Space Wagon Techniczne - Oznaczenia pokrętła klimatyzacji
azari - 08-06-2011, 12:55 Temat postu: Oznaczenia pokrętła klimatyzacji Pewnie to banalne, ale nigdzie nie znalazłem informacji. W pokrętle klimatyzacji mam opcje OFF, ECOND i A/C. Jaka jest różnica między ECOND a A/C? ECOND to jakieś lżejsze chłodzenie, ekonomiczne? Na pierwszy rzut oka, nie czuje różnicy, oba chłodzą podobnie.
t0m3k - 08-06-2011, 17:14
tez sie ostatnio nad tym zastanawiałem, ale stwierdzilem że i tak nie uzywam klimy ( bo auto traci ponad polowe kucy jak odpale klime ), u mnie tez nie czućróznicy w temperaturze nawiewu miedzy ECOND a A/C
azari - 09-06-2011, 01:25
Dziś się jeszcze lepiej przyjrzałem i trochę ślepy jestem, bo tam jest napisane ECONO, a nie ECOND Więc pewnie idea jest taka żeby lżej chłodziło.
t0m3k - 09-06-2011, 20:32
i tak widze ze nikt nam nie chce pomóc moze to faktycznie jakies bardziej ekonomiczne czy cos xD
bladerunner - 10-06-2011, 00:56
Oczywiście "ECONO" i chodzi o mniejsze zużycie paliwa przy włączonej klimie w tym trybie (info od poprzedniego właściciela i z instrukcji auta). Ja u siebie w runnerze zauważyłem,że jest mniej wydajna, niż w trybie AC, tzn. wolniej chłodzi się auto, a powietrze wylatuje trochę mniej chłodne na samym początku. Jak wsiadam do nagrzanego samochodu to włączam AC, a później zmieniam na ECONO. Kiedyś miałem wrażenie, ze w econo sprężarka pracuje z krótkimi przerwami, ale dzisiaj słuchałem i teraz już nie jestem pewien.
Spadek mocy jest niestety odczuwalny w obu trybach.
A tak przy okazji: kiedyś na jakiejś amerykańskiej stronie wyczytałem,że jazda z otwartymi szybami (nie wiem jak szeroko) jest bardziej paliwożerna, niż z klimą. Zgodzicie się z takim stwierdzeniem?
rus_one - 11-06-2011, 13:06
Oglądałem jakiś program o tym. Testowali właśnie jazdę z otwartymi szybami i z klimą. Wyszło że na otwartych szybach więcej spaliło niż na klimie.
ECONO w większości aut polega na tym że sprężarka nie chodzi non stop tylko załącza się co jakieś 30 sek. na chwilę. W moim jednak chodzi non stop na obu trybach.
grzesiopol - 11-06-2011, 14:30
ECO - sprężarka klimy włącza się tylko w razie konieczności, zalecane włączenie przy niezbyt dużych temperaturach i niskiej wilgotności (takie działanie klimy jest ekonomiczniejsze dla kosztów)
* - sprężarka klimy działa cały czas, zalecane jest włączanie przy dużej wilgotności powietrza (funkcja osuszania) i wysokiej temperaturze (funkcja chłodzenia)
t0m3k - 12-06-2011, 16:27
wiecie... spalanie spalaniem, ale jak mi auto prawie wogóle nie przyspiesza na klimie to sobie daruje wole uchylic okna i miec pełną moc
|
|
|