To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Techniczne - ASX montaż radia CB

Majron - 05-04-2011, 21:15
Temat postu: ASX montaż radia CB
Witam ponownie wszystkich MITSUMANIAKÓW

Przymierzam się do przekładki radia CB ze starego gruchota do ASX-a

Lecz niestety nie mam pojęcia gdzie można najlepiej zamontować radio, może ktoś już sobie poradził z tym problemem
Antena (chyba) zostanie magnesówka a radio to President Harry II

Mile widziane jakiś foto rozwiązań

Pozdrawiam

Muciek - 05-04-2011, 21:41

W Outlanderach montują pod panelem klimy, ładnie podwieszają w schowku, w ASX też da radę taki patent zrobić i będzie ładnie i schludnie.

wlodeks - 05-04-2011, 22:40

U mnie zamontowałem właśnie we wnęce pod panelem klimatyzacji. Jako, że nie korzystam z CB codziennie tylko wtedy gdy wyjeżdzam gdzieś dalej nie chciałem robić montażu "na stałe" tylko łatwo i szybko demontowalny. Wykorzystałem grubą (około 6 cm) ciemną piankę używaną w wypełnieniach walizek aluminiowych ze sprzętem elektronicznym. Wciskam CB wraz z podłożoną pod nie pianką (kabel zasilający i antena biegną pod pianką) we wnękę. Całość wchodzi bez problemu (CB to President Johnson II) i jest bardzo łatwe do wyjęcia a dodatkowo nie ingeruje (myślę o wkrętach i elementach mocujących) w tworzywo wnęki.
Majron - 06-04-2011, 08:01

Zastanawiałem się jeszcze nad antenką mocowaną na stałe to klapy bagażnika, ale po wymiarach sądzę, że za nic się to nie uda.
MŁODY81 - 06-04-2011, 10:39

Witam
Kolego do klapy bagażnika na stałe nie przymocujesz za mały prześwit szkoda lakieru zostaje tylko magnesówka na dach. A radio mam przykręcone do panelu klimatyzacji dość ładnie to wygląda i nie przeszkadza. A też jak będziesz chciał zdemontować to nie będzie widać śladu.

Pozdrawiam

Majron - 06-04-2011, 22:04

Mam rozumieć że przykręciłeś radio wkrętami? czy może lepiej na rzep.

A jeszcze jedno pytanie czy nie masz żadnych zakłuceń od silnika w radiu?

MŁODY81 - 12-04-2011, 11:05

Ja przykręciłem wkrętami na rzep to raczej się nie da bo to Ci sie będzie odklejać a tak jest stabilne dobrze się trzyma. A zakłuceń żadnych od silnika nie ma. Mam Unidena 520 i jestem bardzo zadowolony
waciak - 04-04-2012, 19:39

witam, ja mam zamontowaną w salonie dwudrożną antenę do cb i radia w miejscu fabrycznej anteny (jest trochę dłuższa) i bardzo jestem zadowolony, zasięg jest dobry i pozwala na swobodną komunikację na trasie, a przy tym nie muszę zdejmować i zakładać za każdym razem anteny na magnesie, co najbardziej denerwowało mnie w poprzednim samochodzie, radio trzymam w schowku, bo tam mam wyprowadzoną antene i jak potrzebuję i używam to wkładam w schowek pod pokrętłami klimy.
krzychu - 05-04-2012, 07:29

waciak napisał/a:
ja mam zamontowaną w salonie dwudrożną antenę do cb i radia w miejscu fabrycznej anteny (jest trochę dłuższa)

Jak wygląda tak samo to jest to Sirio Triflex. Też ją posiadam. W sumie jest "trójdrożna" bo ma jeszcze wyjście na GPS-a.

djkynek - 05-04-2012, 07:46

radio idealnie wchodzi mi między fotel pasazera, a tunel srodkowy, wpasowuje sie bardzo dobrze, nie jest na wcisk, ani nie uniemozliwia przesuwania fotela pasazera
KrisKR - 18-06-2019, 21:57

Witam.
Odgrzeję starego kotleta, żeby nie zakładać nowego tematu.
Możecie podzielić się fotkami jak macie zamontowane radia CB?
Drugie pytanie... jak najlepiej przeciągnąć kabel antenowy od klapy bagażnika do tunelu środkowego. Dodam, że często składam tylne siedzenia i mam dach panoramiczny.
Dziękuję i pozdrawiam.