Carisma - Techniczne - Pompa wysokiego ciśnienia
kotis - 04-06-2011, 23:47 Temat postu: Pompa wysokiego ciśnienia Gdzie jest umiejscowiona pompa wysokiego ciśnienia w Carismie 1.8GDI rok 2001, 122KM. Nie potrafię jej znaleźć, a potrzebuje jej model, żeby zamówić na allegro. Niestety umiejscowienie z tego postu nie pomaga http://forum.mitsumaniaki...t=45213&start=0 Czy jednym z objawów padniętej pompy (oprócz standardowych) jest znaczny wzrost zużycia paliwa?
sniegu - 05-06-2011, 00:05
zadzwoń sobie do japaneze podajesz numer VIN i przychodzi to co chcesz bez żadnego problemu. jak coś to dam numer na pw
kotis - 05-06-2011, 00:11
W sumie model już mam, podali mi go w ASO, po podaniu nr VIN, ale chciałem potwierdzić czy się zgadza. Czy przy zmianie pompy wysokiego ciśnienia (oczywiście na używaną, nie nową) trzeba wymieniać jakieś filtry, uszczelki itp? Zależy mi na czasie, więc wolę wiedzieć czy coś jeszcze muszę zamówić.
Z góry dzięki za odpowiedź
Saqu - 05-06-2011, 01:32
q obroty itp falują czy po prostu dużo pali? bo może nie potrzebnie chcesz wymienić pompę.
w pompie będą takie filterki małe, dobrze jak byś je wymienił.
kotis - 05-06-2011, 23:16
Tak, obroty falują, powyżej 2500 obrotów zaczyna się dławić, po podłączeniu kompa wyszło, że jest bardzo niskie ciśnienie. Jeśli chodzi o te filterki do pompy, to czy można je normalnie kupić i samemu wymienić przed zamontowaniem, czy lepiej żeby zrobił to fachowiec?
plecho1 - 06-06-2011, 06:49
Filtry kupisz w ASO za około 20zł chyba za sztukę. Gdzieś na forum jest temat o reanimacji takiej pompy, dokładnie jej zaworków. Nie każdy typ tych pomp da się naprawić ale w tym temacie wszystko było ładnie opisane.
kotis - 07-06-2011, 17:11
Wie ktoś może gdzie na forum znajdę instrukcję regeneracji pompy WC, a dokładnie jej zaworków. Szukałem jej, ale coś nie mogę zlokalizować.
aren195612 - 07-06-2011, 19:30
2001 rok, wiec twoja pompa WC powinna być taka: link
Autko dość młode jak na GDI, pompa trzeciej generacji, powinna być mniej awaryjna.
Diagnoza co do jej sprawności pewna?, poparta pomiarami manometrem na jej wejściu i wyjściu?.
Różne cuda na tym forum z ciśnieniem na pompie WC były, od zapchanego filtra w baku do niesprawnego przekaźnika załączającego pompkę, tę w baku. Efekt ten sam, brak właściwego cisnienia na listwie paliwowej.
O pomiarze ciśnienia masz tutaj: link
Niezastąpiony w tym przypadku jest evoscan. Szczerze polecam, dla polifta tym softem błędy tez odczytasz.
Jakbyś się zaparł, to tutaj masz fotki wnętrza pompy: link
|
|
|