To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Lampka ostrzegawcza kotroli silnika i brak mocy

kleczkov - 25-04-2011, 00:26
Temat postu: Lampka ostrzegawcza kotroli silnika i brak mocy
Witam
koledzy mam problem, jechalem autostrada tak 175km/h i nagle poczulem brak mocy w mojej Carismie 1.9 DID 102KM. Auto z 2001 roku. ogolnie auto samo jedzie, ale przyspiesza jak maluch z piecioma osobami w srodku i przyczepką. Gdy poczulem brak mocy zapalila sie pomaranczowa lampka "lampka ostrzegawcza kontroli silnika", jak myslicie co moglo sie zepsuc? jak na moje oko to turbina, bo auto jedzie, odpala ale brak mu mocy. Pomozcie.
Bo tak wogole to co mam rozumiec poprzez zapalenie sie tej kontrolki?

Hugo - 25-04-2011, 10:32

kleczkov napisał/a:
Bo tak wogole to co mam rozumiec poprzez zapalenie sie tej kontrolki?
Wykrycie przez komputer nieprawidłowej pracy któregoś podzespołu, czujnika itp.
eramus - 25-04-2011, 12:49

mam ten sam problem u mnie stwierdzili ze to pompa wysokiego cisnienia, po renowacji jest lepiej ale ciagle brakuje mu mocy
pawkas - 25-04-2011, 16:50

miałem inentyczny problem jak wy i okazało się że zapchał się filtr paliwa po przebiegu 2 tys km ! zaczol bym od tego
drtymf - 26-04-2011, 13:30

Wcale to nie musi oznaczać uszkodzenia turbo bo takie objawy to oznaka przejścia ECU w tryb awaryjny, turbina w tym trybie wygląda jakby nie działała bo nie daje ciśnienia i auto w ogóle się rozpędzać nie chce i na pedał gazu prawie nie reaguje.
W moim SS miałem to samo tyle że u mnie znikło samo po paru kilometrach. Zczytanie błedów już po samonaprawie wyrzuciło litanię całą - elektryk u którego byłem stwierdził że być może jakaś wtyczka nie łączyła lub coś podobnego. W każdym bądź razie od roku się nie powtórzyło.