Space Star Techniczne - [MSS DID] SILNIK Prosze o rady w sprawie przeglądu.
Zwierzu - 06-11-2006, 10:30 Temat postu: [MSS DID] SILNIK Prosze o rady w sprawie przeglądu. Witam serdecznie.
No coż zbliża sie przegląd wiec proszę o pomoc co bym za duzo pieniażkow nie wydał:)
-jakie świece do space star 1.9 DID
-jakie klocki tzn. czy jest sens wstawiac oryginaly ??
Co jeszcze wchodzi zakres (z wyjatkiem oleju) prezegladu po 45 tys (mam 36 ale rok mija w styczniu wiec chce sie przygotowac) przegladu jak zbic koszty nie koniecznie kupujac szmelc moze jakies zamienniki sa warte wstawienia?
Prosze o pomoc , z gory wielkie dzieki:)
Anonymous - 06-11-2006, 10:41 Temat postu: Re: Prosze o rady w sprawie przeglądu.
Zwierzu napisał/a: |
-jakie świece do space star 1.9 DID?? |
po takim przebiegu to chyba nie ma potrzeby wymiany świec żarowych no chyba że nie grzeją
Zwierzu napisał/a: |
-jakie klocki tzn. czy jest sens wstawiac oryginaly ?? |
klocki można dobrać tańsze i wcale nie gorsze od orginalnych, bodajże od volvo s40 pasują i są tańsze. Ale moze nich sie wypowie któryś z użtkowników MSS
Zwierzu - 06-11-2006, 10:49
Z tego co sie dowiedzialem w serwisie przy przegladzie ktory bede mial w styczniu aby nie stracic gwarancji chyba musze wymienic swiece..
Moze sie myle:)
Anonymous - 06-11-2006, 12:23
Ale przecież jak auto masz na gawarancji i będziesz musiał jechac na przegląd to nie masz wyboru co do wstawianych części - musisz wstawiac takie jakie zaleca producent, czyli oryginalne.
Decyzję o tym czy wymieniać jakąś część czy nie podejmuje ASO w którym robisz przegląd.
Zwierzu - 06-11-2006, 12:39
W serwisie mi powiedzieli ze na przeglad moge przywiezc swoje czesci wiec nie wiem skad takie info:)
JCH - 06-11-2006, 14:31
Zwierzu napisał/a: | Z tego co sie dowiedzialem w serwisie przy przegladzie ktory bede mial w styczniu aby nie stracic gwarancji chyba musze wymienic swiece..
Moze sie myle:) | Nic takiego nie miało miejsca w moim przypadku. Masz książkę serwisową? Tam jest wykaz czynności przy 45 tys km.
Anonymous - 06-11-2006, 15:12
Zwierzu napisał/a: | W serwisie mi powiedzieli ze na przeglad moge przywiezc swoje czesci wiec nie wiem skad takie info:) |
Doświadczenia z serwisem Fiata - wymieniane części musiały być oryginalne. I tak np. olej musiał być marki Selenia - można było kupić samemu i przywieżć ale tylko ten.
Nie słyszałem jeszcze, żeby w aucie na gwarancji zakładali w ASO jakiekolwiek tańsze zamienniki.
Anonymous - 06-11-2006, 18:57
slo_mo napisał/a: | Zwierzu napisał/a: | W serwisie mi powiedzieli ze na przeglad moge przywiezc swoje czesci wiec nie wiem skad takie info:) |
Doświadczenia z serwisem Fiata - wymieniane części musiały być oryginalne. I tak np. olej musiał być marki Selenia - można było kupić samemu i przywieżć ale tylko ten.
Nie słyszałem jeszcze, żeby w aucie na gwarancji zakładali w ASO jakiekolwiek tańsze zamienniki. |
To robili Cię ostro w konia.
Olej możesz przywieźć jaki chcesz, byle spełniał warunki jakościowe (i niekiedy także lepkosciowe) stawiane przez producenta samochodu. I tak było 'od zawsze' i w każdym serwisie jaki odwiedzałem.
