Pajero II - brązowa piana w chłodnicy
rysiekr - 22-03-2011, 20:32 Temat postu: brązowa piana w chłodnicy Witam
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć co może być przyczyną brązowej piany w chłodnicy. Ostatnio zauważyłem że mam strasznie brudny płyn w chłodnicy z brązową pianą. Pomyślałem sobie że poprzedni właściciel przed sprzedażą wlał byle co i muszę to zmienić. Po spuszczeniu płynu przez odkręcenie korka u dołu chłodnicy i odkręceniu termostatu zalałem go nowym i czystym. Niedługo póżniej po 1/2 godz jazdy bardzo się zdziwiłem bo po odkręceniu korka od chłodnicy znów zobaczyłem owe brązowe piany.
Co może być tego przyczyną?
Pali wzorowo, nie dymi.
Rysiek
Faraonix - 22-03-2011, 22:35
Ja kiedys probowalem uszczelniacza, mial on kolor czerwony. Moze ktos go zalal i nie wyplkal dobrze. Zmieszal sie z niebieskim/zielonym plynem i zrobilo sie brazowo...
np taki jak ten http://cgi.ebay.pl/HOLTS-...=item19c2ded6fd
Wlawaja to jak sa pekniecia bloku, glowicy, przecieki itp. Dziala ale na krotka mete.
Lepiej zeby ktos mial inny pomysl na brazowa piane
w chlodnicy pod korkiem chyba do dzis zostal czerwono/brazowy nalot
jabol66 - 23-03-2011, 08:45
a czy to jest taki rdzawy kolor
rysiekr - 23-03-2011, 10:05
raczej porównałbym go do koloru kawa z mlekiem.
Dzisiaj zamierzam jeszcze raz spuścić cały płyn wyjąć termostat i na zimnym silniku przelać go wodą. Póżniej go odpalę i zobaczę czy piana się pojawi.
jabol66 - 23-03-2011, 15:05
dokładnie przepłucz układ wodą ja jeszcze na koniec zalałem wodą z octem co by odkamienić układ zagrzałem na tym zestawie spuściłem i załałem płynem
pajerak - 24-03-2011, 11:15
Tak jak mówi Jabol66 przepłucz cały układ a dopiero puźniej szukaj innych przyczyn !!! najlepiej podłączyć pod układ wąż pod ciśnieniem i płukać do skutku !!!
Pozdrawiam !!!
rysiekr - 27-03-2011, 20:44
płukanie, płukanie i jeszcze raz płukanie - problem się rozwiązał.
|
|
|