Outlander II GEN Techniczne - Pierwsze wrażenia po zakupie Outlandera
piekarz - 31-03-2011, 23:09 Temat postu: Pierwsze wrażenia po zakupie Outlandera Witam serdecznie
3 tyg. temu stałem się posiadaczem Outlandera, rocznik 2007 2.0 DiD.
Bardzo przyjemny samochód, choć glośniejszy od dotychczasowego Volvo S60 z D5
Z drugiej strony = bardziej przestronny, w ogóle to jednak inny typ pojazdu
Przymierzam się własnie do chiptuningu w sprawdzonym warsztacie.
No i jeszcze zastanawiam się co z radiem - to po prostu wstyd żeby coś grało:
a) z tak fatalnym "tekturowym" dźwiękiem (niestety, nie mam wersji z RF)
b) gubiąc stacje nawet w centrum Warszawy (dobrze że chociaż Trójkę odbiera w miarę stabilnie)
W międzyczasie czytam 117 stron wątku o stacji multimedialnej
Ale ogólnie jestem zadowolony z zakupu.
pozdrawiam wszystkich posiadaczy Outlanderów,
T
Dario_W - 31-03-2011, 23:37
życzę samych dobrych wrażeń i bezawaryjnej jazdy
lexus - 01-04-2011, 10:17
Cytat: | Przymierzam się własnie do chiptuningu w sprawdzonym warsztacie. | Witamy witamy .Podejdż rozważnie do tej decyzji ,poczytaj forum i rozważ wszystkie za i przeciw. Powodzenia
rezon - 01-04-2011, 16:10
piekarz napisał/a: | Przymierzam się własnie do chiptuningu w sprawdzonym warsztacie. |
lexus napisał/a: | Podejdż rozważnie do tej decyzji ,poczytaj forum i rozważ wszystkie za i przeciw. | przyjemność jazdy rośnie - czuć każdego dodatkowego kucyka, ale sprzęgło to jeden z najsłabszych punktów. U mnie wytrzymało 90kkm , w tym 30kkm z podniesioną mocą.
Beduin - 16-04-2011, 21:29
Witam wszystkich na forum.
Od 3 dni jestem posiadaczem nowego Outka - 2.2 DiD MiVEC.
Auto jest obszerne, wygodne i na razie nie narzekam na niedobór mocy. Denerwuje trochę zbyt silne wspomaganie kierownicy przez co mam wrażenie niedostatecznej kontroli nad autem ale myślę, że zdołam się przyzwyczaić.
Jedna rzecz doprowadza mnie do szaleństwa - nie wim jak przełączyć zegar w fabrycznym radiu w tryb 24h !!!.
Pozdrawiam,
mitsu00 - 16-04-2011, 21:38
Beduin napisał/a: | nie wim jak przełączyć zegar w fabrycznym radiu w tryb 24h !!!. | Nie da się.
andrzejGb - 16-04-2011, 23:29
Beduin napisał/a: |
Jedna rzecz doprowadza mnie do szaleństwa - nie wim jak przełączyć zegar w fabrycznym radiu w tryb 24h !!!.
Pozdrawiam, |
tylko jedna z czasem pojawią się następne
DJ Fazi - 17-04-2011, 07:55
Beduin napisał/a: | Denerwuje trochę zbyt silne wspomaganie kierownicy przez co mam wrażenie niedostatecznej kontroli nad autem ale myślę, że zdołam się przyzwyczaić.
|
Ja na początku miałem wręcz odwrotne wrażenie w porównaniu do elektrycznego wspomagania w aucie mojej Żony
Muciek - 17-04-2011, 10:11
DJ Fazi napisał/a: | Beduin napisał/a: | Denerwuje trochę zbyt silne wspomaganie kierownicy przez co mam wrażenie niedostatecznej kontroli nad autem ale myślę, że zdołam się przyzwyczaić.
|
Ja na początku miałem wręcz odwrotne wrażenie w porównaniu do elektrycznego wspomagania w aucie mojej Żony |
Mój tata miał to samo odczucie co kolega Beduin. Gdy przesiadł się z Mercedesa - tam to bardzo ciężko chodzi kierownica - według mnie lepiej niż w Outku. W Oulanderze w porównaniu do starego auta taty to można małym palcem kręcić wszędzie i trochę za lekko ona chodzi.
13zbyszek13 - 17-04-2011, 11:10
Beduin napisał/a: | fabrycznym radiu w tryb 24h !!!. |
Nie istniejae taka opcja.
[ Dodano: 17-04-2011, 11:11 ]
andrzejGb napisał/a: | tylko jedna z czasem pojawią się następne |
PESYMISTA
Beduin - 18-04-2011, 23:01
13zbyszek13 napisał/a: | Beduin napisał/a: | fabrycznym radiu w tryb 24h !!!. |
Nie istniejae taka opcja.
[ Dodano: 17-04-2011, 11:11 ]
andrzejGb napisał/a: | tylko jedna z czasem pojawią się następne |
PESYMISTA |
Po niezbyt wnikliwej analizie forum i własnych doświadczeniach potwierdzam ->
Wniosek jest prosty - muszę wymienić na Chińczyka -8".
Poza tym mam pytanie. Chodzi o sprzęgło - czy Mitsu poprawiło jego trwałość? Mój silnik 4N14 - brzmi jak ptasia grypa - ma dość znaczny moment obrotowy i 177KM. W połączeniu z pobieraniem 4x4 to dość spore obciążenie dla sprzęgła....
Ciekawe ile wytrzyma....
rezon - 19-04-2011, 08:13
Beduin napisał/a: | Chodzi o sprzęgło - czy Mitsu poprawiło jego trwałość? Mój silnik 4N14 | Czekamy na odpowiedź za 150kkm Jesteś jednym z pierwszych tego silnika wypowiadających się na forum, więc ze strony MMC usłyszysz co najwyżej o wyjątkowej trwałości, jakości, itd. A czas i kkm pokażą, jaka jest rzeczywistość. Nowy silnik, to i sprzęgło nowe. Czy ponownie jego konstrukcję poprawiali księgowi zobaczymy. Oprócz sprzęgła masz jeszcze koło dwumasowe
13zbyszek13 - 19-04-2011, 08:29
Beduin napisał/a: | Po niezbyt wnikliwej analizie forum i własnych doświadczeniach potwierdzam ->
Wniosek jest prosty - muszę wymienić na Chińczyka -8". |
Chinczyk w swej zawansowanej technologii posiada zegar 24 godzinny.
mitsu00 - 19-04-2011, 19:32
rezon napisał/a: | Czekamy na odpowiedź za 150kkm | ja bym raczej dał te 150 kkm -80kkm Generalnie mocny dizel z wysokim momentem obr. i manual to ryzykowne powiązanie. A jesli do tego dodamy napęd 4x4, to juz trzeba uważać.... Dobra rada: staraj sie nauczyć ruszać bez jakiegokolwiek dodawania gazu to oszczędzisz sprzęgło troche.
13zbyszek13 - 19-04-2011, 20:38
mitsu00 napisał/a: | ja bym raczej dał te 150 kkm -80kkm Generalnie mocny dizel z wysokim momentem obr. i manual to ryzykowne powiązanie. A jesli do tego dodamy napęd 4x4, to juz trzeba uważać.... Dobra rada: staraj sie nauczyć ruszać bez jakiegokolwiek dodawania gazu to oszczędzisz sprzęgło troche. |
Będzie na pewno dobrze i powyżej 150kkm
|
|
|