[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Galant KRZYWO stoi po założeniu zawieszenia KAW
bieniak - 03-04-2011, 18:15 Temat postu: [EA5A/W 2.5] Galant KRZYWO stoi po założeniu zawieszenia KAW Witam koledzy.założyłem dziś zawieszenie -45mm i jestem niemile zaskoczony.mianowicie samochód stoi krzyw z tyłu:
sprężyny dobre amorki nowe różnica jest 2 cm z lewej niżej niż z prawej.
Luzów w zawieszeniu nie ma
może jakaś tuleja wywalona:
macie jakieś sugestie???
Juiceman - 03-04-2011, 19:13
A ja mimo to obstawiam na sprężynę. U mnie krzywo stał na Nivomatach/ wymieniłem na zwykłe, po 2 dniach patrze znowu krzywo, zmieniłem sprężyny w końcu stoi jak trzeba... A sprężyny nówki były.
Owczar - 03-04-2011, 21:55
Cytat: | [EA5A/W 2.5] KRZYWO stoi... |
Słyszałem, że to można operować. Są też ponoć jakieś ćwiczenia, ale nie wiem na ile skuteczne. Najlepiej skonsultuj to z urologiem.
m6riano - 03-04-2011, 22:42
Owczar napisał/a: | Cytat: | [EA5A/W 2.5] KRZYWO stoi... |
Słyszałem, że to można operować. Są też ponoć jakieś ćwiczenia, ale nie wiem na ile skuteczne. Najlepiej skonsultuj to z urologiem. |
Ponoć badania dowodzą że to w niczym nie przeszkadza...;-)
Marcino - 03-04-2011, 22:53
moze sciagać.... na jedna strone, ale myśle ze sie uleży. DOłąduj i zobacz co sie dzieje. Moze coś za mocno po skecane, wahacze ruszałeś???
bieniak - 03-04-2011, 23:31
napewno nie ściąga 130 puszczona kierownica i leci prosto
wachaczy nie ściągałem nie czułem takiej potrzeby do wymiany amorków.
może odwrotnie założony amor obrócony o 180"
zobacze jutro.
Fakt napewno siadł w momencie podniesienia prawej strony do góry i po opuszczeniu przerwa zredukowała sie do 1cm a było jakies 2,5-3
.obadam sprawe jutro
Owczar - 03-04-2011, 23:46
bieniak, widzę że nie zrozumiałeś aluzji. Edytuj temat!!
bieniak - 04-04-2011, 07:22
sądzę jednak że większość zrozumiała temat....ale jak tak bardzo źle napisane to już zmieniony.
yaro1976 - 04-04-2011, 08:49
a może w ferworze walki pomyliłeś sprężyny?
robertdg - 04-04-2011, 09:05
Zawieszenie gwintowane
bieniak - 04-04-2011, 12:04
nie no tylne to tylne przód to przód:::)przód stoi elegancko.odstęp między opona a błotnikiem 2-3cm max.z tyłu z prawej 3cm z lewej 1-1,5cm.a sprężyny takie same nie popękane ani nic.
robertdg, niestety są to sprężyny KAW + amorki KYB.
Także teraz podnoszę auto i sprawdzę wszystkie wachacze bo może któraś tuleja zdechła i koło wpadło głębiej z tego powodu.
ewentualnie przyczyną może być fakt że guma górna na której opiera się sprężyna z prawej jest nowa a z lewej używka ale w bdb stanie
Hugo - 04-04-2011, 12:38
bieniak napisał/a: | sprawdzę wszystkie wachacze bo może któraś tuleja zdechła | Z własnego doświadczenia powiem, że jeśliby tak sie stało to niekoniecznie musi stukać w zawieszeniu, ale napewno bedzie rzucało autem tak, że nie dasz rady jechać szybciej niż 40 km/h. Poza tym oberwanie się jakiejś tulei (np. na wahaczu tylnym wzdłużnym wleczonym) może spowodować, ze tył z tej strony "siądzie". Zużycie tej tulei jednak objawiałoby się głuchym stukaniem pod kanapą.
bieniak - 04-04-2011, 13:10
problem jest taki,że nikogo nie woziłem z tyłu więc o stukaniu nic nie wiem.no ale juz jest jakiś pomysł na to więc na dniach posprawdzam wszystkie tuleje
Hugo - 04-04-2011, 14:23
Nie musisz nikogo wieźć z tyłu, aby samemu usłyszeć stuki w tylnym zawieszeniu
bieniak - 05-04-2011, 07:45
no to pojeździłem trochę i spostrzeżenia lewa strona ucieka.po wjechaniu w jakies zagłebienie,dziure czy cos takiego.czyli coś jest już wyrobione mimo tego że stuków nie ma.
Podjechałem przy okazji na szarpaki do serwisu Mitsubishi
amorki przód 87% tył 89%
oczywiście standard brak luzów:
wszystko ok
to sam zszedłem pod samochód i kazałem mu naciągać wszystko:
i fakt luzu jako takiego nie ma ale tuleje są już strasznie zmęczone i mocno pracują podczas naciągania na lewej stronie widać przesunięcie na wachaczu wleczonym i jednym prostym.
Po podniesieniu nic nie można zobaczyć bo zawieszenie się mocno naciąga i nie można stwierdzić luzów dopiero jak stoi.
Zapytanie do Olkusza wysłane.czekam na odpowiedź zamawiam komplet na cały tył.
|
|
|