To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS ALL] Skrzypiące zawiasy w drzwiach - czym nasmarować?

RaVciO - 25-05-2011, 16:22
Temat postu: [MSS ALL] Skrzypiące zawiasy w drzwiach - czym nasmarować?
Witam.
Dość często skrzypią mi tylne drzwi podczas otwierania/zamykania. Zauważyłem, że "pręt" zawiasu wnikający w karoserię był kiedyś czymś smarowany. Pytanie czy wystarczy zwykły smar, wazelina techniczna czy coś innego?

SiMa - 25-05-2011, 20:31

Witaj,
miałem ten sam problem. wysmarowałem zawiasy WD40.
Czy zadziałało? Trudno orzec, bowiem czasami skrzypienie powraca, ale samo znika :D

mls - 25-05-2011, 20:53

Smar silikonowy do zawiasów (taki pozostawiający biały nalot). Trzeba przesmarować przede wszystkim plastikowe prowadnice, bo to one tak "skrzypią".
U mnie smar pomógł, co prawda na pół roku tylko, ale zawsze ;)

wrocek - 27-05-2011, 19:11

Przyłączę się do skrzypiących drzwi. Wg mnie WD40 nie pomaga na tyle by nie skrzypiały. Jest dobry ale do śrubek a tu są zawiasy i prowadnice. I ten sam problem przy zmianie klimatu: z zimnego na ciepły, z ciepłego na zimny. Ja potraktowałem to smarem koloru zielonego. Staroć ale przydatny do wszelkich mechanizmów większego kalibru. Nie znam marki tego specyfiku bo pobrałem jeszcze z dawien dawna zapasów w puszkach i do dziś działa. Najlepiej potraktować tę czynność jako przegląd okresowy.
Pozdrawiam

SiMa - 27-05-2011, 19:18

WD40 do zawiasów się nadaje, bo w domu wysmarowałem skrzypiące i już rok nie skrzypią :D . A co do skrzypiących drzwi w naszych MSS to mls ma racje, że to prowadnice są winne i tutaj WD nie zadziała :wink:

Pozdrawiam :)

p03 - 20-05-2012, 00:22

Do zawiasów i prowadnic polecam Castrol Ketten Spray. Jest to biały smar do łańcuchów (głównie motocyklowych). Likwiduje skrzypienie i długo utrzymuje się na powierzchni. Ma bardzo dobrą przyczepność (nawet z rąk go trudno usunąć) i odpowiednią gęstość. Bardzo podobny miałem oryginalnie zastosowany w innym japończyku.

Bardzo dobrze skrzypienie likwiduje oliwa (nawet z takich małych tubek dołączanych do niszczarek papieru), ale trzeba częściej wykonywać smarowanie niż w przypadku smaru stałego.

WD40 dobry jest doraźnie na chwilę. Dobrze penetruje, ale na dłuższą metę nie smaruje. Jak mnie pamięć nie myli jest dość agresywny dla lakieru.

arturbeny - 22-05-2012, 18:18

http://www.wurth.pl/katalog2/karty/A0893%20106.pdf