Carisma - Techniczne - Czyszczenie odpływu wody klapy bagażnika
Plut3k - 02-06-2011, 11:23 Temat postu: Czyszczenie odpływu wody klapy bagażnika Witam
Zauważyłem, że klapa w okolicy lamp (do oświetlania tablicy) lekko rdzewieje. Bo dłuższym zastanowieniu doszedłem do wniosku, że wszystkie 3 kanaliki, te na samym dole blachy są pozatykane mułem. I pewnie dlatego w środku zbiera się woda, która powoduje rdzę.
Zacząłem się głowić, jak się pozbyć tego syfu... Lecz nie doszedłem do niczego sensownego. Wykałaczki i śrubokręty nie są w stanie tego wyjąć, jedynie wpycha to do środka. Może jest jakieś dojście od środka, które ułatwi na sprawne wyczyszczenie tego miejsca?
Pozdrawiam
dewu123 - 02-06-2011, 14:48
Wyciorkiem można spróbować .
rav1984 - 02-06-2011, 14:59
moze zassac jakims odkurzaczem
dewu123 - 02-06-2011, 15:14
O właśnie, porozwalać wyciorem a potem cieniutka końcówka od odkurzacza i jazda .
lotam - 02-06-2011, 15:26
Koledzy a woda w bagażniku skąd się może brać, raz wysuszyłem i teraz znowu stoi pod kołem zapasowym?
Sedan przed liftem.
dewu123 - 02-06-2011, 15:35
A wyściółkę bagażnika masz mokrą też czy porostu jakimś cudem tylko w dole koła się zbiera?
lotam - 02-06-2011, 15:42
W dole koła filc jest suchy.
dewu123 - 02-06-2011, 15:47
Jesteś pewien że to nie żaden inny płyn, albo nie daj Boże paliwo?
Plut3k - 02-06-2011, 16:18
Wyciorkiem...
To jest bardzo mała szpara, więc raczej nie zda egzaminu, z resztą już próbowałem wyciorkiem do filtrów akwarystycznych, ale niestety się nie zmieścił.
Może jakiś płyn co rozpuszcza związki organiczne, a blachy i ocynku/lakieru nie ruszy? Może haczyk wędkarski z nawiniętą na koniec watą...
Nie mam pomysłu na to, idę sprawdzić czy nie dobiorę się od środka.
[ Dodano: 02-06-2011, 20:15 ]
No i od środka wszystko ładnie da się wyczyścić. Śrubokręt z chusteczką na końcu, odrobina płynu do spryskiwaczy i się z tym uporałem. Wbrew domysłom, nie było tam sporo mułu, jedynie tyle co zatkało otwory. A co do rdzy... jej przyczyna to nie zatkane kanaliki, bo od środka blacha jest w idealnym stanie. I nawet cieszę się z tego powodu, bo to znaczy, że mam do czynienia z początkowymi ogniskami korozji. Lekko papierem ściernym, farba, lakier i będzie jak nowe
W razie czego, to służę poradami dotyczącymi dostania się do tego miejsca, bo o dziwo, to mi zajęło najwięcej czasu i trudu.
Pozdrawiam
Saqu - 02-06-2011, 23:52
lotam napisał/a: | Koledzy a woda w bagażniku skąd się może brać, raz wysuszyłem i teraz znowu stoi pod kołem zapasowym?
Sedan przed liftem. |
Z tego co kojarzę to temat był poruszany na forum, dobrze, jak byś się zamknął w bagażniku i ktoś z zewnątrz lał wodę, obstawiam że przy lampach są przecieki.
sniegu - 03-06-2011, 10:03
a ja się wypowiem odnośnie tych przecieków do bagażnika u mnie cieknie więc sprawdziłem lampy ok uszczelka ok dalej cieknie wku.... khem zdenerwowałem się i rozebrałem całą tapicerkę bagażnika i JEST mocowanie śruby od zderzaka prawe jest przerdzewiałe i cieknie jak cho..... drugie lewe rdzy nie ma ale też jest problem i też lekko cieknie ( zderzak ma być malowany więc stwierdziłem że zrobię to później) ale lakiernik stwierdził że zaklei to po prostu jakimś tam kitem i będzie ok.
lotam - 06-06-2011, 12:53
Jadę w weekend na działkę, więc będę miał trochę więcej czasu na obczajenie co i jak
Jak wrócę zdam relację z lania wody
Piwor - 06-06-2011, 15:02
lotam, zawsze można obadać, Przyjedź na spot 11 czerwca.
lotam - 20-06-2011, 10:16
Bagażnik szczelny, woda którą ostatnio znalazłem pochodziła z innego źródła.
Jak na razie nie zidentyfikowanego.
A jednak po deszczach woda pojawiła się ponownie.
Rozebrałem wszystko co było możliwe.
Okazało się że po lakierowaniu tyłu, blacharz składając uszczelki i plastykową osłonę pomylił kolejność, czego nie zauważyłem w pierwszej chwili,
tzn. zamiast założyć uszczelkę na plastykową osłonę to zapiął osłonę na uszczelce, woda tymi dwoma miejscami wlewała się do komory z kołem od spodu po plastykowej osłonie.
Efekt, wyściółka bagażnika sucha i wszystko wokoło, a woda stoi w luku koła zapasowego.
Po zmianie sucho i czysto (przy okazji umyłem wszystko wewnątrz).
|
|
|