To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - poduszki amortyzatora

fuegos - 17-05-2011, 20:29
Temat postu: poduszki amortyzatora
Ostatnio tam zagladalem i musze stwierdzic ze poduchy bardzo ciezko kreca sie. Reka trzeba przylozyc troche sily zeby je ruszyc - tak samo jest po obu stronach. Jak to wyglada u Was? Ponadto zauwazylem ze czasami cos skrzypi, trzeszczy w przednim zawiasie przy kreceniu sie po parkingu. Zrodla stukania nie znalazlem nawet po rozebraniu zawiechy na detale - no mcphersona nie rozbieralem... wiec pies moze byc pogrzebany albo w lozysku albo w amortyzatorze... Co o tym wszystkim myslicie?
zenekwaciak - 17-05-2011, 20:35

170 zł za poduszkę w serwisie mitsubishi. :biggrin:
fuegos - 17-05-2011, 22:17

chcialbym dowiedziec sie wiecej rowniez od innych kolegow... Jak powinny te poduchy sie krecic i czy to aby napewno one sa odpowiedzialne za wspomniane objawy stukania na malych nierownosciach i skrzypienie przy skrecaniu... nie chce w ciemno wywalic 300zl...

Czy poduchy z ponizszej aukcji pomoga, sa kompletne i gotowe do montazu?

Link

zenekwaciak - 17-05-2011, 22:38

Dokładnie tak jak piszesz, skrzypienie przy skręcaniu z małą prędkością, szczególnie słyszalne po deszczu jak wszystko jest wilgotne. Piszę, bo w zeszły roku zrobiłem lewą stronę, a w tym prawą. Musisz wiedzieć, że im dłużej czekasz i jeździsz ze skrzypieniem, tym więcej elementów się uszkadza. Zwróć uwagę, czy łożysko kolumny mcphersona już nie blokuje i samochód wraca do jazdy na wprost po puszczeniu kierownicy w zakręcie. Pamiętaj, że niektóre części (oryginalne) w serwisie są dostępne od ręki i tańsze niż przez internet.
fuegos - 21-05-2011, 14:07

az tak zle to jeszcze nie jest zeby kierownica sie blokowala chociaz po kilkuset kilometrach na autostradzie zauwazylem ze kierownica jakby sie lekko przyblokowala do jazdy na wprost. Mam tez wrazenie ze ciezej sie kreci... Niestety bede mogl wymienic te elementy dopiero na poczatku sierpnia jak znow przyjade do pl. mam nadzieje ze dozyja do tego czasu...

Moglby mi ktos wyjasnic jak zbudowane sa te poduchy i jak ciasno powinny sie one obracac? Jest tam jakies lozysko kulkowe, rolkowe czy slizgowe?

[ Dodano: 21-05-2011, 05:59 ]
nikt nie odpowie?

tom1312 - 26-05-2011, 13:48

Budowy nie znam, niech się wypowie ktoś bardziej kompetentny :) Natomiast wiem, że w Carismach po lifcie, a po podpisie widzę,że taką posiadasz, można wymienić samo łożysko bez wymiany poduszki. Koszt na alegro to 50 zł i wzwyż, zależy jaka firma.
adaśko - 27-05-2011, 22:15

ja u siebie w carismie wymieniałem łożyska i koszt około 30 zł za sztukę a są to zwykłe kulkowe łożyska.tylko że ja wymieniałem 3 lata temu.
bolek08 - 29-05-2011, 14:28

poduszka powinna sie krecic bardzo lekko a te objawy co piszesz to na 99,9% łozysko amort. ja wimieniałem teraz komplet amortyzatorow na bilstein i łozyska kręciły sie lekutko.Ale masz wiecej szczescia bo posiadasz cari 2 to Cie nie wiele bedzie kosztowało:D
fuegos - 29-05-2011, 15:46

rzeczywiscie oryginalne lozyska na allegro sa po 50zl. Nie bede sie zastanawial tylko w ciemno kupie dwa i wymienie. Dzieki za pomoc :)
marecki338 - 29-05-2011, 22:48

carismy do liftu miały poduszki zespolone z łożyskiem zatopinym w gumie( niewymienne) poliftowe i owszem same łożyska . więc trzeba sprawdzić jakie poduszki sa zamontowane. pozdrawiam