To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę kupić Galanta! - [EAx 97-04] Zagubiony kupiec

universal - 19-03-2011, 07:06
Temat postu: [EAx 97-04] Zagubiony kupiec
Witam wszystkich szanownych mitsumaniaków.

Marzę o własnym samochodzie i nie ukrywam Galant to piękne auto które chciałbym posiąść, niestety moje fundusze są dość ograniczone i o ile na zakup Galanta w sedanie z silnikiem 2,5 w manualu (bo o takim marzę, miałby być w gazie) mogę wyskrobać moją skarbonkę do dna, obawiam się opłat typu ubezpieczenie itp.

Więc pytanie nr 1:
Może ktoś z Was wie jakie mogą być koszty roczne za ubezpieczenie (tylko OC) przeglądy itp, takiego Galanta? Mam 26 lat i będę współwłaścicielem Taty który posiada zniżki itd. Moje zamieszkanie to wioska w Bieszczadach

Pytanie 2:
Generalnie będę poruszał się po Krakowie i dojeżdżał do pracy średnio 70km w jedna stronę, oraz w weekendy na trasie Kraków->Dom->Kraków, lub Kraków-> Żywiec->Kraków, tu pytanie czy Galant to coś dla mnie, ponieważ chciałbym aby mój samochód był oszczędny kiedy chcę tj. miasto przy spokojnej jeździe tzn bez szaleńczego ruszania z świateł, ale na trasie chciałbym by lekko silnik sobie pracował a samochód poruszał się z prędkością ok. 130km/h.

Pozdrawiam, Przemysław

robertdg - 19-03-2011, 08:57

1. To zależy ile zniżek ma tata, jeżeli 60%, to podejrzewam, że w granicach 500zł OC się powinniście zmieścić

2. http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=38803

Rafal_Szczecin - 19-03-2011, 09:40

universal napisał/a:
Może ktoś z Was wie jakie mogą być koszty roczne za ubezpieczenie (tylko OC) przeglądy itp, takiego Galanta? Mam 26 lat i będę współwłaścicielem Taty który posiada zniżki itd. Moje zamieszkanie to wioska w Bieszczadach

mam 23 lata, galant rok 98 pojemnosc 2,5 , wspolwlasciciel ojciec, znizki 20% mieszkam w duzym miescie.
najtansza opcja bylo 1400 zl w m banku , lecz ubezpieczenie przez Mbank trzeba zalatwiac naprawde duuuuuzo wczesniej.
udalo znalezc sie w benfi za 1680zl.

najlepiej to wylicz sobie przez kalkulatory internetowe ile mozesz zaplacic za ubezpieczenie auta i wszystko bedzie jasne

gem1 - 19-03-2011, 10:48

gal 99r EA5W, zrejestrowany w Namysłowie - PZU rocznie ok. 460 pln (60% zniżek)
co do oszczędności, to na trasie około 7l/100km (przy takiej jeździe jak piszesz, czyli... przepisowej), w mieście, przepisowo :lol: około 12-13l/100 km
.. a teraz idę na sesję zdjęciową do sprzedaży :(

universal - 19-03-2011, 11:47

Gem1 sprzedajesz gala? podaj jakiś link do zdjęć lub ogłoszenia

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, tata ma zniżki 60% więc jeżeli to ma być 500 złociszy za OC to powinienem dać rade, teraz tylko znaleźć dobry egzemplarz za 10-11k I do zobaczenia na drodze ;)

Znajdę godny egzemplarz w tej kwocie z gazem? przypominam że szukam sedana 2,5V6 w manualu.

Jak uważacie kupić z instalacją czy w benzynie a później założyć samemu instalalpcję LPG, np auto za 8k a później lpg za 3k (zakładam że tyle wystarczy), wtedy mam jakaś gwarancję na gaz

Anonymous - 19-03-2011, 11:53

Za 8 tysięcy kupisz rocznik 97-98 a i tak bez fajerwerków... Na dobrego przedlifta warto przygotować sobie mniej więcej 10 tysięcy... Można kupić Galanta za np. 6 tysięcy, ale zwykle wymagającego dużej inwestycji w zawieszenie i do poprawek blacharsko-lakierniczych.
universal napisał/a:
Jak uważacie kupić z instalacją czy w benzynie a później założyć samemu instalalpcję LPG, np auto za 8k a później lpg za 3k (zakładam że tyle wystarczy), wtedy mam jakaś gwarancję na gaz

To zależy. Ja szukałem Galanta bez gazu, a trafił się z instalacją założoną 14 miesięcy przed moim zakupem (jeszcze 10 miesięcy gwarancji). ;)

brzozowski886 - 21-03-2011, 17:18
Temat postu: Re: Zagubiony kupiec
universal napisał/a:
Więc pytanie nr 1:
Może ktoś z Was wie jakie mogą być koszty roczne za ubezpieczenie (tylko OC) przeglądy itp, takiego Galanta? Mam 26 lat i będę współwłaścicielem Taty który posiada zniżki itd.

