To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Techniczne - ASX szarpanie

MŁODY81 - 24-03-2011, 14:27
Temat postu: ASX szarpanie
Witam

Mam ASX 1.8 diesel 150KM na zimnym silniku podczas jazdy szarpie jakby brakowało mu paliwa oczywiście w serwisie tak wymienili jakieś oprogramowanie i powinno ustąpić ale dalej jest to samo. A że komputer nie pokazuje błędów to serwis umywa ręce. Ma ktoś może taki przypadek?

Muciek - 24-03-2011, 15:17

Ostatnimi czasy przewija się wątek: paliwo. Czy sprawdzałeś kolego na innym paliwie, albo coś? Może to jest przyczyną, bo ostatnio dużo aut ma problemy z tym :)
Rafał_Poznań - 27-03-2011, 07:33

To może być kwestia paliwa, ale niekoniecznie. Może trzeba się także przyjrzeć wtryskiwaczom lub osprzęcie silnika. Serwis mógłby podłączyć zimne auto pod komputer diagnostyczny i sprawdzić parametry pracy silnika.
Zaznaczam, że nie jestem mechanikiem, ale przejrzałem podobne wątki na innych forach internetowych :)

MŁODY81 - 28-03-2011, 10:20

Paliwa lałem różne nie ma znaczenia bo też już o tym myślałem. Serwis to podłącza komputer przy wyłączonych wszystkich systemach i na ciepłym silniku i tu jest właśnie problem. Mówiłem im żeby sprawdzili na włączonym nawiewie i klimie to nie moga bo wtedy błędy wyskakują i koło się zamyka. A problem jest największy właśnie gdy klima ustawiona jest na AUTO
golden - 29-06-2011, 14:58
Temat postu: Re: ASX szarpanie
MŁODY81 napisał/a:
Witam

Mam ASX 1.8 diesel 150KM na zimnym silniku podczas jazdy szarpie jakby brakowało mu paliwa oczywiście w serwisie tak wymienili jakieś oprogramowanie i powinno ustąpić ale dalej jest to samo. A że komputer nie pokazuje błędów to serwis umywa ręce. Ma ktoś może taki przypadek?

Witam
Ja również miałem to samo ale na szczęście przeszło od jakiegoś miesiąca jest wpożądku choć trankuję na tych samych stacjach co wcześniej. M ożliwe że może to być związane z działaniem samego systemu regulacji zaworów?? w książce opisali że na zimnym silniku można usłyszeć dziwne dzwięki które są właśnie tym spowodowane.

LUK_DJ - 12-06-2013, 19:08

Witam, ostatnio mam problem ze swoim ASX-em 150 DID silnik 4N13, szarpie podczas jazdy jakby brakowało paliwa, albo filtry były brudne. Jestem teraz ok 450 km po przeglądzie w ASO ( filtry wymienione). Inny objaw to silnik nie chce wchodzić na obroty dopiero, gdy wcisnę pedał sprzęgła i dodam gazu to sinik wraca do normy. ASO nie wykryło błędu więc twierdzi, że ASX jeździ wzorcowo. Paliwo leję cały czas takie samo, na tej samej stacji od ok 1 roku. Może turbina się przywiesza? Proszę o jakieś sugestie..
tomekrvf - 21-07-2013, 23:48

Niech sprawdzą w ASO czy nie podlega auto przeprogramowaniu ECU silnika w związku ze złym sterowaniem EGR. To mi wygląda na problemy z EGR