To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Komputery ... port sieciowy

akbi - 09-11-2006, 10:01
Temat postu: Komputery ... port sieciowy
Koledzy biegli informatycy.
Czy istnieje możliwość sprawdzenia, jaki program(proces) używa w danej chwili połączenia sieciowego??
Coś mi blokuje łącze i po kilkudziesięciu minutach od uruchomienia występuje limit połączeń TCP/IP i nie mogę wysłać żadnego maila, ani nic wydrukować na drukarce sieciowej.
Sprawdzałem już kompa programem antywirusowym, Anty-Spywe’rem i jeszcze czymś tam i nic. :(
Nie wiem już gdzie zajrzeć :|
Mieliście coś podobnego?? Jakieś rady??

szczeslaw - 09-11-2006, 10:47

Do sprawdzenia użyj polecenia netstat w linii poleceń. Na początek użyj "netstat /?" żeby znaleźć sobie odpowiednie opcje - ja nie pamiętam jakie były :)
Oprócz tego możesz użyć programiku WinsockxpFix.exe (do zassania z netu). Ten programik czasami pomaga przy dziwnych problemach z połączeniem sieciowym - resetuje wszystkie ustawienia. Skoro antyświr nic ci nie znalazł to być może to pomoże.

saphire - 09-11-2006, 11:22

netstat -ab
i w kolumnie PID będzieszmiał pro\cess identificator który to możesz w managerze zadań sprawdzić w kolumnie PID właśnie ewentualnie zaglądnij na www.sysinternals.com i ściągnij sobie darmowe narzędzie Process Explorer jeśli ci standartowy manager zadań nie wystarcza.

akbi - 09-11-2006, 14:08

Dzięki chłopaki,
program WinsockxpFix niestety nie pomógł :(
Process Explorer fajnie się zapowiada, zaraz się za to wezmę bo już nerwowo nie wytrzymuje :twisted: Siedzę nad gównem od wczoraj, jak nie znajde problemu dzisiaj to robie format, po 2 latach należy się :mrgreen:

saphire - 09-11-2006, 14:35

A czy SpyBot'em przeleciałeś kompa? Bo to narzędzie zwykle mi znajduje paskudztwo gdy inne nic nie znalazły...
Anonymous - 09-11-2006, 14:39

uzywalem kiedys programu NetLimiter (o ile dobrze pamietam nazwe) i pokazuje on kazdy program ktory probuje sie dostac do polaczenia (mozna go chyba nawet tam zablokowac) a ja nie to moze jakis firewall? ZoneAlarm?
akbi - 10-11-2006, 01:55

No i niestety nic nie pomogło :evil:
i był format c: :wink:
właśnie zainstalowałem XP-eka i Opere :mrgreen: ... i jeszcze troche instalek mi zostało

Chooper - 10-11-2006, 05:27

Sygate personal firewall pokazuje każdą aplikację, która uzywa połączenia z netem, a jeżeli jest to coś nowego (co np zainstalowało się samo bez naszej wiedzy), to pokazuje gany plik *.exe, który usiłuje połączyc się z www i adres witryny, z która próbuje się poączyć.
Anonymous - 10-11-2006, 22:59

lub oprócz tego co napisał Saphire netstat -nop tcp a dalej już procedura taka sama
Anonymous - 11-11-2006, 13:38

SPRAWDZANIE POŁĄCZEŃ SIECIOWYCH
1) Wyłacz wszytkie programy także te które mają swoje ikony w obszarze powiadomień z wyjątkiem zapory jeżeli używasz połączeń komutowanego (modemu) polącz się z internetem

2)Kliknij START----> WSZYTKIE PROGRAMY ----> AKCESORIA------>wIERSZ POLECEŃ

3)Wpisz polecenie netstat -n i wciśnij enter pojawi się lista aktywnych połączeń są one oznaczone flagą USTANOWIONO jeżeli komputer nawiązuje wiele dziesiątki połączeńz róznymi adresami lub przez rózne numery portów,może to być efektem aktywności robaka internetowego ( w taki sposób z sieci korzystają także programy p2p) to sygnał do dokładnego sprawdzenia systemu najlepiej pomocą kilku róznych skanerów antywirusowych.

4) Wpisz polecenie netstat -na i wciśnij enter.Tym razem zostaną wyświetlone nie tylko zestawione połączenia sieciowe ,ale także te oznaczone flagą NASŁUCHIWANIE.To tak zwane otwarte porty ,które są gotowe na przyjęcie połączeń przychodzących.Zazwyczaj mają numery 135-139 oraz 445 i są odpowiedzialne za współdzielenie plików drukarek , i inne powinny budzić podejrzenia

5) Możesz sprawdzić jaki program jest odpowiedzialny za każde polączenie sieciowe w linii poleceń wpisz netstat -bna i wciśnij enter. Po dłuższej chwili na liście zobaczysz liste połączeń. Widać że na przykład z portu 1029 nie korzysta żaden złośliwy program lecz plik alg.exe który jest składnikiem Windows

Sorry ze spozniony :P

sruba - 30-12-2006, 19:55

nie znalazlem lepszego tematu, wiec zapytam tutaj
chcialem podlaczyc komputer do telewizora.
najpierw probowalem to zrobic przez kabel svhs-euro, ale uzyskalem tylko dzwiek, pozniej ponownie przez kabel svhs-svhs - i za jednym i za drugim razem na ekranie telewizora pokazuje mi sie tylko ekran kontrolny...
czy do przeslania obrazu z kompa do TV potrzebuje jakiegos specjalnego progamu?
mam karte graficzna Geforce4 MX4000, z wyjsciem s-video...
jak mam to zrobic, zeby wszystko zagralo ?

Hubeeert - 30-12-2006, 20:04

Ustawic telewizor jako monitor.
sruba - 30-12-2006, 20:09

Hubeeert napisał/a:
Ustawic telewizor jako monitor.

a jak to zrobic ?

Hubeeert - 30-12-2006, 20:13

Pulpit->Wlasciwosci->Ustawienia i tam grzebac. Zapewne bez klikniecia na Zaawansowane sie nie obedzie.
Efa! - 30-12-2006, 20:32

c.d. po Hubeeercie

w z a a w a n s o w a n y c h klikaj m o n i t o r i tam wybieraj.
Uważaj: nieraz jest tak, że to, co ma być widoczne na tv, jest po prostu obsługiwane myszką po przesunięciu kursora w prawo, poza widzialny obszar pulpitu na zwykłym monitorze.