalne i najbardziej efektywne sposoby dalszej pomocy dla osób i regionów, dotkniętych skutkami katastrofy.
Cobra84 - 22-03-2011, 15:57
A więc tak... pracuje w firmie produkującej katalizatory do japońskich i niemieckich marek... I niestety towar, który potrzebujemy do produkcji pochodzi z Japonii Z tego co ustalono to jedna z fabryk Mitsubishi, z którą współpracujemy znajduje się zaledwie 7 km od elektrowni w Fukushimie. Fabryka została zamknięta. Towar który zdołano zabrać z fabryki płynie do Hamburga, niestety niewiadomo czy w porcie zostanie przyjęty ze względu na napromieniowanie... Jak coś będe wiedział więcej to oczywiście dam znać...
yalook - 23-03-2011, 09:24
Cobra84 napisał/a: | Z tego co ustalono to jedna z fabryk Mitsubishi, z którą współpracujemy znajduje się zaledwie 7 km od elektrowni w Fukushimie. Fabryka została zamknięta. |
Nie będę negował faktu, że fabryka znajdująca się 7km od elektrowni Fukushima ucierpiała na skutek trzęsienia ziemii i tsunami w Japonii, ale nie jest to fabryka należąca do Mitsubishi.
Fabryki MMC nie ucierpiały w trzęsieniu ziemi - leżą one w prefekturach Aichi, Gifu i Okayama.
Jackie - 23-03-2011, 09:54
yalook napisał/a: | Nie będę negował faktu, że fabryka znajdująca się 7km od elektrowni Fukushima ucierpiała na skutek trzęsienia ziemii i tsunami w Japonii, ale nie jest to fabryka należąca do Mitsubishi. |
A tego nie wiemy bo fabryki samochodów w Mitsubishi to niewielki fragment działalności tego giganta więc być może jest to fabryka Mitsubishi ino nie motoryzacyjna...Tak czy inaczej - straszny dramat ludzi tam mieszkających...
Pozdrawiam
yalook - 23-03-2011, 10:42
Jackie napisał/a: | yalook napisał/a: | Nie będę negował faktu, że fabryka znajdująca się 7km od elektrowni Fukushima ucierpiała na skutek trzęsienia ziemii i tsunami w Japonii, ale nie jest to fabryka należąca do Mitsubishi. |
A tego nie wiemy bo fabryki samochodów w Mitsubishi to niewielki fragment działalności tego giganta więc być może jest to fabryka Mitsubishi ino nie motoryzacyjna...Tak czy inaczej - straszny dramat ludzi tam mieszkających...
Pozdrawiam |
No tu mnie zagiąłeś - faktycznie nie wziąłem pod uwagę fabryk niemotoryzacyjnych
Cobra84 - 23-03-2011, 18:50
yalook napisał/a: | Nie będę negował faktu, że fabryka znajdująca się 7km od elektrowni Fukushima ucierpiała na skutek trzęsienia ziemii i tsunami w Japonii, ale nie jest to fabryka należąca do Mitsubishi.
|
To nie fabryka produkująca auta, tylko części do katalizatorów, które my w Polsce składamy i odsyłamy spowrotem
gulgulq - 29-03-2011, 11:18
http://www.clor.waw.pl/Ra...6_03_2011_2.pdf
wyniki pomiarów
w ciągu kilku dni stężenia jodu wzrosły ze średnio 3 na 60-70 jednostek
cezu w sumie nieznacznie ale też o 2,3 razy
w mediach - cicho
nie wiem na ile te ilości maja wpływ na nasze zdrowie, jod jest szybko rozpadającym się pierwiastkiem wiec za tydzień go nie będzie, ale cez to kilkadziesiąt lat
reaktor numer 3 dalej kopci wiec można się spodziewać że emisja dalej trwa
gzesiolek - 29-03-2011, 12:21
jak to cicho... przeciez powiedzieli ze stwierdzono obecnosc radioaktywnych izotpowo jodu i cezu i ze zmierzony poziom jest ok 1mln x mniejszy niz 1986 roku po Czarnobylu...
i ze naturalnie wystepujacy w atmosferze radon powoduje wieksze promieniowanie na codzien...
gulgulq, radze lykac plyn lugola bo ani chybi jutro zaczniesz swiecic w nocy...
tak sobie mysle... ze w latach 50-80 odbylo sie kilkadziesiat prob jadrowych z wybuchami bomb o sile kilkudziesieciu megaton wlacznie... caly ten syf radioaktywny lecial do atmosfery... i jakos nam trzecie ucho nie wyroslo... rak tylko szaleje i sadze ze niezaleznie od Japonii nadal bedzie zbieral zniwo...
No nic ja tam bardziej sia martwie skladowiskami odpadow radioaktywnych w Europie i tymi elektrowniami co mamy pod bokiem niz Japonia...
krzychu - 30-03-2011, 20:44
Wiesz co chyba bomba atomowa (a wodorowa na pewno) jest czystsza niż stopiony reaktor w Czarnobylu.
gulgulq - nie zwiedzaj zamków bo tam promieniowanie jest kilka razy większe niż normalnie rejestrowane.
gulgulq - 31-03-2011, 08:24
a co mieliśmy w Japonii??
czystą bombę atomową - nie, raczej tzw. brudną emisję,
a tymczasem poziom wzrósł 10x i więcej w stosunku do poprzednich pomiarów
poziom jodu ok 2 tyś bekereli
http://www.clor.waw.pl/Ra..._03_2011(e).pdf
|
|
|