To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - brak dźwięku pozostawionych świateł.

pitu90 - 12-05-2011, 21:59
Temat postu: brak dźwięku pozostawionych świateł.
Witam mam mały problem. Zaniknął dźwięk który włączał się gdy światła mijania były włączone i otwierało się drzwi kierowcy ... co może być przyczyną?

muszę to naprawić bo już 2 razy zapomniałem o światłach i akumulator niestety padł;/

z góry dziękuje za pomoc..

mario mario - 12-05-2011, 22:39

Miałem to samo, ale u mnie nie łączył włącznik tem w słupku, i nie zawsze podawał sygnał otwartych drzwi. Wykręciłem, rozebrałem wyczyściłem i założyłem, jest oki.
pitu90 - 12-05-2011, 22:45

aha nie no u mnie łączy zawsze dobrze pokazuje, tylko jestem ciekawy gdzie ta cała piszczałka się znajduje.
plecho1 - 12-05-2011, 23:35

To wina tego włącznika w słupku - krańcówki w drzwiach kierowcy. Łączy on dwa niezależne obwody do masy, jeden to światło w kabinie i kontrolka w liczniku a drugi to sygnał dźwiękowy włączonych świateł. Często tak się zdarza że światło świeci a sygnał nie działa, czasem wystarczy rozebrać i wyczyścić krańcówkę a czasem, jak jest zbyt mocno skorodowana, trzeba ją wymienić. Koszt nowej w ASO to około 20zł.
Aby dla pewności to sprawdzić odepnij 2 przewody od krańcówki i dotknij je do masy auta, przy jednym zapali się lampa a przy drugim powinien zadziałać sygnał. Jeśli wszystko zadziała, padła krańcówka.

pitu90 - 13-05-2011, 10:15

zrobiłem tak jak pisałeś, rozkręciłem i wyczysciłem i działa :biggrin: Wielkie dzięki za szybką odpowiedź i pomoc :)
chesy - 13-05-2011, 11:29

Ja wyczyściłem i nadal nie działało, kupiłem nową krańcówkę nadal nie działa. Gdzie leży wina?
plecho1 - 13-05-2011, 11:46

chesy, ale co nie działa, tylko sygnał dźwiękowy czy też lampa i kontrolka? Spróbuj jeszcze jak opisałem wyżej bezpośrednio kablami do masy auta. Jeśli wszystko nie działa to albo padł bezpiecznik albo nie łączy sama krańcówka do masy. Może wkręt mocujący jest skorodowany i nie przewodzi ale w takiej sytuacji dało by się włączyć samą lampkę włącznikiem przy niej.
chesy - 13-05-2011, 13:56

nie działa ani sygnał od świateł, ani nie pali się kontrolka, światełko też mi się nigdy nie zapalolo (myślałem że tylko ręcznie da radę ją zapalić :) sory za błędy pisze z telefonu

edit
Kontrolka otwartych drzwi nie pali się tylko w drzwiach po stronie kierowcy, żadne drzwi nie zapalają światełka w środku, samochodu. A tak poza tym to która lampka powinna się zapalać ta kolo szyby, czy na środku? Bo w tej na środku od momentu kupienia dziwnym trafem nie miałem włącznika.

plecho1 - 13-05-2011, 14:57

Czyli żadne drzwi nie zapalają światła i kontrolki a włącznikiem da się zapalić czy nie? Bo jeśli nie da się w ogule to na początek sprawdź bezpieczniki a jeśli lampa działa z włącznika to sprawdź dotykając przewody od krańcówki bezpośrednio do masy. Jak, tak nie zadziała, to będziemy dalej szukać.
jolly69 - 13-05-2011, 18:21

chesy napisał/a:
Bo w tej na środku od momentu kupienia dziwnym trafem nie miałem włącznika.

jak nie masz włącznika to jak ma się palić ?? ja jak kupiłem też miałem urwany włącznik (nie wiem, może są kiepskiej jakości i jakoś tak same pękają), ale udało mi się go jako tako poskręcać na śruby, to jest prosta konstrukcja jak w starych latarkach , do włącznika z drugiej strony jest przymocowana blaszka, która styka się z drugą, przełącznik ma 3 stopnie: wyłączony, włączony na stałe i właśnie tryb włączenia przy otwieranych drzwiach. Pierwsze co powinieneś zrobić to odkręć lampkę (podważasz plastikowy klosz małym wkrętakiem i odkręcasz 2 śruby). Zobacz jak jest zrobiona, jak nie masz tego odpadniętego wyłącznika to możesz albo zewrzeć ją na stałe żeby działała przy otwartych drzwiach albo kupić nową. Najepiej zmierzyć czy dochodzi do niej napięcie ( ma chyba dwa przewody, jeden to stałe zasilanie, drugi to własnie otwarte drzwi, masa jest brana z karoserii). A brak lampki od strony kierowcy to raczej dalej wina krańcówki. Spróbuj tak jak piszeplecho1, podotykać kablami do masy auta i zobaczyć czy się kontrolka zaświeci.