To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Co i jak na lotnisku ??

gulgulq - 13-04-2011, 14:08
Temat postu: Co i jak na lotnisku ??
W piątek wylatuje do Brukseli - to mój pierwszy lot więc portki mam pełne :)

pytanie jak wygląda procedura na lotnisku, gdzie co i po koleji trzeba robić, gdzie iść itp...
strona www krakowskiego lotniska w balicach zapchana maksymalnie

bilet już mam zarezerwowany
bagaż tylko podręczny

opisze mi ktoś pokrótce :) ??

JCH - 13-04-2011, 14:26

- Idziesz do właściwego stanowiska odprawy - "check in" - nr właściwego stanowisko znajdziesz na tablicy odlotów
- tam okazujesz bilet i paszport/dowód, oddajesz tam bagaż jeśli masz, dostajesz kartę pokładową,
- z kartą pokładową przechodzisz przez kontrolę bezpieczeństwa do sali odpraw (tam gdzie jest sklep wolnocłowy ;) )
- z sali odpraw do właściwego "gate-u" gdzie sprawdzą Ci kartę pokładową zejdziesz na płytę lotniska
- tam wejdziesz do podstawionego busa
- bus zawiezie Cię pod samolot i sruuuuuu

To tak w skrócie, mogłem co nieco pokręcić :rolleyes:
Czy jedziesz do Balic?

Miało być:
Czym jedziesz do Balic...

gulgulq - 13-04-2011, 14:35

tak - jadę misiem :)
Seichan - 13-04-2011, 15:21

Bądź przygotowany, że na kontroli bezpieczeństwa będziesz musiał wyłożyć na taśmę wszystkie metalowe przedmioty (np. pasek), ewentualnie zdjąć buty. Jeśli masz w bagażu podręcznym laptopa, musisz go wyjść i włożyć do odrębnego pojemnika na taśmie. Kosmetyki też się pakuje osobno na taśmę. Poza tym nie wolno na pokład wnosić kosmetyków (np. szampon) o objętości powyżej chyba 250 ml (poprawcie, bo mogę się mylić).
Anonymous - 13-04-2011, 15:46

dokladnie,
jesli masz tylko bagaz podreczny nie bierz ze soba zadnych perfum, butelek z plynem itd bo bedziesz musial to zostawic przy odprawie w smietniku jesli ich pojemosc przekracza 100 ml, dlatego czasem warto nadac bagaz ale stracisz czas na pozniejszym oczekiwaniu.
nie dotyczy to zakupow w sklepie duty free specjalnie zapakowanych.

gulgulq napisał/a:
to mój pierwszy lot więc portki mam pełne :)

nie ma co sie bac, lot to jedna z przyjemniejszych sposobow przemieszczania, zobacz ile w tym momencie w powietrzu znajduje sie statkow powietrznych: http://www.flightradar24.com/

Mario - 13-04-2011, 17:09

arturro napisał/a:
http://www.flightradar24.com/

Oo nie wiedziałem, że jest takie coś:)

Marcin-Krak - 13-04-2011, 17:43

gulgulq, jak będziesz lądował to mi machaj - mam okno w pracy akurat na ścieżce do lądowania - o ile samolot jest na odpowiedniej ;)
gulgulq - 13-04-2011, 17:43

arturro napisał/a:
nie ma co sie bac, lot to jedna z przyjemniejszych sposobow przemieszczania,

fakt - latałem szybowcem :)

choć teraz to będzie trochę większy okaz :P

[ Dodano: 18-04-2011, 07:43 ]
więc..zdrowo i bezpiecznie obleciałem

sam lot i start kapitalny :)

minus przy lądowaniu bo bolą uszy :cry: