Space Star Techniczne - [MSS DID] Silnik - raz muł, raz ogier
nataniela1 - 23-03-2011, 18:52 Temat postu: [MSS DID] Silnik - raz muł, raz ogier Witam
Jesteśmy z mężem maniakiami Mitsubishi, obecnie mamy Carismę i drugiego MSS DIDa (przedtem miliśmy wersję straszą a teraz z 2003r). I z nim mamy problem. Był u mechanika na wymianie płynów i filtrów, może to zbieg okoliczności, ale po wymianie zapaliła się kontrolka silnika i spadła moc. W czasie użytkowania auta, kontrolka raz się zapala a raz gaśnie, silnik raz mułem raz ogierem. Zauważyliśmy taką prawidłowość, że jak samochód dłużej jedzie to ma moc a jak dopiero co odpalił lub stał na światłach to mułowacieje. Odpala dobrze ale na początku muł. Nasze spostrzeżenia:
1. Gruszka przy filtrze paliwa jest miękka, jak "napompujemy" twardnieje ale po kikunastu minutach znów miękka;
2. Samochód nie dymi, nic z niego nie wycieka, nie pali więcej niż zwykle.
3. Zawór EGR został wyczyszczony,
4. Samochód ma fabryczne webasto - nie używamy.
Mamy wrażenie jakby układ paliwowy był zapowietrzony. A może bzdury piszę??? Poradźcie bo się nam pomysły skończyły...
Andrew - 23-03-2011, 19:42
nataniela1 może mechanik przypadkiem coś rozłączył w elektryce przy silniku...
futrzany - 23-03-2011, 19:48
Ja obstawiam że przy tych zabiegach mechanicznych spadł jakiś przewód np. od zaworu otwarcia turbiny lub źle jest dokręcona obudowa filtra paliwa, takie moje pomysły
Andrew - 23-03-2011, 19:51
futrzany napisał/a: | Ja obstawiam że przy tych zabiegach mechanicznych spadł jakiś przewód np. od zaworu otwarcia turbiny lub źle jest dokręcona obudowa filtra paliwa, takie moje pomysły | Coś musiał źle zrobić skoro to się dzieje po wymianach. Trzeba posprawdzać, czy wszystko jest na swoim miejscu
nataniela1 - 23-03-2011, 19:54
Aaaaa gdzie jest zawór otwarcia turbiny?
futrzany - 23-03-2011, 20:08
Na ścianie grodziowej takie czarne cudo z trzema rurkami , metoda chałupnicza do sprawdzenie czy turbina się otwiera czy nie, ugnij rurę górną od chłodnicy interculera ręką (ściśnij w sensie) na wolnych obrotach auta powinna dać się ścisnąć czyli ok a potem przytrzymaj auto na około 3 tyś obrotów i wtedy nie powinna dać się ścisnąć nawet dwoma rękami
nataniela1 - 23-03-2011, 20:28
Zadanie wykonano - wąż twardy, choć jak ktoś się uprze może i ściśnie martwi mnie ta gruszka przy filtrze paliwa, co ją ściśniemy by była twarda za chwilę miękka, jakby układ paliwowy dostawał powietrze? Jakie macie te gruszki miękkie czy twarde? Ach jak się ściska tą gruszkę słychać paliwo jak się przelewa.
futrzany - 23-03-2011, 20:40
To jeszcze jedna rzecz pod EGR jest czujnik tem. cieczy chłodzącej zobacz czy mechanior nie urwał czasem jednego z kabelków do czujnika powinny byc 4 sztuki, a co do gruszki od pompki to objawy są jak najbardziej prawidłowe
[ Dodano: 23-03-2011, 20:47 ]
Gruszka jest w układzie niskiego ciśnienia i tak ma działać jak u was czyli jest ok
drtymf - 24-03-2011, 10:17
Jak zapala się CE to bym pod kompa podpiął - zaoszczędzi masę czasu przy szukaniu z którego czujnika spadła wtyczka albo gdzie coś nie łączy. W sumie ECU już wie co mu nie tak trzeba tylko zapytać.
nataniela1 - 09-04-2011, 17:55
Misiek był u czytacza komputerów. Niestety nie miał programu do Space tylko do Carismy, wyszedł błąd sonda lambda. Hmmm czy w silniku DID jest sonda lambda? Czy wspomniane objwy pasują do uszkodzonej sondy??
robertdg - 09-04-2011, 18:27
Nie ma sondy, czytacz komputerów to chyba wyrabiał zawód kowala a nie elektronika
nataniela1 - 09-04-2011, 18:34
Też mieliśmy takie podejrzenie, i znów jesteśmy w punkcie wyjścia, chyba serwis MSS trzeba odwiedzić.
[ Dodano: 21-04-2011, 21:06 ]
Problem na ten moment się skończył Przypadkiem. Napiszę bo może komuś się przyda. Otóż mąż wyczyścił zawór EGR, przeczyścił co mógł no i jak pisałam wyżej nic to nie dało, bo nadal CE świecił i silnik mulił. Już byliśmy umówini na wizytę w serwisie, ale w niedzielę mąż nudził się na parkingu i bawił się przekręcając kluczyk, pare razy. Wyobraźcie sobie, że zresetował tak komputer. CE zgasło, od niedzieli nie zapaliło się a samochód jeździ jak wcześniej. Znów ma siłę
|
|
|