To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - Kiepsko wchodza biegi co kupic jaki zestaw naprawczy ?

Merkucjo - 13-03-2011, 00:14
Temat postu: Kiepsko wchodza biegi co kupic jaki zestaw naprawczy ?
Witam forumowiczow prosze o podpowiedz wchodza w MSS-rku zle biegi jedyna i wsteczny jaki zestaw naprawczy kupic ?

Auto ma 80 tys 2002 rok co dokladnie musze kupic aby to poprawic taki zestaw za przykladowo ok 40 zł wystarczy
http://allegro.onet.pl/mi...1444970212.html

czy taki za ok 90 zł 23 elementowy

czy potrzebny bedzie z drazkiem wybieraka az za 155zł czy ten drazek wybieraka sie
wyciera ? i niszczy.

Chce to naprawic w miare dobrze aby posluzylo jeszcze dosc dlugo co mam doklsadnie kupic co tam sie ytak czesto wyciera i psuje ?
Prosze o odpisanie i wszystkich pozdrawiam .

SiMa - 13-03-2011, 09:55

Witaj, kiedyś już ktoś poruszył temat ciężko wchodzących biegów, bo to niestety bolączka skrzyń z renault...

http://forum.mitsumaniaki...%BFko+wchodz%B1

Tutaj masz link to tematu o źle wchodzących biegach w Cari...może Ci pomoże :)

Pozdrawiam

franek333 - 14-03-2011, 18:37

Miałem ten sam ból na jesieni.
Były problemy ze wstecznym, oraz przy schodzeniu z 5 na 4.
Tulejki z plastikowymi kołnierzykami, i taką jakąś kuleczką (jabłuszkiem) kupiłem u wytwórcy za 70zł który puszcza to też w allegro za ok 80 + wysyłka.
Mechanik obejrzał i wymienił tylko te zużyte pod dźwignią czyli coś mi tam jeszcze z tego zostało.
Biegi zaczęły dobrze lecz twardziej wchodzić. Kwestia wyrobienia/ułożenia się tulejek. No cóż ból znów się pojawił bo po 3miesiącach znów zaczyna się coś dziać.
Ktoś wskazał żeby lepiej wytoczyć sobie na nierdzewce takie profile i mieć z bani te plastiki.
Z drugiej zaś strony ja uważam że ktoś miał w tym cel aby były plastikowe - może to spełnia jakąś rolę przy wybieraniu biegów, np biegi wchodzą gładko i nic Ci nie stuka o drążek?!

Na razie jakoś się jeździ - jak będzie gorzej to znów uderzę do tamtej firmy i kupię konkretnie tylko te które się wyrobiły za jakieś 30pare zł.

3majcie się ciepło :lol:

rryba - 16-03-2011, 08:04

franek333 napisał/a:

Z drugiej zaś strony ja uważam że ktoś miał w tym cel aby były plastikowe - może to spełnia jakąś rolę przy wybieraniu biegów, np biegi wchodzą gładko i nic Ci nie stuka o drążek?!

Mi mechanik zasugerował to samo, więc zdecydowałem się na ten zestaw naprawczy.
Argumentował to tym że plastik lepiej pochłania drgania a stal będzie je przenosić

mt60 - 14-05-2011, 15:29

Witam.Jest jeszcze jedna możliwość regulacji bez wymiany tych tulejek.Ćwiczyłem to dziś przy okazji wymiany tłumika drgań na wydechu.Naraz znikł mi wsteczny bieg.Przypomniałem sobie, że na Forum ktoś poruszał temat właśnie regulacji za pomocą klucza 13 . Nawet pisałem do kolegi e-maila ale nie raczył odpowiedzieć.Sposób jest banalnie prosty.Na drążku zmiany biegów od strony skrzyni jest opaska zaciskowa- jakieś 5 cm od tej tulejki.Nie wiem dokładnie jakie ma zadanie ale ja popuściłem kluczem 13 śrubę tej opaski i mogłem nią obracać w prawo i lewo.Akurat obrót do góry o jakieś 5 stopni spowodował lepsze wchodzenie wstecznego ,jak i pozostałych biegów. Mnie laikowi regulacja zajęła jakieś 15 minut.Nie przeczę że tulejki należy wymieniać ale taka doraźna pomoc jest wskazana.
Pozdrawiam Mirek :)

RaVciO - 14-05-2011, 16:56

franek333 podaj namiary na tego wytwórcę? Na pewno przydadzą się w przyszłości :D

Zna ktoś może jakiś symbol czy coś skrzyni biegów od silnika 1.6 z MSS po lifcie? Chodzi mi o to by w przyszłości wiedzieć do czego konkretnie szukać tego zestawu naprawczego.

mt60 - 14-05-2011, 18:53

RaVciO Jeśli pozwolisz to jest taka nazwa" tulejki wybieraka skrzyni biegów".Pasują z Carismy i z Volvo 40 .Na Alledrogo :) wpisz w przeglądarkę i znajdziesz kilku dostawców.
Pozdrawiam :)

RaVciO - 14-05-2011, 20:50

Dzięki, zanotuję sobie :-) na pewno się przyda, mam tylko nadzieję, że nie zaraz tylko za jakiś dłuższy czas :-D
szkuba - 14-05-2011, 21:10

Ja kupiłem tulejki mosiężne na allegro. Po wymianie na przeguby założyłem osłony przeciwkurzowe neoprenowe z branży rowerowej. Na razie efekt jest pozytywny, zobaczymy po roku czy mosiądz daje radę;) Ogólnie całe to rozwiązania drążka zmiany biegów w zamyśle inżynierów miało chyba powodować często potrzebę wymiany elementów :?
xjacobs - 16-05-2011, 13:42

szkuba napisał/a:
Ja kupiłem tulejki mosiężne na allegro. Po wymianie na przeguby założyłem osłony przeciwkurzowe neoprenowe z branży rowerowej. Na razie efekt jest pozytywny, zobaczymy po roku czy mosiądz daje radę;) Ogólnie całe to rozwiązania drążka zmiany biegów w zamyśle inżynierów miało chyba powodować często potrzebę wymiany elementów :?
nie, to jest zdolność francuzów do pieprzenia całkiem prostych rzeczy, bo przypominam ze skrzynia w 1.6 jest francuska

[ Dodano: 16-05-2011, 13:45 ]
franek333 napisał/a:

Mechanik obejrzał i wymienił tylko te zużyte pod dźwignią czyli coś mi tam jeszcze z tego zostało.
Biegi zaczęły dobrze lecz twardziej wchodzić. Kwestia wyrobienia/ułożenia się tulejek.
Zmień mechanika. Te tulejki można wyregulować tak, by biegi wchodziły gładziutko
u siebie wymieniłem tylko te dwie z plastikami - podejscie pierwsze: mechanior poskręcał, nie wchodzi wsteczny
ja do samochodu, ja z autem na podnośniku do góry i grzebiemy, probujemy i w efekcie biegi ani się nie tną i ani nie wchodzą ciężko ;)

WoWeK - 01-06-2011, 15:17

Witam wszystkich, za z moim miesiem przez ponad 7 lat przećwiczyliśmy kilka wariantów. Też ciężko wchodzące biegi. Skończyło się na wspomnianej regulacji choć mój mechanik określił to czyszczeniem wodzików :D .
romanik99 - 06-06-2011, 23:32

ponowie pytanie kolegi, założyciela tego postu, czy wystarczą tulejki za 40 zł,np taki http://allegro.pl/volvo-v...1650650012.html
czy trzeba kupować ten zestaw za 90 zł. Bo skoro i tak nie uda mi się wymienić wszystkich to po co przepłacać pzdr