To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Rozrusznik - gdzie jest?

Anonymous - 03-11-2006, 17:38
Temat postu: Rozrusznik - gdzie jest?
Witam!
Proszę o informację czy rozrusznik w modelu Cari z 1997 r. 1.6 benz. znajduje się w miejscu podobnym do wskazanego na forum w opisie modelu Colt: http://www.mitsubishi-gra...opic.php?t=2334
Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam,
Tadek

Hubeeert - 03-11-2006, 17:56

tadek, ściągnij sobie service manual do Carismy -oto link

A w temacie który pokazałeś jest rozrusznik ale do Colta z rocznika 88-92.

Pozdrawiam

Krzyzak - 03-11-2006, 19:10

hmmm... pomyślmy - rozrusznik musi kręcić kołem zamachowym, które jest w komorze sprzęgła - a więc między silnikiem a skrzynką biegów
idąc dalej - nie ma go na górze skrzyni, nie ma na dole ani z przodu - pozostaje tylko tył :)

Matejko - 03-11-2006, 19:41

tak z tylu silnika(miedzy silnikiem a sciana grodziowa, bodajze w 2 szczelinie od lewej w kolektorze ssacym)
Chooper - 03-11-2006, 19:53

siedzi pod alternatorem,jednak nie bezpośrenio przy nim. Ładny widok ma się od spodu auta.
Anonymous - 03-11-2006, 19:55
Temat postu: Podziękowania - niestety dalej :(
Hubeeert napisał:
Cytat:
tadek, ściągnij sobie service manual do Carismy -oto link

Dzięki za link, ciężki link ale manual zawsze może się przydać.
Cytat:
A w temacie który pokazałeś jest rozrusznik ale do Colta z rocznika 88-92.

Tak właśnie napisałem w pytaniu myśląc być może naiwnie, że Cari ma w podobnym miejscu.

Natomiast Krzyzak napisał:
Cytat:
hmmm... pomyślmy - rozrusznik musi kręcić kołem zamachowym, które jest w komorze sprzęgła - a więc między silnikiem a skrzynką biegów

No niby tak ale nigdy nie wiadomo ;)
Cytat:
idąc dalej - nie ma go na górze skrzyni, nie ma na dole ani z przodu - pozostaje tylko tył :)

Szukałem tam gdzie go nie ma a po podniesieniu samochodu lewarkiem z prawej strony i wczołgując się pod komorę silnika oczom moim nie ukazał się żaden element mogący nawet przypominać rozrusznik - ale ja widocznie patrzyłem nie tak (z tyłu skrzyni) jak trzeba.

Dziękując Wam za pomoc, pozdrawiam,
Tadek

[ Dodano: 04-11-2006, 12:27 ]
Witam ponownie,
zgodnie z Waszymi sugestiami mam manual lecz niestety nie ma tam schematu, jak np. dla Colt-a, gdzie jest ten @&^&% rozrusznik - jednocześnie otrzymałem sprzeczne info (1. koło alternatora, 2. koło skrzyni biegów), dlatego ponownie proszę o wyjaśnienie: jak powinny przebiegać po kolei czynności wyjęcia rozrusznika w Cari z '97 roku (może coś jak opis dotyczący Colta - 1. odkręć trąbę słonia itd.)

Pozdrawiam,
Tadek

Anonymous - 04-11-2006, 15:00
Temat postu: C.d.: Rozrusznik - gdzie jest?
Witam ponownie,
zgodnie z Waszymi sugestiami mam manual lecz niestety nie ma tam schematu, jak np. dla Colt-a, gdzie jest ten @&^&% rozrusznik - jednocześnie otrzymałem sprzeczne info (1. koło alternatora, 2. koło skrzyni biegów), dlatego ponownie proszę o wyjaśnienie: jak powinny przebiegać po kolei czynności wyjęcia rozrusznika w Cari z '97 roku (może coś jak opis dotyczący Colta - 1. odkręć trąbę słonia od filtra powietrza itd.) Proszę o odpowiedź osoby znające temat.

Pozdrawiam,
Tadek
p.s. Sorry za nowy temat lecz do poprzedniego na pewno nikt by już nie zajrzał.

Hubeeert - 04-11-2006, 15:21

Zajrzałby i dlatego połączę te dwa ze sobą.
Anonymous - 04-11-2006, 16:09

rozrusznik zawsze porusza kolem zamachowym - tj jest blisko skrzyni biegow

1. zdejmij trabe slonia
2. odlacz klemy od aku
3. wcisnij reke miedzy kanaly dolotowe i patrzac od przodu auta macaj w lewa strone
4. wymacaj 3 kable podlaczone do rozrusznika - odkrec je
5. tam gdzie zdjales trabe slonia znajdz 3 (lub 4) sruby mocujace rozrusznik i tez je odkrec
6. znowu wcisnij reke miedzy kanaly i delikatnie pociagnij rozrusznik - wysuniesz go z zebow kola zamachowego

i pozamiatane

Anonymous - 04-11-2006, 16:53

adams12 napisał/a:
rozrusznik zawsze porusza kolem zamachowym - tj jest blisko skrzyni biegow

1. zdejmij trabe slonia [...]

Wielkie dzięki :)

Pozdrawiam

Anonymous - 08-11-2006, 17:29

No i co z tym rozrusznikiem udało się :?:
Mnie czeka to samo, ale to co napisał Adams - wygląda dziecinnie prosto :(
Ja nie mogę ręki nigdzie wcisnąć nawet od spodu :?

Anonymous - 08-11-2006, 18:57

mario-borek napisał/a:
No i co z tym rozrusznikiem udało się :?:

I tak i nie. Udało mi się go odnaleźć (od dołu nawet widać), zdjąć jeden wciskany przewód, wyczyścić go, odsunąłem gumowy kapturek z drugiego i też wyczyściłem szuwaksem do połączeń elektrycznych. Na koniec lekko postukałem w rozrusznik i... zakręcił. Wiem na pewno, że się kończy, dlatego czeka mnie wymiana szczotek i przesmarowanie. Co do jego wymontowania to ja niestety odpadam - od góry koszmarne dojście a od dołu to już w ogóle nie ma o czym mówić. Ale ja to tylko klocki i olej potrafię wymienić...

Matejko - 08-11-2006, 19:18

tez mnie zastanawialo jak wymienili szczotki, zapytalem majchrow a ci no jakto jak - jeden z gory odkrecal drugi z dolu lapal
Anonymous - 08-11-2006, 20:09

Jutro koniecznie muszę się zająć tym rozrusznikiem.
Dzisiaj dwa razy startowałem na pych. :(
Wstyd :roll: misia za tyłek trzymali i go popychali :oops:
Sam się naprawy nie podejmę ale są firmy co zajmują się regeneracją rozruszników.
Widzę że największym problemem będzie wyjęcie rozrusznika :(
jutro rano sprubujemy go wyjąć.

Odnoszę wrażenie że te miśki były zrobione na 200 tyś km po tym przebiegu wszystko zaczyna się kończyć. :cry:

Matejko - 08-11-2006, 20:19

mnie szczotki padly po 120tys nie ma normy na to - a jest to element eksploatacyjny, jakcos to szczotki do nabycia w sklepach z czesciami do renault i innych francuzow, lepiej sie zaopatrzyc w rurke z 2cm srednicy i dlugosci z pol metra i pieprznac w rozrusznik :D