Off Topic - Co i jak na lotnisku ??
gulgulq - 13-04-2011, 14:08 Temat postu: Co i jak na lotnisku ?? W piątek wylatuje do Brukseli - to mój pierwszy lot więc portki mam pełne
pytanie jak wygląda procedura na lotnisku, gdzie co i po koleji trzeba robić, gdzie iść itp...
strona www krakowskiego lotniska w balicach zapchana maksymalnie
bilet już mam zarezerwowany
bagaż tylko podręczny
opisze mi ktoś pokrótce ??
JCH - 13-04-2011, 14:26
- Idziesz do właściwego stanowiska odprawy - "check in" - nr właściwego stanowisko znajdziesz na tablicy odlotów
- tam okazujesz bilet i paszport/dowód, oddajesz tam bagaż jeśli masz, dostajesz kartę pokładową,
- z kartą pokładową przechodzisz przez kontrolę bezpieczeństwa do sali odpraw (tam gdzie jest sklep wolnocłowy )
- z sali odpraw do właściwego "gate-u" gdzie sprawdzą Ci kartę pokładową zejdziesz na płytę lotniska
- tam wejdziesz do podstawionego busa
- bus zawiezie Cię pod samolot i sruuuuuu
To tak w skrócie, mogłem co nieco pokręcić
Czy jedziesz do Balic?
Miało być:
Czym jedziesz do Balic...
gulgulq - 13-04-2011, 14:35
tak - jadę misiem
Seichan - 13-04-2011, 15:21
Bądź przygotowany, że na kontroli bezpieczeństwa będziesz musiał wyłożyć na taśmę wszystkie metalowe przedmioty (np. pasek), ewentualnie zdjąć buty. Jeśli masz w bagażu podręcznym laptopa, musisz go wyjść i włożyć do odrębnego pojemnika na taśmie. Kosmetyki też się pakuje osobno na taśmę. Poza tym nie wolno na pokład wnosić kosmetyków (np. szampon) o objętości powyżej chyba 250 ml (poprawcie, bo mogę się mylić).
Anonymous - 13-04-2011, 15:46
dokladnie,
jesli masz tylko bagaz podreczny nie bierz ze soba zadnych perfum, butelek z plynem itd bo bedziesz musial to zostawic przy odprawie w smietniku jesli ich pojemosc przekracza 100 ml, dlatego czasem warto nadac bagaz ale stracisz czas na pozniejszym oczekiwaniu.
nie dotyczy to zakupow w sklepie duty free specjalnie zapakowanych.
gulgulq napisał/a: | to mój pierwszy lot więc portki mam pełne |
nie ma co sie bac, lot to jedna z przyjemniejszych sposobow przemieszczania, zobacz ile w tym momencie w powietrzu znajduje sie statkow powietrznych: http://www.flightradar24.com/
Mario - 13-04-2011, 17:09
arturro napisał/a: | http://www.flightradar24.com/ |
Oo nie wiedziałem, że jest takie coś:)
Marcin-Krak - 13-04-2011, 17:43
gulgulq, jak będziesz lądował to mi machaj - mam okno w pracy akurat na ścieżce do lądowania - o ile samolot jest na odpowiedniej
gulgulq - 13-04-2011, 17:43
arturro napisał/a: | nie ma co sie bac, lot to jedna z przyjemniejszych sposobow przemieszczania, |
fakt - latałem szybowcem
choć teraz to będzie trochę większy okaz
[ Dodano: 18-04-2011, 07:43 ]
więc..zdrowo i bezpiecznie obleciałem
sam lot i start kapitalny
minus przy lądowaniu bo bolą uszy
|
|
|