To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] ZWIĘKSZONE SPALANIE!!!! POMOCY

montana071 - 04-06-2011, 12:11
Temat postu: [Cari 1.9DI-D] ZWIĘKSZONE SPALANIE!!!! POMOCY
Witam Wszystkich.

Mam następujący problem. Dość nie dawno doszło w mojej Carismie do samozapłonu silnika. Po tym zdarzeniu zostały zregenerowałem turbinę, wtryski. Wymieniłem też takie części jak świece, pompę wody, rozrząd, sprzęgło i kilka innych części. Silnik jest czysty, po podłączeniu do komputera nie wykazuje żadnych błędów, ale przy bardzo wysokich obrotach (około 4000) włącza się kontrolka awaria silnika. Ciśnienie na tłokach 32/31.

Ale przechodząc do sedna sprawy... od czasu tej felernej "awarii" spalanie zwiększyło się o ponad 1,5L/100km!! Może ktoś z was wie jaka jest tego przyczyna. PROSZĘ O POMOC!

pawelsonx - 04-06-2011, 12:48

Żadne błędy i zapala się kontrolka silnika ??
To ciekawe

dewu123 - 05-06-2011, 12:31
Temat postu: Re: ZWIĘKSZONE SPALANIE!!!! POMOCY
montana071 napisał/a:
Witam Wszystkich.

Po tym zdarzeniu zostały zregenerowałem turbinę, wtryski. Wymieniłem też takie części jak świece, pompę wody, rozrząd, sprzęgło i kilka innych części.

Jezu, wole nie pytać co to za koszta były...

To spalanie wzrosło CI na kompie czy sprawdzane ze stacji metodą?

Saqu - 05-06-2011, 13:44

pawelsonx napisał/a:
Żadne błędy i zapala się kontrolka silnika ??

przyłączam się do wypowiedzi, skoro się kontrolka zapala to jakieś błędy jednak muszą być.

montana071 - 11-06-2011, 18:44

No to jest właśnie dziwne, ponieważ byłem nawet w serwisie Mitsubishi i powiedzieli że wszystko jest w porządku że komputer żadnego błędu nie wykazał. :cry:
pawelsonx - 11-06-2011, 20:15

to masz zwarcie w liczniku.
dewu123 - 11-06-2011, 21:49

TO samo mi się wydawało ale nie chciałem pisać bo pewien nie byłem a głupoty palnąć nie chciałem.
pawelsonx - 12-06-2011, 15:55

Ja to napisałem z ironią żeby zakończyć tamat bo jakby było coś nie tak z licznikiem to by zapalała się w różnych sytuacjach. A tak powyżej 4k obrotów to albo turbina przeładowuje albo coś z czujnikami Wypadało by sie przejechać i podpatrzeć parametry rzeczywiste kiedy ta lampka się zapala
Obstawiam jeszcze WG na turbinie do kontroli bo duż otwarło się zakładów regeneracji co naprawiają te turbiny bez kontroli końcowej