Space Star Techniczne - [MSS DID] Pasek wielorowkowy - jakich producentów polecacie
constell - 05-04-2011, 22:19 Temat postu: [MSS DID] Pasek wielorowkowy - jakich producentów polecacie Witam
Zaintrygował mnie ostatnio (mniej wiecej od jakiś trzech miesięcy) problem związany z odgłosami piszczenia wydobywającymi się z okolic silnika mojego Miśka.
Próba zdiagnozowaniania usterki powoli wyeliminowała ewentualne awarie łożysk w sprężarce (wykonany pełny serwis klimatyzacji), alternatorze, rolek prowadzącej i napinającej paska wielorowkowego, który też wymieniłem przy okazji wymiany rozrządu. Było to jakieś 3 tys. km temu, niestety problem zaczął sie nasilać, regulacje napięcia paska również nie pomogają. Spryskanie specjalnym środniem chwilowo go ucisza.
Fachowcy handlujący paskami do samochodów japońskich zasugerowali mi iż problem może leżeć w niewłaściwym pasku (obecnie mam założony pasek CntiTech-a), który mimo iż katalogi dopuszczają jego montowanie nie jest właściwy do Miśka - nieco inna budowa rowków i materiał z którego jest wykonany w stosunku do oryginalnych pasków wyprodukowanych w Japonii. Zastosowanie europejskich pasków może skutkować m.in. piszczeniem ale to nie jest jedyny efekt, zły pasek "wyciera" koło pasowe, które w oryginale sporo kosztuje.
Czy ktoś spotkał sie już z tym problemem, będę wdzieczyn za jakieś informacje, które uchronią mnie przed zbędnymi kosztami - japoński pasek już zakupiłem na wszelki wypadek (nie ma różnicy w cenie, około 90 PLN) i zastanawiam się czy warto go wymieniać.
robertdg - 05-04-2011, 22:48
constell napisał/a: | Fachowcy handlujący paskami do samochodów japońskich zasugerowali mi iż problem może leżeć w niewłaściwym pasku (obecnie mam założony pasek CntiTech-a), który mimo iż katalogi dopuszczają jego montowanie nie jest właściwy do Miśka - nieco inna budowa rowków i materiał z którego jest wykonany w stosunku do oryginalnych pasków wyprodukowanych w Japonii. | Chyba tacy od pasania owiec Zacznijmy od tego, że silnik jest europjeski i na pasku ContiTech-a chodzi bezszelestnie, jak chcesz możesz spróbowac z paskiem DAYCO, ale ja bym sprawdził, czy koło pasowe wału się nie rozwarstwia
constell - 05-04-2011, 23:00
W czwartek jestem umówiony z mechanikiem - zobaczymy
|
|
|