To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Skrzynia - dziwny odgłos

forke - 21-04-2011, 12:46
Temat postu: Skrzynia - dziwny odgłos
Witam,

ostatnio w mojej cari zmieniła się kultura jazdy. Przy puszczeniu gazu i hamowania silnikiem auto wydaje przerywany odgłos podobny do tego jak podczas jazdy na wstecznym. Wciśnięcie sprzęgła natychmiastowo odgłos przerywa, a silnik spokojnie spada z obrotów. Również podczas gazowania powyżej 2,5tys obrotów zaczyna być słychać jakiś dodatkowy delikatny szum z napędu, którego wcześniej z całą pewnością nie było. Na jałowym biegu na całej skali obrotów silnik pracuje całkowicie normalnie, więc zgaduję, że może być coś z napędem.

Jakieś propozycje, sugestie ? Może skrzynia się kończy ? Czytałem, że podobne odgłosy są przy kończącej się pompie, ale wydaje mi się, że wtedy problem występowałby tak samo na obrotach na jałowym biegu.

[ Dodano: 21-04-2011, 21:27 ]
Po dalszej analizie okazuje się, iż najprawdopodobniej padło główne łożysko w skrzyni, gdyż:
-ten metaliczny odgłos występuje na każdym biegu
-na jałowym biegu też z otwartą maską słychać to brzęczenie
-po wciśnięciu sprzęgła i odłączeniu skrzyni wszystko ucicha po ok 1-2sek ucicha

Pytanie moje więc brzmi: jak długo mogę jeszcze na takim padniętym łożysku pojeździć ? Muszę w najbliższym tygodniu zrobić ok 1000km, a teraz są święta, więc do mechanika na robotę ze skrzynią uda mi się pewnie dopiero po weekendzie majowym umówić. Wytrzyma ta skrzynia do tego czasu ?

viader - 22-04-2011, 08:15

Czy wytrzyma nikt Ci jednoznacznie nie powie ale ja na naprawdę mocno rzężącej skrzyni przejeździłem 40 000 km i się nie rozpadła do momentu wymiany na inną...
hermeth - 23-04-2011, 11:01

Miałem ten sam problem tydzień temu. Mechanik powiedział, że to łożysko skrzyni a w oleju są opiłki. W trasę nie radzę się wybierać. Ja pojechałem na 200 km i wracałem siedząc jak na jajku i cały spocony, bo po spokojnym przejechaniu 100 km zaczęło wyć, szumieć, zgrzytać, dławić się ana koniec nawet śmierdzieć. Przy okazji uszkodziłem sprzęgło. Ledwo do domu dojechałem, a teraz auto stoi w garażu i czeka do 4 maja na naprawę. Koszt naprawy to 2000-2500 zł za skrzynię + nowe sprzęgło. Więc, lepiej na trasę wybierz inne auto. Pozdrawiam