Ubezpieczeni od mojego 2.0 TD przy 60% zniżki wynosi 694 zł w firmie ubezpieczeniowej InterRisk.

mackbeth - 22-03-2011, 08:28

Mam 26 lat, prawko od 8 lat, gal 2.0 99r, małe miasteczko w lubuskiem, jestem współwłaścicielem, ojciec 60% zniżek, oc w InterRisk, składka roczna 754zł.
Co do spalania benzyny - u mnie w jeździe mieszanej - 200km po Wrocławiu, 400 km na trasie wrocław-olszyna i z powrotem spalanie to 10l/100km... niestety :(

Owczar - 22-03-2011, 09:38

Tylko
universal napisał/a:
Generalnie będę poruszał się po Krakowie i dojeżdżał do pracy średnio 70km w jedna stronę, oraz w weekendy na trasie Kraków->Dom->Kraków, lub Kraków-> Żywiec->Kraków, tu pytanie czy Galant to coś dla mnie, ponieważ chciałbym aby mój samochód był oszczędny kiedy chcę tj. miasto przy spokojnej jeździe tzn bez szaleńczego ruszania z świateł, ale na trasie chciałbym by lekko silnik sobie pracował a samochód poruszał się z prędkością ok. 130km/h.

Galant to duże auto i silą rzeczy dużo spali. Inna sprawa, że będziesz trzaskał sporo km, a auta klasy Galanta z lat 97-99 mają już w większości grubo powyżej 200kkm. Będziesz nim robił jakieś 50kkm rocznie, więc utrzymanie będzie drogie. Na Twoim miejscu kupiłbym przedewszystkim mniejsze auto, z mniejszym silnikiem i NISKIM PRZEBIEGIEM. W tym budżecie, którym dysponujesz nie kupisz galanta z niskim przebiegiem, chyba że tylko na liczniku.

motke - 23-03-2011, 10:07

galant z 99 roku. zniżki 60%, jestem jedynym właścicielem i płacę 594zł rocznie OC w PTU.
przegląd z gazem coś ok 160zł (nie pamiętam). Do tego doliczyć koszt przeglądu czyli: olej, filtr oleju, filtr przeciwpyłkowy to wyjdzie coś ok 200zł lub więcej, wszystko zależy jaki olej i jakiej marki filtry.

Na twoim miejscu szukał bym mniejszego autka z mniejszym silnikiem i tańszymi częściami.

Cezar - 23-03-2011, 12:15

universal, dzwonisz do jakiejs multiagencji i Ci wyliczaja OC - proste.
Wiadomo czym wieksze miasto tym drozej.

madcat - 25-03-2011, 10:27

A nie myślałeś nad coltem ?? możesz kupić 1,6 i gwarantuje ci ze nie bedzie to toczydełko, a części są wg mnie tanie. Ja sam marze o galu 2,5 i wiem czym się keirujesz :) no ale narazie co dwa tyg dojezdzam do kielc na uczelnie z tad tez instalacje lpg sobie zalozylem i jestem zadowolony.
Jackall - 30-03-2011, 18:49

Mam Galanta 2.5 '98 ubezpieczenie ze współwłaścicielem z 60% zniżki w link4 to coś w okolicach 448 pln w Krakowie.
I na pocieszenie powiem Ci universal że mi spalanie po mieście w korkach wychodzi w granicach 14-15l

Krzyzak - 31-03-2011, 07:07

Jackall napisał/a:
mi spalanie po mieście w korkach wychodzi w granicach 14-15l

ja nie przekroczyłem nigdy 11
a średnio wychodzi mi 9
universal napisał/a:
przypominam że szukam sedana 2,5V6 w manualu

automat lepszy - odchodzi wymiana sprzęgła i nie ma problemu z padającym łożyskiem w skrzyni biegów
w trasie przy 140 km/h jest 3000 rpm, w manualu jest więcej...
OC w moim przypadku, max zniżki, Hestia - 440 zł

Tomek - 31-03-2011, 07:24

Krzyzak napisał/a:
universal napisał/a:
przypominam że szukam sedana 2,5V6 w manualu

automat lepszy - odchodzi wymiana sprzęgła i nie ma problemu z padającym łożyskiem w skrzyni biegów
w trasie przy 140 km/h jest 3000 rpm, w manualu jest więcej...
OC w moim przypadku, max zniżki, Hestia - 440 zł

ale dochodzi padający konwerter :-X
w manualu 3000rpm jest już przy 120kmh
przy 140 bedzie to juz okolo 3300-3400

kur.....de, cały czas choruje na brak automata
ale szkoda mi zmieniac auto, nie oplacilo by mi sie to
wiec pewnie skonczy sie na swapie za jakis rok