Carisma - Techniczne - [Carisma] Usterka elektrycznych szyb
mario_pil - 17-04-2011, 18:42 Temat postu: [Carisma] Usterka elektrycznych szyb Cześć,
Jestem nowy na forum dlatego serdecznie witam wszystkich właścicieli mitsubishi
Posiadam Carismę rok 2000 niedawno ją kupiłem. Auto ma elektryczne wszystkie 4 szyby. Niestety działają tylko szyby z przodu, z tyłu prawa szyba jest martwa, lewa natomiast się opuszcza, ale podniesienie jej to już problem, przycisk reaguje raz na kilkanaście prób. Tylne szyby nie reagują zarówno na przyciski w panelu kierowcy jak i na bezpośrednie przyciski w tylnych drzwiach. Zanim pojadę do elektryka zostawić jakąś większą kwotę chciałbym posprawdzać samemu co się da, może uda się naprawić. Szukałem na forum ale nie znalazłem podobnego problemu, co mam sprawdzić przeczyścić? Na razie wyjąłem tylko panel przycisków w drzwiach kierowcy żeby zajrzeć co tam jest. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
Pzdr,
M.
tomek_tom - 17-04-2011, 20:37
skoro masz już wyciągnięte przyciski to sprawdź czy dociera do nich prąd jak nie to posprawdzaj bezpieczniki (te spod maski i z kabiny)
plecho1 - 17-04-2011, 23:03
Jeśli przód działa to bezpiecznik ok.
Na początek proponuję przejrzeć przewody biegnące do mechanizmów podnoszenia szyb tylnych drzwi, głównie w miejscu wejścia do drzwi, czasem tam się przełamują. Sprawdź jeszcze czy przyciski od tych drzwi nie są zaśniedziałe i czy na pewno łączą.
mario_pil - 18-04-2011, 18:49
plecho1 napisał/a: | Jeśli przód działa to bezpiecznik ok.
Na początek proponuję przejrzeć przewody biegnące do mechanizmów podnoszenia szyb tylnych drzwi, głównie w miejscu wejścia do drzwi, czasem tam się przełamują. Sprawdź jeszcze czy przyciski od tych drzwi nie są zaśniedziałe i czy na pewno łączą. |
Dzięki za rady, sprawdzę te przewody i przeczyszczę styki. Swoją drogą widziałem że te panele z przyciskami do Carismy są bardzo drogie na Allegro, co wskazywałoby że ten element jest dość zawodny w tym aucie. Czy to częsta usterka?
plecho1 - 18-04-2011, 20:10
Najczęściej pękają same przyciski a reszta jest ok i dlatego takie są ich ceny. Ale podobno w ASO można dokupić same przyciski za niewielką kasę bo kompletny panel, ten od kierowcy kosztuje kilka stówek
SHARK1979 - 18-04-2011, 20:28
plecho1 napisał/a: | Najczęściej pękają same przyciski a reszta jest ok i dlatego takie są ich ceny. |
Racja walczyłem z tym już
plecho1 napisał/a: | Ale podobno w ASO można dokupić same przyciski za niewielką kasę |
Racja były jak brałem za jakieś 25zł
plecho1 napisał/a: | kompletny panel, ten od kierowcy kosztuje kilka stówek |
Miałem fart dostać za grosze
[ Dodano: 18-04-2011, 20:33 ]
Przewody jak i mechanizmy też mogły polecieć
grzes1234 - 23-04-2011, 21:57
Mam podobny problem. A mianowicie przednie szyby działaja bez zarzutu, natomiast tlnie szyby otwieraja sie jedynie z panelu kierowcy, nie działa sterowanie z tylnich paneli. Sprawdzałem również działanie szyb na wcisniętym i wycisnietym przycisku blokady na panelu kierowcy. Przy wciśniętym przycisku nie ma możliwości otwierania szyb również z panelu kierowcy. Z tego co wnioskuję z tym panelem jest wszystko ok. Czy konieczna jest wymiana tylnich paneli czy jest inne rozwiązanie?
gadzior - 31-05-2011, 21:27
Żeby nie zakładać nowego tematu kontynuuje ten.
Przez długi czas skrzypiała mi linka w mechaniźmie podnoszenia szyb. Dziś odmówiła posłuszeństwa. Rano podczas podnoszenia generowała dodatkowy opór i nie podnosiła się do końca. Wieczorem zerwała się całkiem i szyba opada na byle dziurze.
Mam zamiar kupić mechanizm (nie znalazłem samej linki i nie wiem czy się da ją wymienić) i mam pytanie. Czy przed i po lifcie elektryczne mechanizmy są identyczne? Czy muszę szukać po lifcie konkretnie? Cari z 2000 roku.
Czy do czasu zakupu mechanizmu mogę jakoś zablokować szybę, żeby nie opadała??
pawelek_krak - 31-05-2011, 23:09
Podepszyj szybę jakimś kawałkiem drewna ale to będziesz musiał tapicerkę ściągnąć lub wsadź jakiegoś klina między szybę a uszczelkę np kawałek kartonu czy coś takiego.
gadzior - 02-06-2011, 13:36
Dzięki za odpowiedź.
Szyba podparta listewką. Dla mnie mogłoby tak zostać bo to samochód żony ale pewnie niedługo trzeba będzie się tym zająć porządnie.
Czy do Carismy po lifcie elektryczne mechanizmy podnoszenia szyby (lewy przód) będą pasować z auta sprzed liftu?
Rafal_Katowice - 28-06-2011, 21:44
w tym tygodniu będę miał możliwość wyciągnięcia mechanizmu elektrycznej lewej przedniej szyby z Cari przed liftem i będę go próbował wsadzić do Cari po lifcie. Dam znać czy pasował. Z tego co widze na allegro, to mechanizmy z Cari po lifcie są ok. dwa razy droższe niż te starsze.
Elwood_Blues - 29-06-2011, 07:37
Podczepie sie pod temat.
Mam nastepujacy problem.
Po dluzszym postoju (np na noc) i przekreceniu kluczyka szyba kierowcy otwiera sie sama, bez pytania. Moge powstrzymac jej opadanie przycieskiem w gore a potem zamknac okno. Ale nie moge juz opuscic szyby.
Dodam ze kiedy naciskam przycisk w gore to slysze charakterystyczne "cykniecie", czyli do gory dziala, w dol natomiast tego "cykniecia" nie ma.
Co mam sprawdzic? Przyblokowala sie guma na przyciskach? Czy to mozliwe?
JacekeR - 29-06-2011, 16:21
Rafal_Katowice napisał/a: | w tym tygodniu będę miał możliwość wyciągnięcia mechanizmu elektrycznej lewej przedniej szyby z Cari przed liftem i będę go próbował wsadzić do Cari po lifcie. Dam znać czy pasował. Z tego co widze na allegro, to mechanizmy z Cari po lifcie są ok. dwa razy droższe niż te starsze. |
Koniecznie daj znać czy pasuje w mojej też jest do wymiany cały mechanizm, linki poskręcane i pozawijane na ślimaku. Nie dało rady rozwinąć i zwinąć w całość.
fiszrek - 29-06-2011, 17:00
Miałem problem z nieotwierającymi szybami jedne poszarpywały przy otwieraniu, a inne nie działały wogóle. Pomogło przeczyszczenie denaturatem gumek i płytki stykowej. Problem znikł a szyby działają do tej pory.
SHARK1979 - 29-06-2011, 22:11
fiszrek napisał/a: | Pomogło przeczyszczenie denaturatem gumek i płytki stykowej |
Jest środek do styków
|
|
|