Carisma - Techniczne - [Cari. 1.8 GDI] brak mocy, dziwne zachowanie
cziko - 16-03-2011, 19:39 Temat postu: [Cari. 1.8 GDI] brak mocy, dziwne zachowanie Witam.
Szukałem na forum ale niestety nie znalazłem nic podobnego. Jeśli więc podobny temat już się pojawił bardzo proszę o przeniesienie wątku.
Chodzi o to, że od pewnego czasu moja Carisma nie mam mocy. Wszystko było ok aż pewnego razu na wsiadam, zapalam auto i na biegu ponad 2 tys obrotów nie pójdzie mimo że deptam gaz do dechy. Szarpie, gaśnie, zrywa i nie ma mowy żeby na 3 tys weszła na żadnym biegu. Dodatkowo co jakiś czas zaświeca się pomarańczowa kontrolka z symbolem silnika. Jeśli auto jest na luzie to ok. Ale jak zacznę jechać to zaczynają się takie dziwne rzeczy dziać. Dodam że kiedyś już takie zachowanie mi się pojawiło jak przez przypadek wrzuciłem zamiast wstecznego 4 i "udusiłem" silnik. Ale po dniu wróciło do normy. Teraz jednak nic podobnego mi się nie stało a zachowanie wróciło.
Może ktoś wie czym jest to spowodowane? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Saqu - 16-03-2011, 19:57
jak GDI przed liftem to spinacz i mrugamy. jak po lifcie to na kompa. albo jak nie chcesz mrugać itp to możesz na kompa podjechać na diagnozę.
plecho1 - 16-03-2011, 20:00
A z którego roku masz autko bo jak poniżej 2000 to można wymrugać błędy i się dowiesz co mu dolega.
Tak jak w tym temacie:
http://forum.mitsumaniaki...ighlight=engine
kozaR - 16-03-2011, 21:08
ja miałem podobne objawy brak mocy szarpania u mnie był winowajcą zawór egr od nagaru się zaciął i cały czas otawrty był to go zaślepiłem i furka śmiga jak ta lala moc ma i do normy wróciła jazda
cziko - 16-03-2011, 21:43
Rocznik 1998. W tym temacie co link powyżej pisze że GDI tylko na komputer a Panowie mówicie że jednak się da? Jak to jest?
Ewentualnie w którym mniej więcej miejscu jest ten zawór egr?
aren195612 - 16-03-2011, 21:51
cziko napisał/a: | Panowie mówicie że jednak się da? |
Zaufaj kolegom, 98 rok wymrugasz.
O EGR masz tutaj: link
Ale najpierw diagnoza..............
Pozdrawiam
cziko - 16-03-2011, 22:00
Więc jak najszybciej spróbuję błędy wymrugać. Na razie bardzo dziękuję za sugestię i pomoc.
Pozdrawiam.
plecho1 - 16-03-2011, 22:06
Spoko a jakbyś chciał się pobawić w pełniejszą diagnostykę to komp kosztuje około 50zł, z resztą poczytaj tu:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=40568
cziko - 17-03-2011, 19:56
Wymrugałem kod 56. Z tego co czytałem na forum zdania są podzielone. Pompa paliwa/filtry albo "Obwód sterowania podgrzewacza HO2S" czyli tzn. chyba sonda lambda jeśli dobrze rozumiem prawda?
aren195612 - 17-03-2011, 20:57
cziko napisał/a: | Z tego co czytałem na forum zdania są podzielone.... |
Samodiagnostyka dla GDI w tym przypadku jest jednoznaczna.
Gdzieś ty znalazł, że to sonda?????
O "56" masz tutaj: link
Pozdrawiam
cziko - 17-03-2011, 21:52
W tym temacie jest napisane:
program diagnostyczny przy Carismie 1,8 GDI,pokazuje błąd 56 jako P0056 i opis:
Obwód sterowania podgrzewacza HO2S
"Czujnik tlenu wystawiony jest na działanie przepływu gazów spalinowych i zwraca on sygnał wyjściowy proporcjonalny do zawartości tlenu w gazach spalinowych.Element grzewczy utrzymuje czujnik w stałej temperaturze roboczej"
Z tad przyszlo mi do glowy ze to moze byc tez wlasnie lambda. Tak czy inaczej dziekuje za sprostowanie
aren195612 - 17-03-2011, 22:06
Cytat: | W tym temacie jest napisane: |
Zostawmy to, to jakieś nieporozumienie, dla rocznika 98 możliwe są takie błędy:
Szczegóły i procedury sprawdzające znajdziesz "Worshop Manuals" w dziale Downoland na forum.
Błędy typu Pxxxx w GDI zaczynają się od rocznika 2001. Do 2000 włącznie są dwucyfrowe.
Pozdrawiam
cziko - 17-03-2011, 22:41
Zgadza się.
Przynajmniej wiem czego się chwycić. Teraz zostaje mi tylko trochę zabawy żeby z tym zrobić. Mam nadzieje że wyczyszczenie układu i zmiana filtrów pomoże, i że nie będzie trzeba pompy nowej kupować.
Na razie dziękuję więc wszystkim za wypowiedzi. Zwłaszcza Panu powyżej. Jeśli pojawią się jeszcze jakieś kłopoty pozwolę sobie zwrócić się z pytaniem.
Pozdrawiam
[ Dodano: 19-03-2011, 17:37 ]
Pobrałem service manual dla Carismy z działy download ale w kategorii FUEL nie znajduję rozpiski dla błędu 56. Przepatrzyłem całą instrukcję i nie znalazłem tabelki podobnej jak powyżej. Gdzie tego szukać.
aren195612 - 19-03-2011, 17:45
Wszystko jest..
Zajrzyj do katalogu "Supplementen".....
Jak do tego "56" w "domowy" sposób podejść, masz w podanym wyżej linku.
Pozdrawiam
cziko - 20-03-2011, 12:21
Zgadza się. Wszystko jest. Dziękuję
|
|
|