To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Centralny zamek - ciągłe miganie świateł awaryjnych

michal88 - 05-04-2011, 19:48
Temat postu: Centralny zamek - ciągłe miganie świateł awaryjnych
Witam wszystkich serdecznie, jest to mój pierwszy post na forum ;)
Od kilku dni jestem posiadaczem Mitsubishi Carisma 1.6 z 1998 roku.
Mam problem z centralnym zamkiem, a konkretniej z zamykaniem auta poprzez pilot.
Jeśli chodzi o otwieranie auta, to pilot działa bez zarzutu i układ otwiera wszystkie zamki. Gdy próbuję zamknąć auto, to drzwi zamykają się, ale zaczynają migać światła awaryjne (nie kilka razy, ale non stop migają, bez przerwy). Dopiero po ponownym otworzeniu i zamknięciu przy pomocy kluczyka światła nie migają.
Czy ktoś z kolegów spotkał się z takim problemem? Co może być przyczyną takiego zachowania?
Z góry dzięki za pomoc,
Pozdrawiam,
Michał

plecho1 - 05-04-2011, 21:00

Coś jest nie tak ze sterownikiem od pilotów. Możesz go wymontować i zanieść do warsztatu RTV ale nie wiem czy będą chcieli się z tym bawić, Jeśli będzie problem z dostaniem schematu tego sterownika to pewnie nie naprawią.
Jeśli sterownik działa to można odłączyć sygnalizację kierunkami.

michal88 - 05-04-2011, 22:00

plecho1 napisał/a:
Coś jest nie tak ze sterownikiem od pilotów. Możesz go wymontować i zanieść do warsztatu RTV ale nie wiem czy będą chcieli się z tym bawić, Jeśli będzie problem z dostaniem schematu tego sterownika to pewnie nie naprawią.
Jeśli sterownik działa to można odłączyć sygnalizację kierunkami.

Dzięki. W takim razie mam jeszcze 2 pytania:
- gdzie umiejscowiony jest ten sterownik,
- w jaki sposób odłączyć sygnalizację kierunkami w przypadku działania sterownika?
Pozdrawiam

plecho1 - 05-04-2011, 22:15

A jaki masz sterownik, oryginalny czy montowany później?
Jeśli oryginalny to najprawdopodobniej wpięty jest zamiast przekaźnika który znajduje się na samej górze po lewej stronie na drugim zdjęciu tego tematu w pierwszym poście:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=16485
Jeśli sterownik jest nieoryginalny to może być podpięty tak jak jest opisane też w tym temacie.
A jeśli chodzi o odpięcie tych dwóch przewodów od sygnalizacji kierunkami, jeśli jest to nieoryginalny sterownik, to najprawdopodobniej podpięte są one do dwóch przewodów wychodzących z przełącznika kierunkowskazów gdzieś przy przełączniku.
Przy oryginalnym sterowniku niestety nie wiem gdzie jest to podpięte. Najlepiej prześledzić przewody wychodzące ze sterownika.

michal88 - 05-04-2011, 23:13

plecho1 napisał/a:
A jaki masz sterownik, oryginalny czy montowany później?
Jeśli oryginalny to najprawdopodobniej wpięty jest zamiast przekaźnika który znajduje się na samej górze po lewej stronie na drugim zdjęciu tego tematu w pierwszym poście:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=16485
Jeśli sterownik jest nieoryginalny to może być podpięty tak jak jest opisane też w tym temacie.
A jeśli chodzi o odpięcie tych dwóch przewodów od sygnalizacji kierunkami, jeśli jest to nieoryginalny sterownik, to najprawdopodobniej podpięte są one do dwóch przewodów wychodzących z przełącznika kierunkowskazów gdzieś przy przełączniku.
Przy oryginalnym sterowniku niestety nie wiem gdzie jest to podpięte. Najlepiej prześledzić przewody wychodzące ze sterownika.

Dzięki. Sprawdzę co i jak ze sterownikiem i napiszę co udało się zrobić.
Przy okazji chciałbym zapytać o pilot centralki. Mam wrażenie, że klawisze pilota są bardzo czułe i bardzo prawdopodobne jest przypadkowe otworzenie/zamknięcie auta.
Czy istnieje możliwość zakupu nowego pilota? Jeśli tak, to gdzie mógłbym go kupić i jaki jest orientacyjny koszt?
Pozdrawiam

plecho1 - 06-04-2011, 06:28

Oryginalny pilot tak wygląda:
Obrazek
Wydaje mi się że raczej masz nieoryginalną centralkę bo w oryginalnym pilocie guziki nie są czułe a nawet często trzeba je czyścić bo słabo działają.
Jeśli pilot źle działa to lepiej wymienić cały sterownik na nowy, koszt zakupu max 100zł i przy okazji skończą się kłopoty z kierunkami przy zamykaniu. Sam pilot używany do oryginalnej centralki kupisz za podobną kasę a dochodzi jeszcze jego programowanie do centralki czego sam nie zrobisz, nowy chyba około 600zł :)

michal88 - 06-04-2011, 07:52

plecho1 napisał/a:
Oryginalny pilot tak wygląda:
Obrazek
Wydaje mi się że raczej masz nieoryginalną centralkę bo w oryginalnym pilocie guziki nie są czułe a nawet często trzeba je czyścić bo słabo działają.
Jeśli pilot źle działa to lepiej wymienić cały sterownik na nowy, koszt zakupu max 100zł i przy okazji skończą się kłopoty z kierunkami przy zamykaniu. Sam pilot używany do oryginalnej centralki kupisz za podobną kasę a dochodzi jeszcze jego programowanie do centralki czego sam nie zrobisz, nowy chyba około 600zł :)

Dobrze. Czyli w takim razie powinienem kupić i zainstalować coś takiego?
http://moto.allegro.pl/wy...1524843831.html
Czy potrzeba dokupić jeszcze coś?
Pozdrawiam,
Michał

kamir - 06-04-2011, 08:07

tylko ten sterownik Ci wystarczy, dodatkowo w temacie, który Ci podesłał plecho1, masz opisane do tego sterownika kolorami, który kabelek gdzie podpiąć. więc montaż zajmuje 15-30 max.