Podobnie jest z klockami - możesz mieć swoje. Zresztą niektóre ASO mitsu wstawiaja albo oryginały albo zamienniki. Jeśli będa to zamienniki JC to absolutnie nie warto. Ja włozyłem Kashiyamy i jeździło, ale generalnie wolałbym jakieś Ferrodo wsadzic - tyle, że w moim mieście kupić nie było wcale łatwo. Niestety, pojęcia nie mam, czy klocki od s40 albo od Carismy pasuja, ale stawiałbym na to, że nie. Szukaj klocków do MSS i finał.
Pzdrw.
JCH - 06-11-2006, 20:04 Temat postu: Przegląd MSS - uwagi Tu jest wyszukiwarka Ferodo - jak Ci się chce to porównaj, do których modeli są identyczne klocki.
Krzyzak - 06-11-2006, 21:17
Robert Bryl napisał/a: | Olej możesz przywieźć jaki chcesz, byle spełniał warunki jakościowe (i niekiedy także lepkosciowe) stawiane przez producenta samochodu. I tak było 'od zawsze' i w każdym serwisie jaki odwiedzałem. |
Kolega właśnie dlatego nie kupił nowej Avensis - bo wymagali wymiany oleju na ten, który wlewa ASO Toyoty (120 zł za litr) pod groźbą utraty gwarancji (co 20 tkm). Wybrał Lagunę diesla i... po 2 latach miał już pierwsze poważne problemy.
Anonymous - 06-11-2006, 21:35
Krzyzak napisał/a: |
Kolega właśnie dlatego nie kupił nowej Avensis - bo wymagali wymiany oleju na ten, który wlewa ASO Toyoty (120 zł za litr) pod groźbą utraty gwarancji (co 20 tkm). |
Aaa. Tojota... No trochę rozumiem. Tam silniki padały jak wlewali jak najbardziej zalecanego SLX'a to potem na zimne zaczęli dmuchać. Aczkolwiek nie do końca wierzę, że centrala Tojoty takie dzialania autoryzowała i że taki stejtment miał w warunkach gwarancji. Chyba, że silnik jakis bardzo dziwaczny. Jaki to miał być motorek?
Zreszta, mi podobną ciemnote próbowali wmówić swego czasu w Mitsubishi. Przyniosłem instrukcje obsługi, gwarancje i książke serwisową z jasno napisanymi zaleceniami i brakiem jakiejkolwiek wzmianki o koniecznośc lania tego na czym panowie mechanikowie maja najlepszą marżę... poskutkowało.
Potem pół eksploatacji lałem elfa i ani grama oleju nie zjadał. Aż jakiś d... z serwisu nie przeczytał, że ma wlac mój olej i wlał serwisowy wynalazek (Magnatec, tfu...). Przepraszali i wzięli elfa za castrola (cena zresztą była podobna). A samochód po tej podmianie od razu zaczął palić 0.8 litra na 15 kkm...
Hubeeert - 06-11-2006, 21:45
Castrol to zło
Hehe - kiedyś jak jeszcze były oleje "pewne" mój Misiek jeździł na Castrolu RS 10W60, potem na Lotosie Synteticu, teraz jakiegoś Shella do wysilonych benzynówek ma zalanego.
I mimo przebiegu 300kkm nie bierze oleju (no chyba że mi się włącza )
Zwierzu - 14-11-2006, 16:31
Co powiecie o tych klockach i o cenie ??
Moze poradzicie cos senowniejszego?
http://www.allegro.pl/ite...40_carisma.html
Pozdrawiam
JCH - 14-11-2006, 19:06
Zwierzu napisał/a: | Co powiecie o tych klockach i o cenie ?? |
Klocki OK.
Cena OK.
Anonymous - 14-11-2006, 19:54
JCH ile przejechałeś na oryginalnych klockach ? Jestem zdziwiony, że do MIMISIA pasują od Volva. A ile można przejechać na tych Ferodach. Oczywiście wiem, iż to wszystko zależy od tego kto jak jeździ i gdzie jeździ. Ja mam dopiero, a może aż 23 tys przebiegu - eksploatacji raczej w mieście - i zastanawiam się kiedy będę musiał wymienić.
|
|
|