To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - [CY1A 1.6] Spalanie wersji 1.6

lichy - 04-04-2011, 09:00
Temat postu: [CY1A 1.6] Spalanie wersji 1.6
Wczoraj przy pięknej pogodzie wybrałem się na przejażdżkę. Trasa: Gliwice - Tarnowskie Góry - Siewierz (droga 78) - Myszków (droga 793). W jedną stronę 71 km. Jechałem koło południa, a wracałem koło godziny 20.
Zostałem bardzo mile zaskoczony przez Lancera, a zwłaszcza jego spalanie na takiej trasie. W tamtą stronę spalanie 5.8 l/100 km, a spowrotem 5.1 l/100 km (według komputera).
Fakt, że jedyny odcinek, gdzie można było bardziej przycisnąć na gaz to obwodnica Siewierza, ale to raptem 5 km. poza tym turlałem się 80 - 100 km/h. Na pokładzie 2½ osoby + zero bagażu, opony letnie 2.6 bara.
Ostatnio co prawda większość jeżdżę po mieście i tu już nie jest tak różowo - w korkach i na krótkich trasach wychodzi to około 8 l/100 km.
Zobaczymy, jak się to ułoży w dalszej eksploatacji.
Czekam na raporty spalania innych użytkowników aut z silnikiem 1.6.

pitloju - 04-04-2011, 13:24

Witam

To ja powiem jak wygląda u mnie spalanie - Lancer Sportback 1.6, przebieg 5200km (około 2.5 miesiąca użytkowania), paliwo 98 (głównie BP). Opony teraz już letnie, też 2.6 atm.

Jazda po Warszawie, krótkie trasy 3-4km - spalanie wg wyliczeń przy dystrybutorze - 8,0-8,2 l
Jazda na trasie, spokojna, max 110km/h - 5,8-6,2 l
Jazda na trasie, dynamiczna, dużo wyprzedzań, max 160km/h - 6,8-7,0 l

Przykładowo wczoraj trasa dość dynamiczna, Rzeszów-Warszawa, 200km zwykłe drogi, 100km ekspresówka - 6.8 l

Potwierdzam, przy spokojnej jeździe 80-90km/h spalanie wynosi 5 z hakiem :)

bastek - 04-04-2011, 14:47

aaa, no to pięknie
spalanie jak 1,5 osiągi prawie jak 1,8?

gzesiolek - 04-04-2011, 15:34

bastek1, spalanie nizsze niz w 1,5 a osiagi baaaardzo podobne i blizej mu przy tych przelozeniach do 1,5 niz do 1,8...
ale z tego co wiem tez nieco mniej halasu niz w 1,5...
tak czy siak upgrade udany... szkoda ze tak pozno... no ale splacilem juz aktualnego Lancerka, kaski troszke odlozylem... wiec moze wymienic na nowszy model... ;)
43k PLN za starego chyba bym dostal, ale szkoda sie z Lancerkiem rozstawac... kurcze lubie to auto... :mrgreen:

superges - 21-05-2011, 23:56

Ja dziś panowie po zjeździe z a4 na a1 wykorzystałem to, że autostradą prawie nikt nie jechał, miałem praktycznie pustą drogę przez naście kilometrów.

Edit

Spalanie 8-8.5
Cisnąłem tak około 15km

przy prędkościach autostradowych co pozytywnie mnie zaskoczyło wydajnie działały nawet spryskiwacze :D chodź nie polecam bo ta chwila zanim wycieraczki ściągną ciecz z szyby przy prędkościach autostradowych to wieczność :finga:

Lancerek ma przejechane ok 3 400 km

10. Mitsumaniaki popierają akcję Stop wariatom drogowym - dlatego zanim napiszesz coś o swoich dokonaniach drogowych zastanów się trzy razy

waldinio - 22-05-2011, 01:46

oj, będzie zaraz wykropkowane :P ja przy takiej prędkości w 1.8 mam spalanie ok 17l/100km :P sprawdzone na autobanie :D
superges - 22-05-2011, 12:28

A gdzie wolność słowa? :P
jaca71 - 22-05-2011, 12:38

superges, Podpisałeś regulamin? To się go trzymaj a z wolnością słowa nie będzie problemów.

BTW. W te 8,5 na autostradzie to i tak nie wierzę ;)

waldinio - 22-05-2011, 23:27

jaca71 napisał/a:
superges, Podpisałeś regulamin? To się go trzymaj a z wolnością słowa nie będzie problemów.

BTW. W te 8,5 na autostradzie to i tak nie wierzę ;)

regulamin regulaminem ale tak zapytam jeśli ktoś napisze nawet pińcet na autobanie to co? nie wolno? :) przecież w niemczech na większości jest BO :P

jaca71 - 23-05-2011, 10:16

waldinio, Wiadomo że można obejść i napisać zamiast "zjazd z A4 na A1" że rzecz działa się na Berliner Ring.
Ale podpisujesz pewien regulamin i jego powinieneś się trzymać. Polską specjalnością jest obchodzenie zakazów :(

Pamiętam jak znaleziono łabędzie chore na ptasią grypę w Toruniu. Na konferencji prasowej pokazano mapę z obszarem zakazanym i powiedziano jak będzie oznakowany. Pierwsze pytanie na tej konferencji było jak policja chce uniemożliwić wejście do strefy ludziom :shock: Mądry policjant stwierdził, że to nie o to chodzi, bo ilu by tam policjantów nie postawiono to i tak ktoś udowodni że wejść się da. Chodzi o to że normalny człowiek widząc zakaz tam nie wchodzi. Ale Polak tak nie potrafi, musi udowodnić że prawo da się obejść.
Tak samo jest z regulaminem forum :(

RalfPi - 23-05-2011, 10:43

Myślę, że to bardzo dobrze, że Polak potrafi!
Trzeba się z tego cieszyć, że nie jesteśmy za przeproszeniem Baranami, które sztywno trzymają się dziwnych reguł.. Rzekomo(tak mówią przepisy) nie wolno wjeżdżać na skrzyżowanie na czerwonym świetle.. A jak światła się zepsują?? To co? Będę stał 5 h.. Bo jest czerwone? Tylko nie piszcie.. że tak.. Bo taki jest "regulamin":)
Rozumiem jednak opinię Przedmówcy.. Zapewne chodzi o tych którzy przeginają w drugą stronę.. A potem kończą w rowie, na drzewie, albo z drugim człowiekiem na sumieniu...
A jak się zgodziliśmy na regulamin Forum to się go trzymajmy!

PS Wydaje mi się, że dynamika 1.6 jest gorsza od 1.8 o ok. 10%.. Ale spalanie faktycznie jest mniejsze.. O 15%? No i cena mniejsza.. Choć ja tam zawsze wolę czuć te 10% zapasu pod nogą:)

jaca71 - 23-05-2011, 11:32

RalfPi,
Dwieście lat zaborów, prawie 6 lat okupacji germańskiej, potem 45 lat sowieckiej = brak poszanowania prawa.
A najlepsza rozrywka to robienie w konia władzy, zarówno tej w mundurach jak i obchodzenie wszelkich przepisów.

[ Dodano: 23-05-2011, 11:36 ]
RalfPi napisał/a:
Rozumiem jednak opinię Przedmówcy.. Zapewne chodzi o tych którzy przeginają w drugą stronę.. A potem kończą w rowie, na drzewie, albo z drugim człowiekiem na sumieniu...
A jak się zgodziliśmy na regulamin Forum to się go trzymajmy!

O to też. Ale zauważ, że na tym forum nie ma przechwalania ile czyja fura poleci, kto zrobił najlepszy czas np. na trasie Katowice-Warszawa. Na spotach nie ma palenia gum i wyścigów spod świateł tylko talerz frytek na 15 osób ;) Mnie to forum podoba się też z tego powodu.

RalfPi - 23-05-2011, 11:45

Dokładnie tak! W sumie prawie 300 lat będzie - więc można rzec "ewo"lucyjnie wykształciła się u Nas Polaków cecha "kombinowania"..
Wiesz.. Żeby "władza mundurowa" i Państwo było w porządku wobec Obywateli, to z pewnością byłoby inaczej - większe poszanowanie prawa.
Jakiś czas temu dostałem mandata za " nie posiadanie przy sobie dowodu opłacenia składek OC"..
Zamiast wytłumaczyć młodemu kierowcy, to mi gościu mandat wlepił.. A dwa kilometry dalej jakieś dresy bezkarnie! obijają... twarz jakiemuś praworządnemu obywatelowi..
I myślę, że tu jest problem - brak równości prawa wobec ludzi i brak zdrowego rozsądku.. Ale pewnie się to bierze z "biedactwa" spowodowanego historią.. Trzeba podziękować sąsiadom zza Bugu i Odry..
A to Forum, to chyba najlepsze! na jakim się udzielam.. Chyba? Z całą pewnością!

waldinio - 23-05-2011, 23:20

jaca71 napisał/a:
Na spotach nie ma palenia gum i wyścigów spod świateł tylko talerz frytek na 15 osób ;)

oj to bidnie coś na tych spotach :D ot, taki żarcik :P

RalfPi - 24-05-2011, 07:47

Bidnie? Dla mnie góra frytek to "bogactwo":)