To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - przechylenie przodu

raven31 - 16-04-2011, 13:17
Temat postu: przechylenie przodu
Witam,

nie znalazłem podobnego tematu na forum więc pozwalam sobie założyć nowy :)

od jakiegoś czas (3 miesiące) mam wrażenie - siedząc w aucie, że jest przechylone w lewą stronę - tzn. deska rozdzielcza (przód) auta po stronie pasażera jest nieznacznie wyżej niż po stronie kierowcy (nawet wówczas gdy pasażer i kierowca siedzą w aucie, może ważę trochę więcej, ale bez przesady :D ). Początkowo nie przejąłem się - było to jeszcze na oponach zimowych, pomyślałem, że pewnie ciśnienie w kołach, itp.

Tydzień temu zmieniłem opony na letnie ale niestety temat przechylenia nadal wystepuje. Dzisiaj zwróciłem na to uwagę żonie i powiedziała, że faktycznie jakby trochę był przechylony.

Zrobiłem "domowy pomiar" i okazało się, ze jest ok. 1-2 cm różnicy pomiędzy podłożem i zderzakiem na obydwu stronach.

Auto ma 1,5 roku. Kupiłem je nowe z salonu i na początku nie zauważałem takiego problemu.

Zadzwoniłem do serwisu to powiedzieli mi, że mam zmierzyć dokładnie i podać im w cm różnicę, bo podobno producent dopuszcza jakieś różnice w tych wysokościach. Jak spytałem jaka to może być różnica, to koleś powiedział mi żebym sprawdził w książce/instrukcji obsługi. Szukałem ale takiej informacji tam nie znalazłem.

W związku z powyższym mam kilka pytań:
1. Czy komuś przydarzyło się już coś podobnego?
2. Czy ktoś zna tą różnicą w wysokości od podłoża, którą niby dopuszcza producent?
3. Czy powinienem się tym tematem jakoś bardzo przejąć ? :)
4. Z czego to ewentualnie może wynikać? (Czy jeśli byłaby to wina amortyzatora to przechylenie stawałoby się coraz większe?)

z góry dzięki za pomoc/rady :)

Igor

April77 - 16-04-2011, 16:59

Odpowiedź jest prosta - NATYCHMIAST DO SERWISU!!!
Nie ma takiej opcji by po jeździe stanąć na równej drodze i były jakieś znaczące różnice. Niech wszystko sprawdzą w ASO- ciebie to nic nie kosztuje- a jak coś znajdą to pewno naprawią

gigant87 - 16-04-2011, 18:26

U mnie tak było w 15-letniej Carismie- pękła lewa przednia sprężyna i całe auto było lekko przechylone- ok 1-2cm :)
raven31 - 17-04-2011, 16:51

dzieki za odpowiedz,

co z tym mozna zrobic ... pewnie wymienic :lol: , ciekawe czy to obejmuje gwarancja, czy od razu powiedza, ze to moja wina i musze zaplacic?

ktos wie ile to moze kosztowac?

komus juz sie cos takiego przydarzylo?

z czego to moze wynikac/co moglo byc powodem?

Igor

Trik - 17-04-2011, 23:55

O ile to jest to z pewnego katalogu, ten art. 4040A165 kosztuje 2880 RUBLI :wink:
gzesiolek - 20-04-2011, 07:48

Niestety u mnie tez stwierdzilem podobne przevhylenie...
Ostatnio jezdze miskiem tylko w weekendy, bo na codzien zaanektowala go zona... ale wczoraj tak wlasnie zwrocilem uwage na to ze auto jest delikatnie przechylone...
najpierw pomyslalem ze jakis delikatny kapec... ale patrze i roznicy w kapciu nie widze... zmierzylem odleglosc miedzy nadkolem i opona i wyszlo ze tu jest pies pogrzebany... 1cm roznicy i juz jest to dostrzegalne wewnatrz... w jezdzie niby nie przeszkadza, ale chyba lepiej nie ryzykowac... choc zadnych innych objawow w przednim zawieszeniu nie stwierdzilem... zadnych stukow, pukow, tarcia itd.itp. tylko ten przechyl jak na okrecie... ;)

jaca71 - 20-04-2011, 07:54

Poszukacie dyskusji o przechyleniu samochodu w zakładce L200 :) Tam jest więcej przypadków "krzywych" L-ek a Mitsubishi Polska twierdzi że tak ma być :P
raven31 - 20-04-2011, 12:40

gzesiolek napisał/a:
Ostatnio jezdze miskiem tylko w weekendy, bo na codzien zaanektowala go zona... ale wczoraj tak wlasnie zwrocilem uwage na to ze auto jest delikatnie przechylone...
najpierw pomyslalem ze jakis delikatny kapec... ale patrze i roznicy w kapciu nie widze... zmierzylem odleglosc miedzy nadkolem i opona i wyszlo ze tu jest pies pogrzebany... 1cm roznicy i juz jest to dostrzegalne wewnatrz... w jezdzie niby nie przeszkadza, ale chyba lepiej nie ryzykowac... choc zadnych innych objawow w przednim zawieszeniu nie stwierdzilem... zadnych stukow, pukow, tarcia itd.itp. tylko ten przechyl jak na okrecie... ;)

no i co robiłeś coś tym?
ja zadzwoniłem do ASO to powiedzili, że skontaktują się z Mitsubishi Polska, dziś mam mieć odpowiedź.

natomiast planowalem wyjechac nad morze w weekend majowy i tak sie zastanawiam, czy z czymś takim możne jechać? co prawda od pierwszego zauważenia tego przechylenia przejechalem juz ok. 1000 km, czasami nawet z wieksza predkoscia i jakos bylo ok.

gzesiolek - 20-04-2011, 14:01

Na razie spostrzeglem ze cos jest nie tak wczoraj popoludniem i za duzo czasu na robienie czegos nie mam...
krzychu - 20-04-2011, 17:59

jaca71 napisał/a:
Poszukacie dyskusji o przechyleniu samochodu w zakładce L200 :) Tam jest więcej przypadków "krzywych" L-ek a Mitsubishi Polska twierdzi że tak ma być :P

Ale z tego co pamiętam paru osobą wymienili jedną sprężynę na słabszą. W każdym razie tam pochylenie było sporo większe chyba coś koło 2,5cm...

A mierzyć najprościej od środka koła do nadkola.

tomekrvf - 20-04-2011, 21:59

krzychu napisał/a:
wymienili jedną sprężynę na słabszą.

Na wyższą krzychu,

pekaes - 22-04-2011, 20:40

gzesiolek napisał/a:

No to i ja zrobiłem pomiary... U mnie "przechył" wynosi jakieś 0,5 cm. Ani z zewnątrz ani z wewnątrz nie jest to jednak zauważalne. Może więc udziela mi się psychoza...