To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Wtyczki, gniazdka, złączki, złącza.

lichy - 15-05-2011, 23:02
Temat postu: Wtyczki, gniazdka, złączki, złącza.
Ostatnio z nudów zajrzałem pod maskę i zauważyłem kilka (3) nieużywane złączki - nic do nich nie jest podłączone. Widać je na poniższych zdjęciach:

nr 1 - na pasie przednim w okolicy kanału ssącego powietrza

nr 2 i 3 - na prawym nadkolu

Też tak macie, czy to tylko u mnie jakaś niedoróbka taka...?
Do czego te złączki mogą służyć?
Mam wersję INFORM, więc może w innych wersjach coś do tych złączek jest podłączone.

cabaniarz - 16-05-2011, 16:29

pewnie wiązka przewodów do bogatszej wersji wyposażenia, innego silnika itp. albo dla urządzeń które można dodatkowo dokupić :D
Luk - 17-05-2011, 00:34

lichy, u mnie jest swobodny tylko nr 3, reszty wolnych wtyczek brak (w przypadku 1. nie mam wtyczki tylko ciągły kabel). Invite 2008 1.8. Powód zapewne taki, jak napisał cabaniarz
Narol - 17-05-2011, 06:12

Ja znalazłem wtyczki pod lewarkiem ręcznego- 2 wtyczki przykręcone na stałe, + 3 wtyczki osadzone na tym małym schowku pomiędzy biegami a ręcznym. Myślę że służą do podłączenia wiązek haka. Posiadam Lancer sedan Inform.
Trik - 17-05-2011, 18:11

Narol, te 2 wtyczki służą min do podpięcia zasilania dodatkowego gniazda 12V w schowku i prawdopodobnie do AUX w wersjach wyższych, pozostałe 3 między lewarkiem a dźwignią ręcznego, pod tą mini wnęką na drobne, w Lancerze EVO i częściowo w cywilnym tylko w Polsce jeszcze nie spotkałem, podpinane są tam przewody od przełącznika stabilizacji toru jazdy, sonaru czyt. włącznik czujnika cofania i prawdopodobnie od jakiegoś systemiku związanego w EVO z napędem na 4 klapki (trzeba popatrzeć na konsolę w EVO np w katalogu)
lichy, 1 u mnie nie ma wogóle, 2 i 3 są puste.

Narol - 18-05-2011, 20:37

Wysyłam fotki wtyczek. Mój lancer był kupiony w Belgii w 2010, ale rok produkcji 2008 di-d inform. W najbliższym czasie planuje podłączyć subwoofer do bagażnika, nowe radio, czujniki parkowania, i hak. Tylko nie mam pojęcia jak puścić przewody, najłatwiej i najprościej.

www.zobacz-mnie.pl darmowa galeria na moim serwerze do zdjęć.

Marianekk - 19-05-2011, 13:49

Cytat:

Ja znalazłem wtyczki pod lewarkiem ręcznego- 2 wtyczki przykręcone na stałe, + 3 wtyczki osadzone na tym małym schowku pomiędzy biegami a ręcznym

Któreś z tych wtyczek mogą być przeznaczone na włączniki do podgrzewanych foteli.
Pozdrawiam
Marian

Trik - 19-05-2011, 23:20

Marianekk, faktycznie, jedna z tych 3 pod mini kieszonką na drobne.
po.miras - 03-05-2015, 23:04
Temat postu: znalezione złącza / wtyczki
Ostatnio podczas prac przy aucie znalazłem :) takie wtyczki i zastanawiam się nad ich zastosowaniem/ przeznaczeniem

Napisałem w dziale ogólne, temat ewentualnie do przeniesienia.

Arczi89 - 04-05-2015, 06:49

Zdjęcie numer 2 to AFS i poziomowanie xenonu
Ahanaka - 15-05-2015, 10:37

Odnośnie wtyczek - gniazdko zapalniczki.

Mam Lancera SB 2011' CY0
Kupując nowego Lancerka wybrałem opcję bez zapalniczki (bo nie palę), ku mojemu zdziwieniu gniazdko zapalniczki nie działa. Orientujecie się może, czy w takiej wersji nie ma poprowadzonych kabli. Bądź w czym może być problem?

Bezpiecznik jest, próbowałem go wyjąć, to tylko zwarcie zrobiłem. Jak macie jakąś poradę jak go wyciągnąć bez specjalnego chwytaka to dajcie znać.

Partaczy z ASO omijam a do Mechanika wybieram się dopiero w czerwcu.

Trik - 15-05-2015, 16:54

To że zamówiłeś wersję bez zapalniczki, nie oznacza że gniazdo do niej nie powinno działać.
Chwytak do bezpieczników siedzi w którejś ze skrzynek bezpieczników, chyba tej przy kierownicy, ale lepiej sprawdź ma inny kolor. I banalne pytanie. Sprawdzałeś gniazdo z kluczykiem z włączonym zapłonem lub pozycji AC czy w ogóle bez kluczyków w stacyjce?

Garbus - 25-05-2015, 12:09
Temat postu: Co to za wtyczka?
Kupiłem powypadkowego Lancera i nie mam pojęcia co powinno być podpięte pod zmiażdżoną wtyczkę przy przedniej belce. Wie ktoś może od czego jest ta wtyczka?

Pozdrawiam!

Arczi89 - 25-05-2015, 12:40

halogeny w zderzaku.
Garbus - 25-05-2015, 14:31

Dzięki za odpowiedź. Na pewno to wtyczka od halogenów? Ona mieści się na samym środku belki.