To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Rekin Seichan

_Slawek_ - 03-06-2011, 00:11
Temat postu: Rekin Seichan
Mitsubishi Galant, Model: EA5W, Wersja: Avance
Rok produkcji: 2001, Kupiony: 04.2009
Przebieg licznikowy: około 180k km
Skrzynia biegów: manualna
Wyposażenie: klimatronik, el. szyby, el. i składane lusterka, wspomaganie kierownicy, ABS, 4 poduszki.

Gdy tylko kupiliśmy galanta z '92 i trafiliśmy na to forum, już wiedzieliśmy co będzie następcą :) Przez lata rekin pozostawał w sferze marzeń, aż do 2009r., gdy zaczęliśmy się za takim rozglądać. Przyznam szczerze, że cały czas się zastanawiałem, skąd te achy i ochy nad wersją 2.5V6... w końcu jeśli by gala nie gazować, to 2.4 GDI wydawało się rozsądniejszym wyborem. Wszystko stało się jasne po pierwszej jeździe próbnej V-ką, ten dźwięk może zastąpić tylko ...V8 itd. :D Także po przejechaniu ponad 1000 km w poszukiwaniu rekina pojawiła się nadzieja - idealne auto miał do sprzedania jeden z właścicieli AUTO TW w Wa-wie. Po szybkim rozeznaniu tematu na forum, równie szybka decyzja o wyprawie na oględziny i chyba jeszcze szybsza decyzja o zakupie. I w ten oto sposób staliśmy się właścicielami galanta kombi z silnikiem 2.5v6 :) Wprawdzie w planach był sedan, ale rzeczywistość szybko potwierdziła wyższość kombi w odniesieniu do naszych potrzeb - dzięki kratce turystycznej, która była w komplecie, można było spokojnie zapakować wózek, łóżeczko turystyczne i masę innych rzeczy pod sam sufit :)

Co do tej pory zostało zrobione:
- wymiana rozrządu + pompa wody
- wymienione wszystkie amortyzatory
- wymienione świece i kable WN
- nadkola tył
- wymienione przeguby zewnętrzne
- konserwacja podwozia
- sonda lambda
- zakupione w końcu felgi 16" na lato + komplet opon letnich, dotychczasowe toyo miały już tylko około 3-4mm i dostał je w spadku galant staruszek :) W chwili zakupu felgi były srebrne, jak zresztą min 90% felg :? Po głębszym zastanowieniu, zrobieniu kilku wizualizacji (białe, czarne, itp) oraz zasięgnięciu opinii kogokoliwiek się dało postanowiliśmy przełamać schematy i felgi po renowacji zostały pomalowane jak niżej :D

Możliwe, że parę drobiazgów mi umknęło, najwyraźniej nie były aż tak znaczące ;)

Aktualnie misiek prezentuje się tak (zdjęć wnętrza nawet nie robiłem, bo chyba już każdy widział ten "słynny" marmurek ;) na szczęście jest też w planie jego likwidacja poprzez obklejenie go czymś bardziej wyględnym ;) ):

W najbliższych planach czyszczenie przepustnicy, wymiana filtra kabinowego, być może wymiana sprzęgła i walka z drobnymi aczkolwiek dokuczliwymi ogniskami rdzy, pojawia się naprawdę w dziwnych miejscach... które chyba aż zasługują na dokumentację fotograficzną, którą postaram się zrobić w wolnej chwili :)

Bucza - 03-06-2011, 00:20

Gratuluje odwagi, rzeczywiście przełamaliście schematy i efekt jest genialny :rolleyes: , do tej pory byłam zwolenniczką srebrnych felg, ale teraz zaczynam się przełamywać :D
Seichan - 03-06-2011, 00:25

Średnio ok. 90-95% felg jest srebrnych. Czarnych też jest trochę, ale nie pasują w ogóle do ciemnych samochodów (no, chyba że jest to karawan). Złote - wyłącznie do niebieskich subaru ;) Białe - to nie byłoby to.
Metodą eliminacji wybrane zostały pomarańczowe :mrgreen: Trochę bałam się ostatecznego efektu, ale okazał się być rewelacyjny :mrgreen:
I teraz rekin w tłumie innych samochodów się nie schowa :badgrin:

Anonymous - 03-06-2011, 00:36

:shock: mega te felgi na miniaturkach wyglądają na trochę większe :D

btw 180 tyś i już amorki się nie nadawały ?

Juiceman - 03-06-2011, 00:36

Gratulacje w końcu opisania rekina ; ) Osobiście mi ten kolorek felg nie pasi przynajmniej na fotkach ;) Jestem ciekaw jak na zlocie będzie się prezentowała bestia ;)

A co do kolorów to zapomnieliście o złotym graficie ;) albo taki kolorek jak ma KucharZ na 17 ; ) Czekam na dalsze opisy ;)

londolut - 03-06-2011, 00:55

KoHam was za te felgi :prayer:
Seichan - 03-06-2011, 01:05

Derpin napisał/a:
na miniaturkach wyglądają na trochę większe

Generalnie fajny efekt jest, bo pierwsze co się rzuca w oczy, to felgi :badgrin:

Juiceman napisał/a:
Jestem ciekaw jak na zlocie będzie się prezentowała bestia ;)

Na zlocie będzie FTO ;)

Juiceman napisał/a:
A co do kolorów to zapomnieliście o złotym graficie ;) albo taki kolorek jak ma KucharZ na 17 ; )

Rozważane były różne opcje i wybraliśmy najbardziej ryzykowną :mrgreen:

_Slawek_ - 03-06-2011, 06:15

Derpin napisał/a:
btw 180 tyś i już amorki się nie nadawały ?

ten przebieg to tylko licznikowy, oby był faktyczny, ale kto to wie ;)
Najpierw wylewu dostał jeden z przednich amorów, a po pierwszej zimie to samo było z tyłu...

sieegurd - 03-06-2011, 07:26

Nie no felusie wymiatają :) Podziwiam odwagę :) Szerokiej drogi i bezawaryjności :)
FTOrek - 03-06-2011, 10:52

Jeśli czujesz,że jest OK to jest OK.Gratulacje-ładna maszyna.
Andrew - 03-06-2011, 10:56

Mam nadzieję, że na spocie zobaczę na żywo felunek :wink:
Tomek - 03-06-2011, 11:23

Avance to zawsze dobra sprawa
felgi - kwestia gustu

BigTomala - 03-06-2011, 11:50

Rewelacja... czyżby pod kolor włosów :wink: To dopiero byłby szpan na max 8)
Cezar - 03-06-2011, 11:53

Kolor felg na plus, faktycznie one pierwsze rzucaja sie w oczy :wink:
Krzyzak - 03-06-2011, 14:56

Nareszcie go opisaliście :P
a kiedy opis dziadka E33?