To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Dziwne (szuranie,obcieranie) z przodu zawieszen

ALEX-77 - 02-06-2011, 21:05
Temat postu: [EA5A/W 2.5] Dziwne (szuranie,obcieranie) z przodu zawieszen
Witam,mam dziwne szuranie jakby obcieranie w przednim zawieszeniu ,najpierw myślałem że to łożysko się kończy wymieniłem łożysko lewe i przegub ale to nie do konca to co prawda huczenie ustało jest jakby ciszej ale szuranie występuje nadal ,nie ma znaczenia czy jadę na luzie czy na biegu , ze zwiększaniem predkości (obcieranie,szuranie) również wzrasta trudno zlokalizować mi ten odgłos ale dochodzi jakby ze środka zawieszenia,miał ktoś z was podobny objaw ?
mario mario - 02-06-2011, 21:15

Tak z dnia na dzień się stało, może opisz jakieś szczegóły.
Hugo - 02-06-2011, 21:17

Problem pewnie leży w łożysku/kach skrzyni biegów.
SPIDER-ek - 03-06-2011, 00:03

może zmieniałeś coś w ostatnim czasie? opony? felgi?

coś więcej napisz, kiedy to się rozpoczeło?

szurać, obcierać, to może wiele rzeczy od błachych np. klocki się kończą, aż po śmieszne np. jechałeś po drodze polnej i gałązka wpadła, hehe
chyba ide spać bo już fantazjuje:)

Juiceman - 03-06-2011, 00:34

miałem to 3 dni temu ;) odegnij blachę osłaniającą hamulce ;) bo pewnie jest skorodowana i sie wygięła ;) U mnie był najlepszy patent bo auto przez 3 stało w garażu i znikąd przy wyjeżdżaniu jakieś dziwne szuranie słyszałem heh.
ALEX-77 - 03-06-2011, 00:55

Nie żadne blachy itp.. nie wchodzą w grę jeszcze nie są w złym stanie ,słychać to dopiero przy wiekszych prędosciach tak powiedzmy od 80km/h i jest bardziej słyszalne po srodku a niżeli z boku ,zresztą lewą stronę mam wymienioną tzn.łożysko ,przegub wiec nie wchodzi w grę ,chyba bardziej skłaniałbym się ku tej skrzyni biegów ,a te łożyska w skrzyni to jaki koszt ? trzeba zrzucać skrzynie ?
pipi_ja - 03-06-2011, 06:24

Musisz wyjąć skrzynie z samochodu i rozpołowić,inaczej nie wymienisz łożysk.Co do ceny to zadzwoń do Japaneże.
Zolar - 03-06-2011, 09:45

Ja bym jednak najpierw dobrze sprawdził to co zasugerował Juiceman - blaszki hamulców. Też męczyłem się z tym dobre dwa tygodnie. Zaczęło się od szurania przy szybkich zakrętach, potem już szurało i stukało na całego nawet przy małych prędkościach. Sprawdzałem całe zawieszenie, łożyska itd. Po czy okazało się, że to blaszki przy hamulcach.

Może warto dobrze zbadać najpierw to żeby nie wpędzać się na razie w niepotrzebne koszty.

Jeśli u Ciebie wyjdzie nawet, że to co innego, to może być to cenna rada dla innych użytkowników.

ALEX-77 - 04-06-2011, 06:01

No ok ale miałem koła podniesione i kręciłem nimi to bym słyszał że blacha obciera ,a tu nic nie słychać ,natomiast jak jadę to ewidętnie słychać takie "szuranie" obcieranie sam już nie wiem jak to nazwać ,zwieksza swoją częstotlwość w momęcie przyspieszania.Chyba to będą te łożyska skrzyni ehh...