Komputery, RTV, AGD, Komorki - Laptop i Internet
Anonymous - 05-11-2006, 18:25 Temat postu: Laptop i Internet witam !!!! Mam pytanko i mam nadzieje ze ktoś mi pomoże bo ja siem na tym niestety nie znam i jestem zielony w tym temacie
Jestem posiadaczem 2 komputerów takiego z jednostką centralną oraz laptopa komputer który jest podłączony do sieci to ten z jednostka centralna a chciałbym podłaczyc internet pod laptopa . I teraz kieruje do was pytanko w laptopie mam tylko wejście pod modem a posiadam internet radiowy JAK MAM PODŁĄCZYĆ INTERNET DO LAPTOPA czy sie tak wogole da ???? z góry dziekuja za pomoc
saphire - 05-11-2006, 18:54
najprościej to wsadzić sieciówkę w pecka stacjonarnego i udostępnic na nim połączenie internetowe na karcie-radiówce a do sieciówki wpiąć kabelek tzw. cross a z drugiej strony w sieciówkę lan laptopa i powinno działać - dostaniesz internet poprzez tego stacjonarnego peceta.
Anonymous - 05-11-2006, 20:19
saphire,po 1 to albo nie zrozumiales o co biega albo sie pomyliles przeciez napisala ze w laptopie ma tylko wejscie pod modem. Napisz tak wogole skaja, jaki to laptop. Jezeli nie za stary to na moze masz w nim wbudowana bezprzewodowke wiec nie powinno byc problemu! Jezeli nie masz to poprostu dokupisz sobie karte wifi na slot pcmcia po klopocie.
saphire - 05-11-2006, 20:25
To że nie było mowy o LAN w tym laptopie nie znaczy że go tam nie ma i faktycznie należało by najpierw dokładnie rozeznac co to za sztuka. Co do PCMCIA/PCCARD to nie tak różowo bo skoro ma internet od dostawcy to w stacjonarnym pecki ma radiówkę na 99% podpiętą do kabla zakończonego na drugim końcu anteną na dachu więc ta radiówka w lapsie psu na budę sie nada bo i tak raczej nic nie złapie więc mogło by się okazać że trzeba radiówkę z odłączalną antenką i pigtailem z przejściem na zewnętrzną antenę za oknem więc dlatego napisałem że chyba wygodniej z tym udostępnieniem neta...
Anonymous - 05-11-2006, 20:27
dokupic wifi i juz
Anonymous - 05-11-2006, 20:59
W zasadzie to co my tu sie bedziemy produkowali jak nic nie wiemy Niech napisze co to za laptop, co za net bezprzewodowy itp bo to gadka bez sensu
JCH - 05-11-2006, 21:43
To może ja napiszę jak ja mam bo to w zasadzie identycznny przypadek.
Internet od dostawcy przychodzi mi kablem (nieważne skąd, z anteny z dachu, ze ściany, nieważne), dokupiłem Access Pointa i tam wchodzi kabelek z sygnałem od dostawcy netu. Z Access Pointa do PC stacjonarnego kabelkiem bo AP stoi sobie na PC. A do laptopa AP sieje mi sygnałem po całym mieszkaniu tak więc nawet i w kibelku mogę czytać Forum. Oczywiście w laptopie WLAN konieczny. Koszty: AP ok. 150 zł i WLAN do laptopa (jeśli nie ma).
Pozostaje jeszcze konfiguracja tego zestawu i dogadanie się z dostawcą bo to teoretycznie kolejny odbiornik netu.
Anonymous - 05-11-2006, 22:27
podobnie jak u mnie, na koncu kabla router linksys'a z ktorego kabel idzie do pc stacjonarnego, a do laptopa za pomoca wifi,
btw, net w kibelku fajna sprawa tylko ze korzystam wtedy z pocket'a (laptop na kolanach niewygodny )
JCH napisał/a: | Pozostaje jeszcze konfiguracja tego zestawu i dogadanie się z dostawcą bo to teoretycznie kolejny odbiornik netu. |
problemu raczej nie ma, bo dostawcy raczej nie interesuje ile kompow jest podlaczonych i tak dostajes iles kbs, a jak to podzielisz to twoja sprawa.
z konfiguracja rowniez nie powinno byc problemow bo z reguly wszystko odbywa sie automatycznie.
Anonymous - 05-11-2006, 22:35
Może się dobywać automatycznie natomiast większość dostawców rozpoznaje kompy swoich klientów po adresach Mac więc albo Access Pointowi nadpiszesz Maca z sieciówki którą miałeś cały czas u nich podaną albo zadzwonisz i powiesz po prostu że zmieniłeś kompa i chcesz im podać nowy adres Mac karty sieciowej. Wiem bo w firmie w której pracuję klienci też tak robią
Anonymous - 05-11-2006, 22:47
no tak, sprawa wyglada jak net idzie po kablu siecowym
ale czy taki radiowy odbiornik nie ma przypisanych adresow? cos jak modem do kabla antenowego?
oczywiscie jestem swego rodzaju laikiem i moge sie mylic
Anonymous - 05-11-2006, 22:50
radiowy czy nie radiowy swoj adres mac zawsze ma inaczej pakiety poprostu "nie wiedzialy by" dokad maja dotrzec
Anonymous - 06-11-2006, 01:46
qbartx napisał/a: | radiowy czy nie radiowy swoj adres mac zawsze ma inaczej pakiety poprostu "nie wiedzialy by" dokad maja dotrzec |
ma takze opcje alternatywnego adresu mac, ktory moze sobie wpisac jaki chce.
Anonymous - 06-11-2006, 15:32
deenbe napisał/a: | qbartx napisał/a: | radiowy czy nie radiowy swoj adres mac zawsze ma inaczej pakiety poprostu "nie wiedzialy by" dokad maja dotrzec |
ma takze opcje alternatywnego adresu mac, ktory moze sobie wpisac jaki chce. |
Wiem Chodzilo mi tylko o fakt ze ten adres ma
|
|
|