To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - dwa dowody rejestracyjne, czy jak?

kkriss - 06-05-2011, 11:00
Temat postu: dwa dowody rejestracyjne, czy jak?
Witam
Mam problem, gdyżpotrzebuje dwa dowody rejetracyjne a chyba drugiego nie dostanę.

Chodzi o to, iż prowadzimy samochód z żoną na zmianę.
Jedna osoba podrzuca juniora do żłobka i zostawia miśka pod pkp, druga po pracy bierze miśka i odbiera juniora.

Zostawianie dowodu rejestracyjnego w aucie to trochę głupota, ale jak druga osoba może jeździćbez dowodu rejestracyjnego?

Wiecie jak temu zaradzić?

Pozdrawiam

Tomek - 06-05-2011, 11:06

nie dostaniesz drugiego dowodu
zapomnij
jazda bez dokumentów to mandat - teraz to chyba 50 zł
ja miałem podobną sytuacje z Coltem, to zostawialiśmy dokumenty i klucz do odpalania auta w środku, a mieliśmy tylko po jednym kluczu do otwierania drzwi
albo zostawiaj dowód tej. w żłobku

Student - 06-05-2011, 14:54

Niech jeździ bez dowodu / standard dla mnie.

Jak zatrzymają to dowieziesz dokumenty.

Zrób sobie Ksero lub woź kartę pojazdu, przynajmniej udowodnisz że jesteś właścicielem :lol: .

cns80 - 06-05-2011, 15:21

Wsadź dowód juniorowi do kieszonki. Przynajmniej o nim nie zapomnicie :)
kkriss - 06-05-2011, 16:31

cns80 napisał/a:
Wsadź dowód juniorowi do kieszonki.

Jeszcze pozostaje kwestia drogi pkp - żłobek.
Niby nie daleko, ale zawsze może się coś zdarzyć.

A dowieść dokumenty - to chyba trochę przesada.

romero - 06-05-2011, 16:49

Przecież to takie proste.Zgubiłeś.Więc w WK wydadzą Ci duplikat.
Tylko gorzej z przeglądami.

JCH - 06-05-2011, 19:05

romero napisał/a:
Przecież to takie proste.Zgubiłeś.Więc w WK wydadzą Ci duplikat.
Od tego WK zaczyna być całkiem blisko do KK ;)

Jak już chcecie być w zgodzie z prawem to kserokopia do potwierdzenia u notariusza ale wg mnie to szkoda zachodu :roll:
No ale fakt - zagwozdka jest :)

Tomek - 06-05-2011, 19:27

kkriss napisał/a:

Jeszcze pozostaje kwestia drogi pkp - żłobek.
Niby nie daleko, ale zawsze może się coś zdarzyć.

nie wiem czemu założyłem, że złobek jej tuż na stacji PKP
ja bym nie myslal zbyt wiele, tylko skresował dowód i jeździł z kserem, a najlepiej kserow zostawił w domu, a dowód w aucie

mmaleks - 06-05-2011, 20:11

jesli nie masz AC to dowód mozesz zostawic w aucie w miejscu wiadomym dla was, w przypadku kradziezy auta nie bedzie to miało chyba wielkiego znaczenia bo nie bedziesz sie starał o odszkodowanie
kkriss - 07-05-2011, 07:35

mmaleks napisał/a:
jesli nie masz AC to dowód mozesz zostawic w aucie w miejscu wiadomym dla was, w przypadku kradziezy auta nie bedzie to miało chyba wielkiego znaczenia bo nie bedziesz sie starał o odszkodowanie

Faktycznie teraz innego wyjścia nie ma, ale chore jest to, że przepisy nie przewidują takiego kierowania samochodem przez 2 osoby.
Ksero, czy ksero nawet podbite przez notariusza w sumie nic nie da, jak się trafi upierdliwy policjant.

Zostawiania DR w wozie to w sumie trochę pomoc złodziejowi, ale w przyszłości jak miałbym AC to przez to mi go nie wypłacą, jak wóz zniknie z DR.

Trochę paranoja.

Student - 07-05-2011, 07:41

NIe masz co głowkować , tego nie oprzejdziesz.
1 dowód , jeden kierowca, notariuszowi nic do tego.

Yuppy - 07-05-2011, 09:39

A może by tak przejść się na komendę i zapytać jakiegoś policjanta, czy w przypadku kontroli np. ksero potwierdzone notarialnie będzie wystarczające, a może też sam coś doradzi. Chyba najlepiej właśnie tam poszukać rozwiązania.
halbog - 07-05-2011, 10:15

A pod PKP nie ma jakiegoś kiosku, gdzie możesz zostawić ten nieszczęsny dowód?
Pozdrawiam
Bogdan

gigant87 - 07-05-2011, 10:35

...lub skrytki pocztowej.
swinks_UK - 07-05-2011, 11:09

Łomatko!
Teraz zacząłem czytać wątek... :rolleyes:

To w PL jeszcze trzeba obowiazkowo mieć przy sobie dowód rejestracyjny auta?
To chyba ostatni kraj w UE.
A co robi policja np. z kierowcami z UK, IRL, NL, czy B? Tam wręcz jest nakazane trzymać dokumenty w domu i poruszać się bez nich. W końcu i tak auto figuruje w bazie danych. :mrgreen: Odpowiem - policja nic nie robi.
W takim razie dlaczego w tej samej sytuacji (kontroli drogowej gdzieś w Polsce) kierowcy są inaczej traktowani ze względu na kraj pochodzenia? To chyba nazywa się dyskryminacja i może być skarżone, prawda?

Nawiasem mówiąc lenie z policji wciąż nie są w stanie skomputeryzować systemu i połączyć go z systemem ubezpieczeń pojazdów i przeglądów. Zapowiadali to w 1998, a widać i 13 lat nie starczyło by nawet zacząć.
Polska to dziwny kraj, taki z bajki o królu Ćwieczku... :wink:

kkriss, cóż, moim zdaniem zrób sobie ksero, i w razie kontroli zawsze możesz potem podrzucić dowód na policję, prawda?