To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Bio 100 ( bioester ) z "bliskiej"

berlov - 21-03-2011, 22:49
Temat postu: Bio 100 ( bioester ) z "bliskiej"
Jeździł ktoś na tym galantem ? Ja zalałem raz , z czystej ciekawości za 50 pln na pusty bak , żeby w razie czego rozcieńczyć zwykłym on i zasadniczo różnicy w pracy silnika / przyspieszeniu nie zauważyłem.
Owczar - 21-03-2011, 23:32

A ja zauważyłem spadek mocy i zwiększone spalanie. Spadek mocy bym zbolał, ale przy zwiększonym spalaniu wychodziło drożej.
berlov - 23-03-2011, 19:43

Zalałem właśnie BIO 100 do pełna i zobaczymy co z tego wyjdzie. Na pewno jest inny zapach spalin ( taki typowo frytkowy właśnie :) . Ponieważ zalałem pod korek przy okazji sprawdziłem, że kolor bio jest żółty i wydaje się gęstszy i bardziej oleisty, czyli jazdy zimą na tym wynalazku raczej bym nie praktykował.
Andrew - 23-03-2011, 19:53

Wydaję mi się, że jak jest gęstsze, to więcej tego wciągnie...
berlov - 23-03-2011, 21:03

Takie też opinie słyszałem , ale jak nie sprawdzę to się nie przekonam. Póki co różnica w cenie w Łodzi pomiędzy bio a on to 70 groszy na litrze czyli całkiem sporo
Andrew - 23-03-2011, 21:08

berlov napisał/a:
różnica w cenie w Łodzi pomiędzy bio a on to 70 groszy na litrze czyli całkiem sporo
Powiem Ci, że może tak być, że na jedno wyjdzie. Kiedyś w poprzednim galu takiego gęstego paliwa zalałem, to dużo więcej palił, także finansowo było to samo.
berlov - 23-03-2011, 22:11

Różnica w cenie to 14%, więc skoro teraz mi pali około 8 , to jak bio wyjdzie poniżej 9,12 to jestem do przodu :)

Przy założeniu oczywiście że nie walnie mi pompa albo jakieś inne drogie ustrojstwo :)

m6riano - 23-03-2011, 22:28

Ja kiedyś jeździłem a-klasą na bp ultimate a z kolei mój zmiennik jeździj na ropie "po taniości" różnica w cenie ok 40 groszy.
różnica w spalaniu:
Mi 6,8-7,3
Jemu 7,8-8,5
Wnioski wyciągnijcie sami

Andrew - 24-03-2011, 07:39

berlov napisał/a:
Przy założeniu oczywiście że nie walnie mi pompa albo jakieś inne drogie ustrojstwo :)
Nic się nie powinno dziać. Przelewaj raz na jakiś czas normalnym ON i będzie ok :wink:
berlov - 25-03-2011, 18:57

Jak na razie samochód jeździ :) Pierwsze wrażenia są na pewno takie, że samochód przy odpalaniu puszcza delikatnego jasnego "bączka" , chyba trochę gorzej odpala ( ale to może być subiektywne ) i stracił na pewno co nieco na elastyczności. Z plusów, wydaje mi się że praca silnika się trochę wyciszyła ( pracuje jakby bardziej miękko )
Andrew - 25-03-2011, 20:04

Tak myślałem, że się tak będzie na tym jeździło :wink:
berlov - 26-03-2011, 22:35

Ok, pierwszy test spalania mam za sobą. Nie wyjeździłem co prawda całego zbiornika ale miałem już zrobione prawie 400 km więc nie mogłem się powstrzymać żeby nie zalać do pełna i sprawdzić :) Średnie spalanie wyszło mi całkiem spoko, bo 7,3 litra. Co do trasy , to najpierw około 50 km zrobiłem na krótkich trasach po Łodzi a resztę na trasie Łódź - centrum Wawy - Łódź, tak więc wynik póki co zadowalający.
Andrew - 26-03-2011, 22:40

berlov napisał/a:
Średnie spalanie wyszło mi całkiem spoko, bo 7,3 litra
E to spoko. Ciekawe ile by Ci na zwykłej ropie wyszło...
berlov - 27-03-2011, 23:11

No i mam pierwszy minus. Samochód postał 2 dni nieruszany a temperatura w iście wiosennym stylu spadła do około zera. Rezultat jest taki że jak go próbowałem odpalić, palił jak na ON przy minus 20 a jak już odpalił, puścił takiego bąka, że poczułem się jakbym siedział w wielkiej frytkownicy :)
Po odpaleniu już wszystko na szczęscie w normie, ale BIO zdecydowanie na chłodniejsze dni nie polecam.