To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Brak wstecznego

michal88 - 13-04-2011, 00:19
Temat postu: [Cari 1.6] Brak wstecznego
Witam,
Przeszukałem forum i niestety nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
Otóż sprawa wygląda tak, że nie mogę wrzucić biegu wstecznego - w ogóle nie mogę podnieść elementu ruchomego na lewarku do góry (tak jakby zblokował się i za nic nie mogę go podnieść), a bez tego nie wrzucę wstecznego. Samochód kupiłem niecałe 2 tygodnie temu i przez ten czas nie miałem problemów (przejechałem około 600 km).
Dodam, że stało się to podczas półgodzinnej jazdy po mieście. Na początku jeszcze użyłem wstecznego, żeby wyjechać z parkingu. Po powrocie, gdy chciałem zaparkować, wstecznego już nie dało się wrzucić. Podczas jazdy nie słyszałem żadnych zgrzytów albo czegoś niepokojącego, jechałem spokojnie.
Czy ktoś z Forumowiczów ma pomysł w czym tkwi problem?
Z góry dziękuję za odpowiedź,
Pozdrawiam

gitarr - 13-04-2011, 09:45

Zdejmij mieszek i obejrzyj jak wygląda sprawa. Może coś podeszło. Ewentualnie wyjmij lewarek (jedna śruba pod samochodem na klucz 11 i cztery śruby od góry chyba klucz12) wtedy będziesz wszystko widział. Na 90% nie będzie to wina skrzyni biegów.
michal88 - 15-04-2011, 14:19

gitarr napisał/a:
Zdejmij mieszek i obejrzyj jak wygląda sprawa. Może coś podeszło. Ewentualnie wyjmij lewarek (jedna śruba pod samochodem na klucz 11 i cztery śruby od góry chyba klucz12) wtedy będziesz wszystko widział. Na 90% nie będzie to wina skrzyni biegów.

Witam,
Problem rozwiązany - w jakiś sposób przekręcił się lewarek i zablokował element ruchomy. Teraz wszystko śmiga.
Mam przy okazji pytanie, czy jeśli czasem przy wrzucaniu biegu (przy do końca wciśniętym sprzęgle) słychać "zgrzyty" w skrzyni, to może być to wina tulejek? Dodam, że lewarek chodzi dosyć luźno.
Pozdrawiam

pawelsonx - 15-04-2011, 16:03

sprzęgło kończy żywot albo synchronizatory