Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] hamulce nie działają (pedał opada)
M@teusz607 - 24-03-2011, 21:13 Temat postu: [Cari 1.6] hamulce nie działają (pedał opada) wczoraj zmieniałem koła z zimowymi oponami na letnie, zobaczyłem że zaciski są jakoś pordzewiane (niby nic dziwnego, ale jednak, podejrzewam że wcześniej tył nie działał) i ogólnie zaniepokoiły mnie. Rozkręciłem je, nasmarowałem prowadnice (potrzebowały tego) i założyłem inne koła z letnimi oponami.
Jazda próbna, ostre hamowanie, wszystko ok. Dziś po 15 kilometrach jakoś dziwnie się hamulce zachowały i szybko doszło do efektu że wciskając pedał płynnie opada do podłogi lekko wyhamowując samochód i na samym końcu jakby brał ale to tyle że można powiedzieć że hamulców niema.
Płyn jest, nie ubywa, hamulce odpowietrzane nawet 2 razy, płyn wymieniany niecały rok temu, widocznych wycieków nie ma. W innych tematach pisali coś o pompie ale w sumie nie wiem o co chodziło im, mam ABS o to chodzi? jak silnik jest zgaszony to 2-3 krotnym wciśnięciu pedał jest twardy, ale jak puszczę go na chwile to zaraz znów opada.
pawelek_krak - 24-03-2011, 22:41
Skoro po podpompowaniu pedałem pedał idzie w góre to wygłada tak jakby układ był zapowietrzony mimo odpowietrzania. A jak odpowietrzałeś?
pawelsonx - 24-03-2011, 23:50
może pompka przepuszczać
M@teusz607 - 25-03-2011, 07:29
pawelek_krak napisał/a: | A jak odpowietrzałeś? | jeśli chodzi o kolejność kół to źle :/ czyli jak leci.
Pompka przepuszcza? jeśli nawet to jaka pompka? są jakieś zestawy naprawcze?
plecho1 - 25-03-2011, 11:30
Ale jeśli przed czyszczeniem cylinderków było ok to na pewno układ jeszcze jest zapowietrzony. Najgorzej jak płyn zupełnie ucieknie. Ja jeśli wyjmuję cylinderek to staram się zatkać przewód po odkręceniu od cylinderka by płyn nie wyciekł i potem z odpowietrzeniem nie ma żadnego problemu.
M@teusz607 - 25-03-2011, 21:48
ale nie demontowałem cylinderków- hamulce tarczowe tam są tłoczki i ich też nie demontowałem tylko całe zaciski zciągałem
fuegos - 25-03-2011, 23:09
Uszkodzone cylinderki - plyn wycieka poza uklad. Uszkodzona pompa - plynu nie ubywa a hamulcow brak. Sprawdz pompe. Zestawy naprawcze sa dostepne za kilkadziesiat zlotych.
M@teusz607 - 26-03-2011, 07:52
fuegos napisał/a: | Sprawdz pompe. |
Jak i gdzie ona wogóle jest bo chyba nie chodzi o serwo, gdzie dostane ten zestaw?
plecho1 - 26-03-2011, 08:03
Taki zestaw zamówisz praktycznie w każdym sklepie motoryzacyjnym a pompa skręcona jest razem z serwem i na niej zamontowany jest zbiornik płynu. Ale naprawdę dziwny zbieg okoliczności że pompa padła tak od razu. A może przy wyjętym cylinderku ktoś wcisnął hamulec a poziom płynu był już bardzo niski i pompa zaciągnęła powietrze.
Raczej jeśli by padała pompa to działo by się to przez jakiś okres i coraz gorzej by pracowała.
Na początku pedał by uciekał przy powolnym wciskaniu a przy energicznym hamulce działały by ok.
M@teusz607 - 27-03-2011, 20:35
niedawno wyczytałem w którymś temacie kolejność kół i teraz ją zachowałem ale i nawet nie wiedziałem że odpowietrza sie na włączonym silniku po dwóch kołach było wszystko ok, ale na koniec wytrysnęła fontanna z zardzewianego przewodu i edit bombki strzelił, hamulców niema.... na dzień dzisiejszy po wczorajszej próbie wymiany zakończonej niepowodzeniem przewód jest zaspawany bo muszę kupić jeszcze tą część elastyczną. Szczerze mówiąc to niestety ale zaczyna mnie czasem denerwować ta cari... silnik żyleta ale cały samochód to coś więcej, a ten zestaw do pompy pewnie i tak kupie
dulas - 27-03-2011, 21:12
Nie masz sie czym denerwowac ,wez pod uwage ze to autko ma juz 15 lat ,i cos wymaga .Przez te lata nie stalo w saloniei nie czekalo na pana M@tesza, tylko mialo juz kilku wlascicieli o roznym charakterze dbania o samochod.
M@teusz607 - 07-08-2011, 14:50
dulas napisał/a: | wez pod uwage ze to autko ma juz 15 lat ,i cos wymaga | miesiąc temu wymagało skrzyni biegów
Gdzie kupię zestaw naprawczy do tej pompy hamulcowej (jakiś sklep wysyłkowy) albo czy sprzedają to w ASO? bo niedawno wymieniałem te wszystkie gumki (sie znaczy chciałem wymienić) ale nie wszystkie pasują, podobno w tych carismach są 2 typy pompy i u mnie w sklepach mają tylko do tej co mi nie trzeba...
|
|
|