To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Kontrolka otwartych drzwi

arkadiuszf4 - 10-05-2011, 17:16
Temat postu: Kontrolka otwartych drzwi
Witam , wszystkich forumowiczów mam pytanie odnośnie kontrolki otwartych drzwi która pali i nie ma zamiaru zgasnąć , wiem że trzeba sprawdzić bezpieczniki lub czujnik zamykania drzwi ale macie może jeszcze jakieś sugestie, dodam że pali sie nie ważne czy na zapłonie czy bez po prostu kontrolka nie gaśnie po zamknięciu wszystkich drzwi.
plecho1 - 10-05-2011, 18:18

A oświetlenie w kabinie działa normalnie, gaśnie przy zamkniętych drzwiach mimo palącej się kontrolki?
arkadiuszf4 - 10-05-2011, 18:32

Tak oświetlenie działa normalnie , okazuje się że jest walnięty czujnik w drzwiach od strony kierowcy bezpieczniki całe ale co dziwne nie działa mi radio. Najlepsze jest to że żona przyznała mi się że wczoraj chciała zawieść dzieciakowi rower do serwisu wymontowała subwafer z tylu auta i zostawiła kable nie zaizolowane jadąc nastapiło zwarcie i instalacja od właśnie tego subfuera zajarała się i auto zostało u mechanika bo akurat był po drodze. Wydało się jak sprawdziłem stan konta bo akurat dzisiaj wruciłem z kontraktu do domu i 700 zł zostało u mechanika wynienili akumulator oczyscili ze spalonych kabli podłaczyli na nowo a teraz nie dziala radio nie wiem czy się spalilo czy jak kable sa całe nie są przypalone, macie może jakieś pomysły.
plecho1 - 10-05-2011, 18:54

Jeśli chodzi o radio to najlepiej je wyjąć i sprawdzić czy dochodzi do niego na dwóch przewodach napięcie, na jednym powinno być ciągle a na drugim po przekręceniu stacyjki. Jeśli napięcie i masa będą dochodziły i przy radiu będzie dobry bezpiecznik (jeśli taki jest), to padło radio.
A z tą kontrolką to trochę dziwna sprawa gdyż jest powiązana z obwodem oświetlenia w kabinie i przy świecącej się kontrolce powinno też się świecić oświetlenie. Wygląda jakby kabel masowy idący od tej kontrolki do czujników w drzwiach został przerwany i zetknął się z masą.

Yuppy - 10-05-2011, 19:05

plecho1 napisał/a:
A z tą kontrolką to trochę dziwna sprawa gdyż jest powiązana z obwodem oświetlenia w kabinie i przy świecącej się kontrolce powinno też się świecić oświetlenie.

Potwierdzam. U mnie była odwrotna sytuacja, tj. kontrolka nie zapalała się, gdy otwierane były drzwi kierowcy - oświetlenie również się nie zapalało. Oczyszczenie styków czujnika pomogło.

arkadiuszf4 - 10-05-2011, 19:09

Radio sprawne wszystko działa troche posprawdzalem podłączyłem na nowo i radio gra a czujnik w drzwiach wymienie w pozniejszym terminie . Dzieki wszystkim za pomoc .
Temat zamykam

plecho1 - 11-05-2011, 07:42

Jeśli działa ci światło w kabinie i sygnał ostrzegający o niewyłączonych światłach to krańcówka w drzwiach kierowcy jest ok. Ten problem z kontrolką raczej nie jest związany z krańcówką.
chesy - 11-05-2011, 13:44

Przyłączając się do tematu, u mnie natomiast krańcówka została wymieniona na nową (z przodu, od strony kierowcy) i nadal mi nie działa czujnik otwartych drzwi, i brzęczyk od świateł. Macie może jakieś pomysły? Muszę jeszcze sprawdzić, czy w tych kablach idzie jakiś prąd.