Eclipse - Techniczne - hamulec puchnie
Kazber - 01-06-2011, 23:47 Temat postu: hamulec puchnie Otóż problem wygląda następująco: dziś podczas ostrego hamowania w upale około 30 stopni chyba przegrzałem hamulce bo poczułem po ostrym hamowaniu zapach spalonych okładzin z klocków hamulcowych, pedał hamulca zrobił się bardzo twardy, a siła hamowania była nie wielka.
Pytanie co jest przyczyną takiego stanu rzeczy? Czy są to klocki hamulcowe, czy tarcze, a może płyn?
kicek86 - 02-06-2011, 08:08
Kazber, twardy hamulec to dobry hamulec problemem będzie jak Ci pedał będzie wpadać, a auto słabo hamować. Po ostrym hamowaniu to raczej spaloną gumę poczułeś. ABS masz u siebie? Jeżeli coś może być nie tak to płyn hamulcowy do przetoczenia. Jak auto ostygło to wróciło wszystko do normy?
robertdg - 02-06-2011, 08:21
Kazber napisał/a: | pedał hamulca zrobił się bardzo twardy, a siła hamowania była nie wielka | Brak wspomagania podciśnieniem - przewód vacum sprawdź.
Kazber - 02-06-2011, 16:50
nie w podłogę to on nie wpada, wyraźnie było czuć spaloną okładziną z klocków, ABS mam w pełni sprawny więc gumy nie pali, jak zachamuje na ostro z 2 razy to wtedy praktycznie nie mam hamulca, potem znowu poganiam szybko z 5 minut i jest z powrotem normalnie, tylko wtedy już jedno ostre hamowanie wystarczy by sytuacja sie powtorzyla
plecho1 - 02-06-2011, 18:25
Tak jak pisał robertdg, masz jakiś problem z serwem czyli wspomaganiem hamulców, hamulce działają jak na zgaszonym silniku. Możliwe że zapchał się lub się jakoś zacisną przewód który łączy serwo z kolektorem inie ma właściwego przepływu powietrza. Bo jeśli byłaby jakaś nieszczelność to serwo wogule by nie działało i hamulce źle by działały cały czas.
colt2000 - 05-06-2011, 14:15
Po bardzo ostrym hamowaniu tak się dzieje,to po prostu wina zbyt małych hamulców,nawiercane(dobrej jakości) tarcze pomagają,miałem tak nie raz na fabrycznym układzie tylko że ja się ścigałem po torze.
Zbyt mała tarcza szybko się nagrzewa.
stani78 - 05-06-2011, 14:23 Temat postu: hamulec puchnie Proponuje szybko wymienici płyn chamulcowy.
wojtas gst - 07-06-2011, 11:05
ch...e klocki. mialem tak jak jezdzilem na roznych zwyklych klockach "pospolitych".
problem zniknął jak założyłem hawki
Kazber - 07-06-2011, 13:23
no właśnie myślę, że to klocki bo czuć spalenizną po hamowaniu, chociaż od paru dni problem nie występuje pomimo tego że zdarzało mi się ostro hamować, ogólnie rzecz biorąc przy zakupie mój Eclipse miał założony nowy zestaw tarcz i klocków jeszcze przez poprzedniego właściciela i stwierdzam że te nacinane tarcze to jakiś badziew, a klocki też jakieś dziwne bo nawet kształtem nie są dokładnie dopasowane do zacisków i aby nie mieć problemów to musiałem dopiłować je pilnikiem bo zawieszały się i cały czas obcierały
barteski - 07-06-2011, 14:19
wojtas gst, tak jak napisal
mialem to samo po kilku hamowaniach klocki sie topily i pedal byl z plasteliny
natomiast jak pedal jest twardy to wspomaganie hamulcow szwankuje serwo albo przewod podcisnienia do sprawdzenia
|
|
|