To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Wibracje przy przyspieszaniu i podczas odpalania

Magyk - 23-03-2011, 14:55
Temat postu: Wibracje przy przyspieszaniu i podczas odpalania
Witam wszystkich Forumowiczów!

Jestem nowym użytkownikiem, choć śledzę forum już dosyć długo. Mój problem polega na tym, iż w momencie przyśpieszania wyraźnie czuć wibracje w przedziale 1700-2000rpm (raczej na wyższych biegach, na pierwszym i drugim tego nie zaobserwowałem). Na postoju brak jakichkolwiek wibracji - występują jedynie podczas jazdy. Po przekopaniu forum nasuwa mi się myśl, że może być to przegub wewnętrzny, ewentualnie poduszki silnika albo skrzyni.

Drugi problem pojawia się przy odpalaniu auta (dzieje się to tylko po dłuższym postoju, po zgaszeniu i ponownym odpalaniu problem znika). W pierwszym momencie czuć dosyć mocne szarpnięcie i da się zauważyć minimalne opóźnienie zanim silnik załapie. Jako ciekawostkę dodam, że zimą tak nie trzęsło budą. Silnik bardzo dobrze odpalał przy temperaturach rzędu -20st (jak na te warunki). Auto ma przejechane 124kkm i podejrzewam, że świece nie były jeszcze wymieniane, więc jest to pierwsza rzecz jaką zrobię w najbliższym czasie - choć nie jestem przekonany czy to pomoże.

Jeśli byłyby to faktycznie poduszki to można by połączyć oba te problemy ale wydaje mi się, że wówczas trzęsło by autem przy każdym odpaleniu.

Będę bardzo wdzięczny za Wasze sugestie. Pozdrawiam

lapass - 24-03-2011, 09:42

To może być któraś z klasycznych dolegliwości GDI, jest o tym sporo, np. w TYM temacie.
mlun - 25-03-2011, 17:38

Kolega pisze o wibracjach a nie o szarpaniu także szukałbym gdzie indziej przyczyny niż w tych dolegliwościach. Co do tego szarpania przy zapalaniu to poduszka może być jak najbardziej według mnie. Wypadało by to sprawdzić:)
robertdg - 25-03-2011, 22:13

Magyk napisał/a:
Na postoju brak jakichkolwiek wibracji - występują jedynie podczas jazdy. Po przekopaniu forum nasuwa mi się myśl, że może być to przegub wewnętrzny
sprawdź przegub wewn.