To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Lancer C6x i starsze - [C62A 1.5] Zmiana tarcz przednich

bartek8915 - 25-05-2011, 21:29
Temat postu: [C62A 1.5] Zmiana tarcz przednich
Witam przymierzam się do zmiany tarcz z przodu auta. I moje pytanie brzmi czy potrzebne są jakieś ściągacze?
Hugo - 25-05-2011, 21:53

Kurcze z tego co pamiętam to masz niezły problem i wydatki. Potrzebna będzie prasa do wyciśnięcia tarczy z łożyska. Uszkodzą się one (łożyska) i je też musisz kupić nowe. Poza tym żadnych ściągaczy nie trzeba. Odkręcasz amortyzator od zwrotnicy, wybijasz sworzeń, odkręcasz nakrętke na przegubie i wyciągasz zwrotnicę.
Krzyzak - 26-05-2011, 07:05

przesadziłeś Hugo :) - faktem jest, że ciężko wyjąć piastę a tarcza hamulcowa jest do niej przykręcana
ale łożysko się nie uszkadza i nie ma tu kolosalnych kosztów
ideałem byłoby mieć specjalny ściągacz, który z jednej strony zapiera się o zwrotnicę a z drugiej o piastę i tą drugą wypycha
pamiętam, że u siebie w tym celu rozpinałem sworzeń, mc pherson na mocowaniu do zwrotnicy i wyjmowałem półoś
potem do dziury po sworzniu i po mc phersonie przykręciłem specjalny przyrząd zrobiony przez ojca kolegi i zapierając się o ten przyrząd wycisnąłem piastę

bartek8915 - 26-05-2011, 17:34

czyli trzeba zdjąć piastę aby odkręcić tarczę?
Bazz - 27-05-2011, 13:22

tak trzeba, oddzielić tarcze i piastę od zwrotnicy (zdjąć piastę z łożysk) i pózniej odkrecić tarcze od piasty. (4 śruby z nakrętkami klucz 14)
Adel22 - 20-06-2011, 12:53

Witam Bazz widze ze w podpisie masz info na temat części do lacka ;) Potrzebowałbym listwę pod lampy, grilla, i ewentualnie zderzak przód i zderzak tyl. Jeżeli coś by się znalazło to jakie byłyby to ceny :) Pozdrawiam i czekam na odpowiedz :)

PS. Do administratorów chciałem wysłać wiadomość na PW ale nie mogę wszystkie wiadomości przenosi mi do działo ''do wysłania'' zamiast do wysłanych skąd nie mam pewności ze wiadomość doszła, wiec napisałem tutaj.

Zielu - 20-06-2011, 19:47

Części na pewno gdzieś znajdziesz. Jakby Bazz nie miał, to na allegro.
Wiadomości przenosi Ci "do wysłania" w momencie kiedy adresat jeszcze nie odczytał priva. Po odczytaniu-masz ją zapisaną w "wysłane" :)