[04-13]Colt CZx - Gdzie jest parownik do klimatyzacji
sewkol - 20-05-2011, 13:12 Temat postu: Gdzie jest parownik do klimatyzacji Czy wiecie jak dostać się do parownika od klimy - zaglądałem (macałem) we wnęce filtra kabiny za schowkiem i jakoś go nie namacałem Chciałem sobie dokładnie klimatyzację odgrzybić i pasowałoby oprócz kanałów i wnęki filtra po parowniku popsikać...
tom17 - 23-05-2011, 17:59
tutaj masz instrukcję demontażu filtra: http://www.mann-hummel.co...&gobackToPage=1 . jak go zdemontujesz parownik masz po lewej stronie
sewkol - 23-05-2011, 20:16
Ale chyba jest dość głęboko w tej wnęce? Bo jakoś go nie widać i nie dałem rady go namacać... Swoją drogą to kierunek przepływu powietrza przez filtr powinien być od strony drzwi pasażera w kierunku konsoli środkowej? Tak miałem włożony poprzedni filtr, ale już nie ufam nikomu - zwłaszcza, że po kilku niby przeglądach/odgrzybianiach klimatyzacji w dalszym ciąg miałem filtr ze znaczkiem MM Pasowałoby wszystko samemu robić...
tom17 - 24-05-2011, 00:58
masz rację. parownik nie jest bezpośrednio za filtrem. z rysunku wynika że jest tam wentylator (czerwone na obrazku),a dopiero potem parownik (zielone) ( http://www.fotosik.pl/pok...1767693a70.html )
sewkol - 24-05-2011, 15:36
Dzięki za rysunek. Tak się teraz zastanawiam - w jaki sposób popsikać parownik preparatem odgrzybiającym? Wstrzyknąłem specyfik rurką najdalej jak się udało z lewej i prawej w obudowie filtra, wypełniłem kanały wentylacyjne przez kratki nawiewu. Klimatyzacja przestała nieprzyjemnie pachnieć. Tylko czy to wystarczy? Jak to robią w zakładach? Przecież nikt konsoli całkiem nie rozbiera...
tom17 - 24-05-2011, 23:01
Serwisanci robią podobnie. Jak udało Ci się wepchnąć głęboko w okolice wentylatora jest duża szansa że popsikałeś parownik i będziesz zadowolony z efektu. Na pewno jest to skuteczniejsze niż psikanie w kratki wentylacyjne, ponieważ przed parownikiem jest nagrzewnica. Można się pokusić jeszcze i spróbować wtłoczyć piankę poprzez otwór odprowadzający skropliny z parownika (nie wiem gdzie on się znajduje w CZ ale musi gdzieś być ).
hucker - 25-05-2017, 23:17
Czy ktoś się orientuje gdzie jest otwór odprowadzający skropliny z parownika ? Kupiłem preparat odgrzybiający klimatyzacje i w instrukcji jest napisane żeby aplikować go przez ten otwór.
enea - 26-05-2017, 16:22
na srodku lub lekko po prawej od strony nog pasazera
ravusek - 05-06-2017, 22:41
Ja ostatnio wykręciłem wentylator na 3 wkrętach od strony kierowcy i tam przez otwór po odłączeniu wentylatora można namacać parownik.
michal84 - 10-11-2017, 13:24
Tutaj jest film jak to zrobić prawidłowo:
Czyszczenie parownika w Mitsubishi Colt
Czy psikanie w komorze filtra załatwiło u was sprawę oczyszczania parownika w sposób zadowalający?
scoobytomy - 08-06-2018, 17:53
Oglądałem ten filmik, ale mam wątpliwość, jak głęboko trzeba wsunąć rurkę, żeby nie przesadzić?
michal84 - 21-03-2019, 23:17
scoobytomy napisał/a: | Oglądałem ten filmik, ale mam wątpliwość, jak głęboko trzeba wsunąć rurkę, żeby nie przesadzić? |
Ten sposób jest najlepszy, albo lepiej na kanał i podać środek przez rurkę od skroplin, wtedy wkładasz do oporu.
jaho2000 - 10-02-2020, 20:28
Gdzie znajduje się rurka odpływu? Macie możliwość zrobić foto od spodu?
|
|
|