To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Ubezpieczenia - wypowiedzenie oc?

Arti_Ca0 - 02-04-2011, 09:39
Temat postu: wypowiedzenie oc?
czy to prawda ze nie ma juz koniecznosci wypowiadania oc jezeli chcemy zmienic ubezpieczalnie?
Maretzky85 - 02-04-2011, 10:12

Nie prawda :P
Arti_Ca0 - 02-04-2011, 23:30

znalazlem jeszcze taki zapis

- Co więcej, towarzystwa będą teraz zobowiązane do informowania swoich klientów nie później niż 14 dni przed wygaśnięciem polisy o zbliżającej się dacie zakończenia ubezpieczenia i skutkach braku złożenia deklaracji.

w zeszlym roku nic nie dostalem, w tym tez nie, bo PZMOT nie wysyla pani mi powiedziala.

jesli ubezpieczenie mam do 04.04.2011 to wypowiedzenie w poniedzialek (04.04) bedzie juz za pozno tak?

Maretzky85 - 03-04-2011, 07:55

Teoretycznie tak. Natomiast słyszałem, że jak ostatni dzień wypada w niedzielę, to termin się przesuwa do poniedziałku, ale nie wiem dokładnie jak to działa.
Arti_Ca0 - 03-04-2011, 08:44

ok, dzieki za info. a jak wyglada sprawa z polisami typu direct, bo taka chce kupic. jak kupie ja dzisiaj to z tego co wyczytalem obowiazuje ona od dnia nastepnego 00:00. czy dostane od razu na mail jakis papier na ktorym bede mogl jezdzic czy dopiero jak oni kase dostana?

i domyslalem sie ze trzeba skany dokumentow im powysylac (tylko jakie?)

KucharZ - 03-04-2011, 12:55

Dostaniesz na maila umowe, z którą możesz(musisz :P ) jeździć do czasu otrzymania pocztą kwitu który wkładasz do portfela. Umowa obowiązuje od dnia następnego, lub od dnia takiego jaki sobie zażyczysz.
Jeśli chodzi o skany to nic nie trzeba wysyłać, ponieważ bezszkodowość oni sami sobie sprawdzają.

Sticker - 03-04-2011, 18:57

W Axa umowa obowiązuje od dnia w którym zgłaszasz chęć ubezpieczenia.
W Axa zdarzyło mi się ubezpieczyć autko w Niedzielę i zrobiłem przelew w poniedziałek a ubezpieczenie było od niedzieli. A jak masz kartę kredytową to ci odrazu ściągną należność.
Co do wypowiedzenia to zdarzyło mi się że wypowiadałem ostatniego dnia trwania polisy osobiście u przedstawiciela ubezpieczalni.

Arti_Ca0 - 03-04-2011, 22:31

super chlopaki, dzieki za info
atsar - 06-04-2011, 15:25

Sticker napisał/a:
Co do wypowiedzenia to zdarzyło mi się że wypowiadałem ostatniego dnia trwania polisy osobiście u przedstawiciela ubezpieczalni.

jasna sprawa, ale oczywiście nie zachęcam do takiego typu praktyk, gdyż nie każdy może takie wypowiedzenie przyjąć :wink:

stary alfer - 06-04-2011, 16:33

atsar napisał/a:
jasna sprawa, ale oczywiście nie zachęcam do takiego typu praktyk, gdyż nie każdy może takie wypowiedzenie przyjąć

Moja Mama wymówiła w ostatni dzień. Od osoby przyjmującej nie usłyszała, że to nie zadziała.
Ubezpieczyła auto gdzie indziej.

Po kilku miesiącach TU upomniało się o składkę.
2 pisma do Rzecznika ubezpieczonych z prośbą o pomoc nie poskutkowały. Mediacje pomiędzy RZU a TU nic nie dały.

Musiała zapłacić składkę + 90 zł odsetek.
Nie polecam, więc takich praktyk.

atsar - 06-04-2011, 18:18

dlatego proszę zwracać na termin wypowiedzenia, musi być pieczątka na wypowiedzeniu i data na dzień przed końcem...
tak samo na umowie kupna-sprzedaży, jak sprzedamy auto to nie powinniśmy zwlekać więcej niż 30 dni żeby ją dostarczyć.

WOJTEK-PN - 14-04-2011, 17:44

Witam.
Kłania się ustawa o obowiązkowych ubezpieczeniach komunikacyjnych.
A co do zmian w ustawie to są jeszcze to jeszcze nie weszły w życie i niestety jeszcze grozi nam podwójne ubezpieczenie:(

luckyluck - 16-05-2011, 15:10

atsar napisał/a:
musi być pieczątka na wypowiedzeniu

A czy wypowiedzenie można wysłać Pocztą (polecony priorytet, potwierdzenie odbioru)?

stary alfer - 16-05-2011, 16:08

luckyluck napisał/a:
A czy wypowiedzenie można wysłać Pocztą (polecony priorytet, potwierdzenie odbioru)?

Można.

Dobrym pomysłem jest również wysłanie faksu z raportem o potwierdzeniu.
Można również przesłać faks, zadzwonić i dopytać czy doszedł.

volve - 16-05-2011, 18:20

stary alfer napisał/a:
luckyluck napisał/a:

Można.

Dobrym pomysłem jest również wysłanie faksu z raportem o potwierdzeniu.
Można również przesłać faks, zadzwonić i dopytać czy doszedł.

Jeśli pocztą, to pamiętaj o potwierdzeniu odbioru !!! Tylko nie wiem, jak TU w takim przypadku traktują datę wypowiedzenia, ale zapewne od daty wpłynięcia wniosku do nich...a w takim przypadku to wiadomo, nasza Poczta Polska będzie najsłabszym ogniwem...