[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Spalanie rzeczywiste a wskazanie komputera
tommy4u - 03-06-2011, 12:29 Temat postu: Spalanie rzeczywiste a wskazanie komputera Witam wszystkich. Czy ktoś może mierzył rzeczywiste spalanie Lancerka i jak to się ma do wskazań komputera. Wiem, że komputer wskazuje chwilowe wskazanie i w mieście ma się to ni jak, ale jeśli np. ktoś jest w dłuższej trasie i komputer wskazuje mniej więcej taką samą wartość to jak to się ma do rzeczywistego spalania. Jeśli są przekłamania to jak duże?
Luk - 03-06-2011, 13:42
tommy4u, już dobrze nie pamiętam, ale kiedyś chyba zmierzyłem i wskazanie komputera zawyżało o jakieś 0,2 l/100... Ale równie dobrze mogłem trochę inaczej nalać na stacji.
Komputer pokazuje chwilowe spalanie na pasku, ale średnie też przecież wyświetla. I nie ma znaczenia, czy w mieście, czy na trasie. Średnie jest średnie. Ruszasz spod domu - masz na początku 20l/100, dojeżdżasz do pracy - masz 9,5 l/100 - a to oznacza, ze średnio na tym odcinku spalieś 9,5l/100.
jaca71 - 03-06-2011, 13:44
tommy4u, Zaglądnij do mojego pasa z Motostat przez pierwsze kilka miesięcy chciało mi się zerować i porównywać spalanie spod dystrybutora ze spalaniem kompa. Różnica była koło 0.2 a maks rozrzutu to 0.5L/100km.
shalafi - 08-06-2011, 13:18
o.. ja od nowości prowadzę skrupulatnie zapis tankowań i spalania, i średnia rozbieżność wynosi u mnie 2,37% (o tyle większe spalanie mi podaje komputer) silnik mam 1,8 benzyna i gdzieś tak 70% przebiegu robię w trasie..
zapomniałem podać że przebieg to mam jakieś 37kkm
gzesiolek - 08-06-2011, 15:36
shalafi, 2,37% przy dokładności kompa 0,1l fiu fiu fiu
dużo szczęścia przy zaokrąglaniu musiałeś mieć
jak już pisałem pare razy w różnych tematach... jeśli się patrzy na wskazania kompa globalne lub dla trasy dłuższej niż pare km jego wskazania są dość dokładne...
u mnie rozbieżności wynoszą 0,1-0,2l na 100km od przeglądu do przeglądu... i to wyższe na kompie...
shalafi - 09-06-2011, 11:23
generalnie to zawsze tankuje 'pod korek' no i po tankowaniu resetuje średnie spalanie (to manualne) a potem wrzucam tankowanie w arkusz i wylicza mi realne średnie spalanie no i porównuje do tego co spisuje z kompa..
tak patrząc na wszystkie to najmniejszą rozbieżność miałem 0,8% a największą 4,5% na jednym baku
Arecki_Lancerek - 10-06-2011, 12:52
generalnie na trasie komputer jest bardzo dokladny ale jezdzac duzo w miescie lub tylko w miescie jest spora roznica
ja spprawdzajac co jakis czas czyli tankujac do pelna zerujac licznik robi 100km zajezdzam na stacje i znow tankuje do pelna ile zatankuje takie mam spalanie na setke porownujac to z komputerem na trasie mam prawie idealnie tak samo ale w miescie ok 1-2 litry mniejsze tyle ze ja dosyc wysoko krece miska
Bonassia - 25-07-2011, 16:55
Witam! Sprawdzałem wskazania komputera. Prowadzę sobie zeszyt, w którym mam policzone spalanie przy dystrybutorze i muszę przyznać że te z komputera jest bardzo zbliżone.
Ponadto w menu komputera można podejrzeć średnie spalanie, nie te które resetuje się po 4 godz. postoju ale średnie z całego przebiegu. Można je także resetować.
jac - 26-07-2011, 18:35
Bonassia napisał/a: | Witam! Sprawdzałem wskazania komputera. Prowadzę sobie zeszyt, w którym mam policzone spalanie przy dystrybutorze i muszę przyznać że te z komputera jest bardzo zbliżone.
Ponadto w menu komputera można podejrzeć średnie spalanie, nie te które resetuje się po 4 godz. postoju ale średnie z całego przebiegu. Można je także resetować. |
no niesamowite
Trik - 27-07-2011, 00:33
jac, Nie zgrywaj się. Bonassia, jest z nami od niedawna i nie zdążył prześledzić wszystkich tematów w dziale CYxA
m_i_k - 09-08-2011, 11:07 Temat postu: różnica w spalaniu U mnie komputer zaniża spalanie tak między 0,1 - 0,5l/100km.
Ta ostatnia wartość to juz niestety troche za dużo jak na moje oko.
Podejrzewam że zależy to od rodzaju jazdy (krótkie - długie odcinki).
mjsystem - 09-08-2011, 22:04
m_i_k napisał/a: | U mnie komputer zaniża spalanie tak między 0,1 - 0,5l/100km |
Mi kiedyś Volvo zaniżało standardowo o 2 litry, więc pól litra nie stanowi róznicy. To są tylko wartości orientacyjne, a nie laboratorium analityczne
ostry85 - 25-12-2011, 19:44
U mnie komputer zawyża od 0,3 do 0,5l/100km w zakresie spalania 5-12l/100km.
Japończycy świetnie dopracowali liczenie paliwa
wwiktor - 27-12-2011, 13:41
Prowadzę mocno uproszczoną statystykę - spisuję sobie tankowania a jak nie zapomnę to i stan licznika,
także czasem mogę podzielić sobie zrobione kilometry przez globalnie wypalone paliwo. No i ostatnio wyszło mi minimalnie poniżej 7 litrów po 15 tysiącach km. Jeżdzę raczej w trasie, ale i tak rzadko spalanie wg. komputera schodzi do wymarzonych 7. (W mieście to boję się patrzeć) Czyli wg mnie licznik na pewno zawyża i nawet byłbym skłonny uznać, że raczej 0.5 niż 0.1 litra/100
gzesiolek - 27-12-2011, 17:11
wwiktor, a na manualu ile masz? bo jak chwilowe zwlaszcza na krotkich trasach moze byc obarczone na wskazniku duzym bledem tak z calego uzytkowania rok do roku mam zawyzenie przez kompa 0,1-0,2 l/100km
|
|
|