To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Problem z termostatem?

Drapichrust - 29-03-2011, 10:53
Temat postu: Problem z termostatem?
Witam, zauważyłem, że już od pewnego czasu wskazówka od temperatury silnika nie osiąga połowy wskazania. Tak jak powinno być. Oczywiście wskazanie to powinno być po dłuższej jeździe. Otóż u mnie nawet po długiej trasie wskazanie jest ledwo na 1/3 całości. A teraz jeszcze mniej.
W związku z tym mam pytanie co należy zrobić? Od razu zabrać się za wymianę termostatu czy jeszcze na coś mam zwrócić uwagę?

plecho1 - 29-03-2011, 13:39

Sprawdź, czy po przejechaniu około kilometra, chłodnica i dwa grube przewody dochodzące do niej zrobią się ciepłe. Jeśli tak to wina termostatu a jeśli nie to może wina czujnika temperatury od zegara, bo są 2, jeden od zegara a drugi od kompa.
Jeśli to wina termostatu, to w sumie nic się nie stanie, tylko auto będzie więcej palić bo dłużej będzie chodziło na ssaniu.

pawkas - 29-03-2011, 23:28

jeśli termostat się zawiesił na otwartym to zapal samochód niech chodzi na wolnych obrotach po długim czasie układ chłodzenia nagrzeje sie wraz z chłodnicą i silnik osiągnie około 90 C wtedy włączy sie wentylator chłodnicy o ile jest sprawny samochód postaw gdzies gdzie wiatr go nie bedzie zchładzał
sprawdz błędy

plecho1 - 30-03-2011, 07:12

pawkas
Przecież czy termostat się przyciął czy też jest ok to i tak po pewnym czasie włączy się wentylator więc takie sprawdzanie jest bez sensu.

pawkas - 30-03-2011, 10:50

zapomniałem ze w tym silniku włącznik wentylatora jest na krućcu silnika a nie w chłodnicy i nawet gdy termostat byłby cały czas zamknięty (uszkodzony w pozycji zamkniętej) to silnik by sie nagrzał do swojej temperatury a wentylator by się i tak włączył ale jeżeli zrobi tak jak w poprzednim poście napisałem to silnik osiągnie wkońcu tą temperaturę włączy się wentylator i jeśli czujnik temperatury i wskaźnik jest sprawny to powinien pokazywać tem ok 90 stopni. Bo jeżeli wiatrak sie włączy a wskazówka pokazuje np 50 stopni to znaczy ze uszkodzony jest czujnik lub wskaźnik ale raczej to pierwsze.
pawelsonx - 30-03-2011, 11:46

czujnik można sprawdzić omomierzem
Ppiotr - 02-04-2011, 21:16

oj odpal silnik niech pochodzi 10 min jak chłodnica lub węże grube ciepłe to termostat nie włączaj wentylatora
Drapichrust - 07-04-2011, 19:03

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Według tego co napisaliście wychodzi na to że mam walnięty termostat. I teraz pytanie:
- gdzie znajduje się ten termostat?
Chciałbym sobie go wymienić. Patrzyłem na ceny, nie kosztują zbyt drogo.

JCH - 07-04-2011, 19:11

Drapichrust napisał/a:
I teraz pytanie:
- gdzie znajduje się ten termostat?
Proszę bardzo: Wymiana termostatu w 1.9 DID.
fenix872 - 08-05-2011, 14:36

u mnie kwestia podobna z tym że wskazówka zatrzymuje się na połowie i ani w lewo ani w prawo. termostat, czujnik temperatury i chłodnicę wymieniałem przed zimą, pierwsze dwa dni było ok odczyt był chyba w porządku bo wskazówka podskoczyła wyżej niż do połowy, wentylatory się włączyły, wskazówka opadłą i otworzył się termostat. teraz wydaje mi się że się nie otwiera bo ta rura która idzie właśnie z termostatu na chłodnice jest zimna. Czy może być to spowodowane zapowietrzeniem sie układu i czy tak sam z siebie mógł sie zapowietrzyć??
Saqu - 08-05-2011, 14:47

nie mógł się zapowietrzyć ponieważ sam się odpowietrza ;) jak przejedziesz z 10km to obie rury masz gorące czy którąś nie?
ta wskazówka jak jest silnik zimny pokazuje, że jest zimny i z czasem jak się nagrzewa to się podnosi do połowy? czy jak z nią jest? To, że jak się silnik nagrzeje i wskazówka stoi na połowie to o złym nie świadczy

fenix872 - 08-05-2011, 14:49

ta od termostatu do chłodnicy jest zimna. czyli wniosek jeden jaki mi sie nasuwa to nie otwierający sie termostat. ze wskazówką jest dokładnie tak jak napisałeś z tym że dziwi mnie dlaczego zaraz po zmianie chłodnicy, czujnika temp., i termostatu wszystko było tak jak jak być powinno tzn. wskazówka nie stawała na połowie tylko jak sie silnik zagrzał to to szłą do góry, włączały się wiatraki i wskazówka opadała. teraz zatrzymuje sie na połowie a wentylatory nie startują (nie ważenie ile bym nie jeździł i jak ostro w celu zagrzania)
Drapichrust - 31-05-2011, 13:50

Dzięki za pomoc. Trochę późno odpisuje ale lepiej późno niż wcale. Termostat wymieniony, autko nagrzewa się jak powinno.
Pozdrawiam!