Ubezpieczenia - wypowiedzenie oc?
Arti_Ca0 - 02-04-2011, 09:39 Temat postu: wypowiedzenie oc? czy to prawda ze nie ma juz koniecznosci wypowiadania oc jezeli chcemy zmienic ubezpieczalnie?
Maretzky85 - 02-04-2011, 10:12
Nie prawda
Arti_Ca0 - 02-04-2011, 23:30
znalazlem jeszcze taki zapis
- Co więcej, towarzystwa będą teraz zobowiązane do informowania swoich klientów nie później niż 14 dni przed wygaśnięciem polisy o zbliżającej się dacie zakończenia ubezpieczenia i skutkach braku złożenia deklaracji.
w zeszlym roku nic nie dostalem, w tym tez nie, bo PZMOT nie wysyla pani mi powiedziala.
jesli ubezpieczenie mam do 04.04.2011 to wypowiedzenie w poniedzialek (04.04) bedzie juz za pozno tak?
Maretzky85 - 03-04-2011, 07:55
Teoretycznie tak. Natomiast słyszałem, że jak ostatni dzień wypada w niedzielę, to termin się przesuwa do poniedziałku, ale nie wiem dokładnie jak to działa.
Arti_Ca0 - 03-04-2011, 08:44
ok, dzieki za info. a jak wyglada sprawa z polisami typu direct, bo taka chce kupic. jak kupie ja dzisiaj to z tego co wyczytalem obowiazuje ona od dnia nastepnego 00:00. czy dostane od razu na mail jakis papier na ktorym bede mogl jezdzic czy dopiero jak oni kase dostana?
i domyslalem sie ze trzeba skany dokumentow im powysylac (tylko jakie?)
KucharZ - 03-04-2011, 12:55
Dostaniesz na maila umowe, z którą możesz(musisz ) jeździć do czasu otrzymania pocztą kwitu który wkładasz do portfela. Umowa obowiązuje od dnia następnego, lub od dnia takiego jaki sobie zażyczysz.
Jeśli chodzi o skany to nic nie trzeba wysyłać, ponieważ bezszkodowość oni sami sobie sprawdzają.
Sticker - 03-04-2011, 18:57
W Axa umowa obowiązuje od dnia w którym zgłaszasz chęć ubezpieczenia.
W Axa zdarzyło mi się ubezpieczyć autko w Niedzielę i zrobiłem przelew w poniedziałek a ubezpieczenie było od niedzieli. A jak masz kartę kredytową to ci odrazu ściągną należność.
Co do wypowiedzenia to zdarzyło mi się że wypowiadałem ostatniego dnia trwania polisy osobiście u przedstawiciela ubezpieczalni.
Arti_Ca0 - 03-04-2011, 22:31
super chlopaki, dzieki za info
atsar - 06-04-2011, 15:25
Sticker napisał/a: | Co do wypowiedzenia to zdarzyło mi się że wypowiadałem ostatniego dnia trwania polisy osobiście u przedstawiciela ubezpieczalni. |
jasna sprawa, ale oczywiście nie zachęcam do takiego typu praktyk, gdyż nie każdy może takie wypowiedzenie przyjąć
stary alfer - 06-04-2011, 16:33
atsar napisał/a: | jasna sprawa, ale oczywiście nie zachęcam do takiego typu praktyk, gdyż nie każdy może takie wypowiedzenie przyjąć |
Moja Mama wymówiła w ostatni dzień. Od osoby przyjmującej nie usłyszała, że to nie zadziała.
Ubezpieczyła auto gdzie indziej.
Po kilku miesiącach TU upomniało się o składkę.
2 pisma do Rzecznika ubezpieczonych z prośbą o pomoc nie poskutkowały. Mediacje pomiędzy RZU a TU nic nie dały.
Musiała zapłacić składkę + 90 zł odsetek.
Nie polecam, więc takich praktyk.
atsar - 06-04-2011, 18:18
dlatego proszę zwracać na termin wypowiedzenia, musi być pieczątka na wypowiedzeniu i data na dzień przed końcem...
tak samo na umowie kupna-sprzedaży, jak sprzedamy auto to nie powinniśmy zwlekać więcej niż 30 dni żeby ją dostarczyć.
WOJTEK-PN - 14-04-2011, 17:44
Witam.
Kłania się ustawa o obowiązkowych ubezpieczeniach komunikacyjnych.
A co do zmian w ustawie to są jeszcze to jeszcze nie weszły w życie i niestety jeszcze grozi nam podwójne ubezpieczenie:(
luckyluck - 16-05-2011, 15:10
atsar napisał/a: | musi być pieczątka na wypowiedzeniu |
A czy wypowiedzenie można wysłać Pocztą (polecony priorytet, potwierdzenie odbioru)?
stary alfer - 16-05-2011, 16:08
luckyluck napisał/a: | A czy wypowiedzenie można wysłać Pocztą (polecony priorytet, potwierdzenie odbioru)? |
Można.
Dobrym pomysłem jest również wysłanie faksu z raportem o potwierdzeniu.
Można również przesłać faks, zadzwonić i dopytać czy doszedł.
volve - 16-05-2011, 18:20
stary alfer napisał/a: | luckyluck napisał/a: | A czy wypowiedzenie można wysłać Pocztą (polecony priorytet, potwierdzenie odbioru)? |
Można.
Dobrym pomysłem jest również wysłanie faksu z raportem o potwierdzeniu.
Można również przesłać faks, zadzwonić i dopytać czy doszedł. |
Jeśli pocztą, to pamiętaj o potwierdzeniu odbioru !!! Tylko nie wiem, jak TU w takim przypadku traktują datę wypowiedzenia, ale zapewne od daty wpłynięcia wniosku do nich...a w takim przypadku to wiadomo, nasza Poczta Polska będzie najsłabszym ogniwem...
|
|
|