Pajero III - [3.2 DID] hamulce tył :(
osmoz71 - 20-05-2011, 17:36 Temat postu: [3.2 DID] hamulce tył :( Witam serdecznie.
Mój problem zaczął się od niepuszczającego prawego tylnego zacisku...wymieniłem śruby(prowadniczkę oraz sworzeń zacisku)...przeczyściłem tłoczek i założyłem nowe klocki...teraz zamiast sporadycznego blokowania prawego tylnego kola, mam zblokowane dwa koła...felgi po 5km są prawie czerwone. Hamulce oczywiście odpowietrzyłem. Zamierzam jeszcze wybrać się do serwisu w sprawie tej akcji serwisowej na wymianę "gruszki" i bagnetu, może jeszcze u mnie nie była wymieniana i po wymianie problem zniknie...
Jakieś pomysły co do przyczyny takiego zachowania?Może padła pompa?
MŁYNEK - 20-05-2011, 21:44
U mnie na po dłuższym postoju także hamulce przy ruszaniu kwiczą z tyłu, ale po przejechaniu kilku metrów jest ok, koła zimne także się nie blokują. Raz mi się zdarzyło blokowanie lewego koła ale były zajechane klocki. Po wymianie powstał wyżej wymieniany objaw...
osmoz71 - 21-05-2011, 16:32
nie jest to na pewno kwestia zastania...byla wykrecany akumulator HBB i podejzewam, ze mialo to jakis wplyw na ta sytuacje.
santek - 23-05-2011, 11:39 Temat postu: Re: hamulce tył :( Zalozyles nowe gumki?
Mam w bagazniku kompletna reparaturke to sprawdze numer.
---
Pozdrawiam
Santek
osmoz71 - 27-05-2011, 20:21
Nowe gumki sa na sworzniu zacisku...jezeli chodzi o wszystkie uszczelki tloczkow, to nie byly one wymieniane...
trzmi3lu - 28-05-2011, 11:03
Witam!!!
Niedawno robiłem regeneracje wszystkich zacisków(wymiana wszystkich gumek, polerowanie i smarowanie) i teraz jest wszystko super, a wczesniej miałem tą samą sytuacje co Ty. Kosztowało mnie to 500zł razem z robotą, ale przynajmniej teraz wiem co mam.
pozdrawiam
osmoz71 - 29-05-2011, 22:56
W takim razie zostaje mi zakup zestawu naprawczego i sprawdzenie czy wymiana gumek cos da;) oby...bo juz mam dosc ogladania auta tylko pod warsztatem...
|
|
|