Pajero IV - Przybywa oleju
dreamjkd - 28-04-2011, 21:44 Temat postu: Przybywa oleju Chyba przybywa mi oleju tak z 10mm/1000 km na miarce, odlałem już z litra no a najciekawsze ze 95 % to trasa a nie miasto, więcej nie chce odciągać oleju - wymienię na nowy, ma ktoś koncepcję, zaznaczam ze olej nie "zważył" się raczej nie jest to uszczelka chyba pod głowicą , auto jest nowe ma przeleciane 1500 km. Czy to wina DPF ??? adminie i nie tylko proszę o litość co z tym zrobić chyba do Warszawki się udam po prośbie. Poza tym wyciek z pogranicza silnik-skrzynia, awaria wyświetlacza radia - komunikat audio communication error - gra ale nie wyswietla, no i coś okropnie stuka w komorze silnika zwłaszcza na wybojach - czy to jakieś blachy czy mocowanie ??? HELP
zbyszekm2 - 28-04-2011, 22:58
Tak właśnie działa DPF, że jak nie przepali ON to dostaje się nadmiar do silnika. Przez to trzeba nie raz częściej wymieniać olej w silniku.
dreamjkd - 28-04-2011, 23:28 Temat postu: DPF Ok to wiem ze tak byc moze ale czy to da sie skorygowac ze on wogole nie przepala? Cos w kompie da sie zmienic czy wogóle? No nie bede co tysiac kilometrów zmieniał oleju, albo odsysał w nieskonczonosc bo na czym w koncu bede jezdzila jak opdessam z 4 litry? Macie jaką koncepcje ?? co dalej
zbyszekm2 - 29-04-2011, 07:43 Temat postu: Re: DPF
dreamjkd napisał/a: | Ok to wiem ze tak byc moze ale czy to da sie skorygowac ze on wogole nie przepala? Cos w kompie da sie zmienic czy wogóle? No nie bede co tysiac kilometrów zmieniał oleju, albo odsysał w nieskonczonosc bo na czym w koncu bede jezdzila jak opdessam z 4 litry? Macie jaką koncepcje ?? co dalej |
Nic nie poradzisz.
roman - 29-04-2011, 08:58
Skoro jest nowy, to oddaj do serwisu i niech naprawią ..., przecież jest gwarancja.
zbyszekm2 - 29-04-2011, 09:16
roman napisał/a: | Skoro jest nowy, to oddaj do serwisu i niech naprawią ..., przecież jest gwarancja. |
Nic nie naprawią bo ten model tak ma w papierach. Nie on jeden ma taką sytuację i nie on jeden był z tym w serwisie.
W Margo w Gdańsku jeden właściciel jak dowiedział się jak to działa to o mało nie pobił obsługę.
roman - 29-04-2011, 09:23
No to rzeczywiście DID3.2 jest dobry
Jezdze benzyna (to moje 3 Mitsubishi) i nigdy nie mialem zadnych problemow z silnikiem i chyba przy benzynie zostane (co prawda wspomananej gazem, ale to taniej niz DID3.2 i duzo wiekszy komfort jazdy) i bez palpitacji serca, ze moj DID3.2 ma jakies problemy z DFP ....
viader - 29-04-2011, 13:40
Ale do serwisu i tak trzeba oddać ze wzgędu na to radio, wycieki i łomotanie
dreamjkd - 29-04-2011, 15:06 Temat postu: Przybywa oleju Jakby benzyna była to pewnie ze bym ja wybral a nie bylo takiej opcji.
rezon - 30-04-2011, 15:02
dreamjkd napisał/a: | odlałem już z litra no a najciekawsze ze 95 % to trasa a nie miasto | Jeśli jeździsz w trasy, to DPF powinien się wypalać sam - bez wspomagania dodatkowymi dawkami ON. Spróbuj poganiać w trasach na nieco większych obrotach - np. na 4-5 biegu. Jeśli dalej będzie przybywało oleju, to zareklamuj to, bo to nie jest normalne dla jazd w trasach.
Jackie - 01-05-2011, 21:57
rezon napisał/a: | Jeśli jeździsz w trasy, to DPF powinien się wypalać sam - bez wspomagania dodatkowymi dawkami ON. |
Niestety, wypalanie DPF proceduralnie zwiększa dawkę ON w komorze spalania i zdarza się, że trafia on do miski olejowej. Samo w sobie niespecjalnie groźne ale kontrolować trzeba. DPF nie ma innej możliwości na wypalenie, niestety...
Pozdrawiam
hajmanek - 02-05-2011, 00:51
Ale lipa z tymi nowymi autami, nie ma to jak stary misiek, ktorego mozna przslowiowo naprawic przy pomocy kilku kluczy na poboczu drogi
Jackie - 02-05-2011, 09:48
hajmanek napisał/a: | ktorego mozna przslowiowo naprawic przy pomocy kilku kluczy na poboczu drogi |
To se ne wrati....
Ale lipa to chyba nie jest, kwestia świadomości zakupu - dobry sprzedawca powinien poinformować PRZED zakupem o specyfice eksploatacji (dlatego ja sprzedaję coraz mniej dieseli ) ot i cała bajka
Pozdrawiam
roman - 02-05-2011, 11:03
Z tego wniosek, że benzyna jest w Pajero dużo lepszym rozwiązaniem (na dłuższą metę chyba tańszym w eksploatacji, nie muszę wypalać filtrów, lać super dobrej jakości ON i na dodatek jeszcze jak się okazuje, że mam problem z nowym samochodem to w "papierach tak ma") i zupełnie nie rozmumiem czemu w Polsce nie ma w ofercie silnika 3.8 benzyna.
pozdrawiam
Jackie - 02-05-2011, 12:21
roman napisał/a: | zupełnie nie rozmumiem czemu w Polsce nie ma w ofercie silnika 3.8 benzyna. |
To akurat jest banalnie proste, jak silnik był w ofercie to cała Polska sprzedała jakieś 5, może 6 aut, więc rachunek ekonomiczny był jednoznaczny.
roman napisał/a: | Z tego wniosek, że benzyna jest w Pajero dużo lepszym rozwiązaniem |
To zależy od ilości km przejeżdżanych rocznie. Oczywiście im większa tym lepiej dla diesela ale jeżeli ktoś utrzymuje się poniżej 30 tysięcy rocznie - benzyna jest na pierwszym miejscu.
Pozdrawiam
|
|
|