To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Kolejny problem - tył nie świeci

mefju - 01-04-2011, 18:57
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Kolejny problem - tył nie świeci
Witam ponownie

Niestety znowu z pewnym problemem, swoją drogą sporo ich jak na początek użytkowania Cari, ale mniejsza z tym. Mianowicie robiłem dzisiaj przegląd techniczny i wyszło, że nie świecą mi tylne światła przeciwmgielne i światła cofania. Oczywiście najpierw przeglądnąłem tematy, ale mowa jest o przekaźnikach i bezpiecznikach, nie bardzo wiem gdzie ich szukać, mimo to podjąłem probę znalezienia usterki. Ściągnąłem pokrowiec klapy bagażnika by sprawdzić czy kabel stykają itp, ale tam wszystko wygląda okej, a tym bardziej wątpię by poszły równocześnie żarówki od cofania i przeciwmgielnych. Sprawdziłem jeszcze pod tylną kanapą kabel z przejściówką który idzie do bagażnika, nie wiem czy za to odpowiada, ale był wpięty i wyglądał ok. Także nie wiem co robić i gdzie szukać przyczyny.

Przy okazji zapytam jeszcze o kilka innych kwestii. Sprawdzałem dzisiaj stan oleju silnikowego był poniżej, dolałem 400ml tego który został po poprzednim właścicielu Mobil S półsyntetyczny 10W-40, jest teraz w normie, ale bliżej minimum. Czy mogę później uzupełnić także półsyntetycznym 10W-40 ale firmy lotos ? Bo mam na stanie. Wiem, że dla większości pytanie pewnie banalne, ale ja szczerze nie wiem.

U was hamulec też mocno reaguje, ale jak się go przyciśnie tak bliżej spodu? Jestem przyzwyczajany do oplów i w nich ten hamulec jest wysoko wystarcz delikatnie wcisnąć by odczuć hamowanie.

pozdrawiam

pawelek_krak - 01-04-2011, 21:32

Sprawdź wiązkę która idzie do tylnej klapy w miejscu wyjścia z karoserii i wejścia do klapy ściąg ta czarną osłonę gumową bo mogły się tam kable przetrzeć.
mefju - 02-04-2011, 09:57

Już wstępnie sprawdzałem wczoraj, posprawdzam jeszcze dziś, a jeśli nie to, to co może być przyczyną ?
SHARK1979 - 06-04-2011, 22:49

mefju,
Więc tak jak pisałem Ci na pw
Co do świateł kostka i bezpieczniki w kabinie kole kierowcy
Półsyntetyki się miesz... ale dokup taki sam na dolewki bo GDI potrafi deczko spalić
Hamulce takie cienkie są za małe tarcze i słaba wydajność
Teraz możesz się wykazać, klik :wink:

mefju - 06-04-2011, 23:41

Dzięki dzięki Sharku, podziękowanie poszło.

Tak przy okazji. Dałem auto na wymianę rozrządu, do zakładu mającego podobno dobrą opinię, a tu nie dość, że uszczelniaczy nie założyli to na dodatek jeszcze śrubę na maskownicy urwali w gwincie...

Kazałem mechanikom wymienić tarcze, to się okazało, że jakieś cylinderki(co to?) są do wymiany, to je wymienili. Ja natomiast różnicy w hamowaniu żadnej nie odczułem i chyba z czystym sumieniem mogę uznać to za istotny minus carismy.
Niby coś się zmieniło, bo na przeglądzie technicznym hamulce wyszły ok, w przeciwieństwie do badania przed zakupem( nie było w normie), szkoda tylko, że ja tego nie odczuwam i cisne prawie po samą podłogę :)

Kieszeń radia mi dzwoniła to domowymi sposbami wyciszyłem ją, tylko wydaje mi się, że teraz radio ciut mniej stacji łapie... Nie wiem czemu.

SHARK1979 - 07-04-2011, 10:01

mefju napisał/a:
to się okazało, że jakieś cylinderki(co to?) są do wymiany,

http://allegro.pl/listing...y=18836&order=t
Zobaczysz jak wyglądają :wink:
Dzięki za klik :D
A co do napraw to te wszystkie mechaniory w sumie to banda oszołomów kumpel dał za nowe koła 18" z oponami 4tys i mu teraz tak głęboko porysowali że :shock: