[02-06]Lancer CS0 - kontrolka SRS air bag (pali się bez powodu)
Mitsumarek - 18-04-2011, 22:08 Temat postu: kontrolka SRS air bag (pali się bez powodu) ostatnio jak jechalem po trasie to z niewiadomych przyczyn zapaliła się lampka poduchy.
Od razu uprzedzam pytanie - nie- auto nigdy nie było uderzone i wszystkie ( poduch jest na miejscu.
Jak wreszcie udało mi się podpiąć pod kompa to wyskakiwał błąd poduszki czołowej pasażera (za niskie napięcie)
Może ktoś już się z tym spotkał ??
dzięki z góry
cefaloid - 20-04-2011, 15:19
Dostęp do złącza tej poduszki jest, rzekłbym, znakomity.
Odepnij na wszelki wypadek akumulator, wyjmij schowek (jest tam taki ogranicznik otwarcia po lewej stronie schowka który trzeba pociągnąć i wypadnie, a ten po prawej jest krótki, trzeba tylko podgiąć).
Masz wyjęty schowek, teraz od razu powinieneś zobaczyć złącze poduszki. Ostroznie odepnij, sprawdź czy nie jest zaśniedziałe albo poluzowane. Załóż i podłącz akumulator.
Mitsumarek - 21-04-2011, 11:52
Niestety, sprawdzałem dzisiaj i lipa przeczysciłem styki po odpięciu aku ale nic to nie dało. Chyba że błąd poduchy pali się po odpięciu aku i trzeba go kompem skasować
ale dzięki
cefaloid - 21-04-2011, 15:00
Mitsumarek napisał/a: | Niestety, sprawdzałem dzisiaj i lipa przeczysciłem styki po odpięciu aku ale nic to nie dało. Chyba że błąd poduchy pali się po odpięciu aku i trzeba go kompem skasować
ale dzięki |
No na pewno błąd trzeba skasować - najwyżej się nie pojawi ponownie.
Anonymous - 22-11-2011, 11:20
mialem to samo tez sprawdzilem zlacze za schowkiem, okazalo sie ze przy glownym module schowanym za konsola srodkowa daleko pod radiem sa luzne wtyczki kiedys rozbieralem i wymienialem i i tak problem wracal (utwardzone zawiecho i niski profil opon) z nerwow walnalem w miejscu pod schowkiem od str. pasazera troche w glab wneki na nogi pasazera z liscia w plastiki i kontrolka gasnie jak problem wraca to znowu go z liscia tak raz co pol roku i spokoj mam
neevald - 23-08-2014, 12:17 Temat postu: kontrolka srs witam,mam taki mały problem mitsubishi lancer kombi 2003 ,od jakiegos czasu gasnie i zapala sie podczas jazdy kontrolka srs,co moze byc tego przyczyna
Misiek :) - 23-08-2014, 12:23
1. Jakiś błąd poduszki powietrznej.
2. Kabelek nie styka/złączka nie styka.
3. Brak poduszki powietrznej (jeśli niedawno nabyłeś auto jest to możliwe)
neevald - 23-08-2014, 12:51
auto kupilem 2 lata temu i caly czas bylo ok.dopiero od tygodnia zaczelo cos sie palic,mysle ze to bedzie raczej ten kabelek
hyziu - 26-08-2014, 10:13
Może kabel pod siedzeniami do czujników uderzenia bocznego.
KissLock - 19-10-2016, 12:19
Mam ten sam problem.
Dzisiaj byłem na akcji serwisowej (Auto Krak Kraków) i powiedziano mi, że mam do wymiany zwijacz kolumny kierownicy (875 + 250 PLN wymiana).
Czy ktoś z Was naprawiał/wymieniał ten zwijacz ??
Czy to to samo co taśma od poduchy ??
zbychu74 - 20-10-2016, 22:30
Jeżeli masz walnięty zwijacz to na aliexpres jest za 12 dolców z opcją wysyłki za darmo.
KissLock - 24-10-2016, 09:53
zbychu74 napisał/a: | Jeżeli masz walnięty zwijacz to na aliexpres jest za 12 dolców z opcją wysyłki za darmo. |
Przyznam szczerze, że nie zamawiałem nigdy z aliexpress.
W tym tygodniu odstawiam do mechanika na wymianę rozrządu i ma zobaczyć czy trzeba go wymieniać, czy po prostu coś nie styka.
zbychu74 - 24-10-2016, 10:00
Jakby co daj znać na priv to pomogę w zakupie.
KissLock - 25-10-2016, 09:53
zbychu74 napisał/a: | Jakby co daj znać na priv to pomogę w zakupie. |
Dzięki za info, dam znać jak mechanik się wypowie czy trzeba wymieniać, czy nie.
[ Dodano: 03-11-2016, 09:53 ]
Auto wróciło, okazało się, że był walnięty zwijak w kolumnie.
Na szczęście mechanik dysponował używanym w przystępnej cenie i wszystko gra.
Grendol - 14-07-2017, 12:33
czesć ,mam problem pali sie SRS byłem na kompie i jest problem z poduszką po stronie pasażera jest :Przerwa;tak było napisane na kompie sprawdziłem obie wtyczki pod siedzeniem i tą za schowkiem i są OK.Ma ktoś jakiś pomysł ?
|
|
|